Camilla Hjort

Jag är 41 år ung, och bor tillsammans med man och två barn på en gård i Njurunda, Västernorrland sedan drygt 13 år tillbaka.

Dit kom vi, min man och jag, efter studier vid Luleå tekniska universitet. Där studerade jag rättsvetenskapliga programmet. Jag föddes och växte upp i Täby och redan 1987 blev 4H-gården Rönninge By mitt andra hem. Där lärde jag mig mjölka kor, sköta gården, rida/köra hästar och förlösta lamm. Jag har alltid varit intresserad av djur och det var en självklarhet att det skulle finnas många olika djurslag på gården, trots att både min man och jag har andra heltidsarbeten utanför gården.

På vår gård finns det, förutom en lite besättning får (Gotlandsfår, Texel samt blandningar däremellan), även Linderödssvin, hästar, bin, hund, katter och ett gäng med fjäderfän av olika slag.

Jag brinner för fårnäringen, såväl stor som liten. Hantverk är en stor passion för mig, då jag gärna förädlar både skinn och ull. Det till stor vikt för mig att fårprodukterna håller hög klass. I min ryggsäck finns även många år inom restaurangbranschen, främst på gormetrestauranger i Stockholm. Där lärde jag mig hur enormt viktig köttkvalitén är.

Jag har alltid haft ett stort intresse för föreningsliv och ideella organisationer. Detta har genomsyrat hela mitt liv, från ledare inom 4H till styrelsen i bostadsrättsföreningen och ordförande för friluftssektionen på universitetet. Jag har även hjälpt till att ta fram snowboardlärarexamen i Friluftsfrämjandet och sitter numera i Kyrkofullmäktige i Njurunda församling. Jag gillar att vara kreativ och ser ofta positivt på klurigheter.

Utanför gården har jag arbetat statligt i många år och tycker att ekonomi och juridik är himla roligt. Jag har bland annat arbetat på Skatteverket, Försäkringskassan, Migrationsverket, Arbetsförmedlingen och Familjens jurist. Jag har även drivit eget med bla. Juridisk- och ekonomisk verksamhet. Sedan 2019 har jag varit kassör i Västernorrlands fåravelsförening och även styrelsemedlem i den lilla lokala fårföreningen i Njurunda. När jag inte arbetar eller ägnar mig åt föreningsliv är jag gärna ute i skogen och jagar vilt, vilket är en nyvunnen passion sedan några år tillbaka och ger mig energi och återhämtning.