Avelsvärdering 2023 – sista registreringsdatum lördag 19 augusti

Sista registreringsdatum för årets andra avelsvärdering

De uppgifter som du registrerar om dina lamm ligger till grund för den avelsvärdering som görs två gånger per år. Sista registreringsdatum i Elitlamm för andra avelsvärderingen är lördag 19 augusti. När du registrerar lamning så kommer lammen direkt in i avelsregistret om föräldrarna är med i avelsregistret. Om lamningen är registrerad före lördag 19 augusti så får lammen avelsvärden främst baserade på släktingars avelsvärden, men även på födelsevikt och 60 dagarsvikt om du har registrerat dessa. Om du har registrerat mönstring före den 19 augusti så får lammen avelsvärden baserade även på egna mönstringsuppgifter. Tänk på att registrera i god tid, särskilt om du behöver ha hjälp från vår support!

Registrera mönstring Elitlamm

Skapa en Mönstringsomgång för 2023. Om du har flera raser som ska mönstras olika behövs en Mönstringsomgång för varje mönstringstyp (päls, ull, kött). Avsluta betäckningsgruppen, för in lammen i Mönstringsomgång och registrera mönstring. Lamm som inte ska mönstras ska från och med i år inte placeras i en omgång alls. Lammen kommer in i avelsregistret vid lamningsregistreringen (om föräldrarna är med i avelsregistret) så där krävs ingen mer registrering.

Hur tolkar man och använder avelsvärden?

Vill du lära dig mer om hur du ska tolka och använda avelsvärdena i ditt avelsarbete? För dig finns teamskursen Fokus på Avel med kursledare Titti Strömne.

Den här kursen är bra att gå inför inköp av avelsdjur, för urval av egna livdjur, för att sätta avelsmål och för att se besättningens utveckling.

  • Vi går igenom funktioner i Elitlamm Avel & Produktion som du har nytta av i ditt avelsarbete.
  • Vi tittar bland annat på anpassade djurlistor, testa släktskap och avelskompassen.
  • Vad betyder avelsvärdena och hur kan du använda dem?

Två datum finns att välja på: tisdag 5 september och torsdag 7 september 19.00-20.30. Begränsat antal platser, först till kvarn! Anmäl via länken HÄR!

Lycka till med registreringen, och tveka inte att kontakta oss som jobbar med Elitlamm-support om du undrar något! Vi nås på support@elitlamm.com eller tel 0174-301 50 (måndagar och onsdagar kl 10–12 tisdagar kl 18–19).

Sommarhälsningar
från Elitlamm Avel

På bilden registrerar Minna Björk mönstringsresultat. Foto Gudrun Haglund-Eriksson