Mönstringskurser 2021

Föreningen Svenska Finullsfår (ullmönstring)

Fredag 27 augusti kl 9.30–16.30
Plats: Susanna Åkesson, Södra Näsbyvägen 206-23, Lövestad

Kursen vänder sig både till dig som har erfarenhet inom mönstring och till dig som är nybörjare. Vi anpassar nivån efter alla som deltar.

Ledare: Barbro Nord, tel. 070-6261 030
Avgift: 300 kr förmedlemmar i Föreningen Svenska Finullsfår övriga 600 kr per person i mån av plats.
Betalas till bg 5971 -7926 eller swish 1230441 303.
Anmälan senast 16/8 på mejl till karin@ateljelammet.se
Fika och lunch finns till självkostnadspris, vid allergi får man gärna ta med eget.
Behöver du boende så föreslår Susanna Svea Hotell i Vollsjö.

Bohusläns fåruppfödare bjuder in till kurs i gårdsmönstring steg 2 (pälsmönstring)

Kursdag: Fredag den 13 augusti.
Plats: Locktorps Fårgård.
Ledare: Marie Alveskog Rydin och Angelica Skarin.
Anmälan till Inger Uneback, inger.uneback@telia.com, tel 070-326 40 05. Kursdeltagare bör ha genomgått steg 1 eller anse sig ha motsvarande kunskaper. Kursavgift ej fastställd.

Västerbottens fårägare arrangerar mönstringskurser för finull, rya och päls

Utbildning steg 1 – rya och finull

Måndag 23 augusti, kl 10-16
Plats: Forslunda Gymnasiet Umeå
Kursledare: Birgit Fag
Arrangör: Västerbottens Fårägare
Anmälan och mer information: Begränsat antal platser, förs till kvarn gäller. Anmäl dig senast den 18 juli. Maila din anmälan till Kicki Landström, forsbackalamm@gmail.com eller ring 070-0572885.
Mer information hittar du på Västerbottens fårägares hemsida.

Utbildning steg 1 – päls

Söndag 1 augusti, kl 10-16
Plats: Kasamark, Umeå
Kursledare: Kursledare är av SF godkända och rekommenderade gårdsmönstrare.
Arrangör: Västerbottens Fårägare
Anmälan och mer information: Begränsat antal platser, förs till kvarn gäller.
Vid stort intresse för kursen kan vi eventuellt genomföra ytterligare kurstillfälle på annan plats.
Anmäl dig senast den 11 juli. Anmälan mailas till Kicki Landström, forsbackalamm@gmail.com eller ring 070-0572885.
Mer information hittar du på Västerbottens fårägares hemsida.

Gotlands Fåravelsförening håller mönstringskurs päls- och kroppsbedömning (Gotlandsfår) steg 1 och steg 2

Lördagen den 31 juli kl. 09.00–ca 16.00, steg 1
Söndagen den 1 augusti kl. 09.00–ca 16 .00, steg 2

Lär dig päls- och kroppsmönstra dina lamm! Gotlands Fåravelsförening anordnar kurser där vi både teoretiskt och praktiskt mönstrar Gotlandsfår. Kurserna följer Fåravelsförbundets kursplan för steg 1 (nybörjare) och steg 2 (att bli gårdsmönstrare som siktar på att bli rekommenderad mönstrare).

Nybörjarkurs (steg 1) lördagen den 31 juli kl. 09.00 till ca 16.00. hos Anna Törnfelt och Jörgen Olsson, Ollajvs gård i Alskog, Ljugarn. Kursledare är Maria Ericson och Anna Törnfelt.

Fortsättningskurs (steg 2) för er som gått nybörjarkursen eller varit med om mönstring och vill fördjupa er mera söndagen den 1 augusti kl. 09.00 till ca 16 .00 hos Anna Törnfelt och Jörgen Olsson, Ollajvs gård i Alskog, Ljugarn. Kursledare är Maria Ericson, riksdomare.

Anmälan till kurserna senast 24 juli till Anna Törnfelt 073-707 29 45 eller via mail. Kostnad för kursen är 600 kr för medlemmar, icke medlemmar 800 kr. Bli medlem här.

Tänk på att det är begränsat med platser så först till kvarn. Vi följer FHM rekommendationer för Covid-19, så antalet platser kan ändras beroende på smittläget.

Medtag lunch och/eller fika. Rena kläder och anteckningsmaterial. Vi tillhandahåller plastsockar.

Välkomna!

Dalarnas Fåravelsförening bjuder in till mönstringskurs steg 1 Gotlandsfår (pälsfår)

Onsdag den 1 september 2021 kl. 9.30–ca 17.00

Kursen vänder sig både till dig som är nybörjare och dig som har lite mer erfarenhet. Kursen innehåller både teori och praktik.

Ledare: Barbro Nord, f.d. mångårig riksdomare och mönstrare.
Plats: Ridhuset, Hästberg Källbacken 7, Leksand.

Anmälan: senast 15 augusti via e-post till dalarnasfaravelsforening@gmail.com ange ditt namn, adress och mobilnummer. Eller sms till 070 2631402

Avgift: 800:-/deltagare (reducerat pris för Dalarnas Fåravelsförenings medlemmar)

Kursinnehåll:

• Genomgång av möstringslista
  • Exteriör och kroppsformation
  • Pälsbedömning
  • Mönstring
  • Djurets användning, liv eller slakt

Glöm inte att skicka in deltagarlistan så att kursdeltagare kan få sina intyg

De som går kurser i päls/ull mönstring anordnade av lokalföreningar har rätt att få ett intyg för genomgången kurs. SFs kansli skickar intyget direkt till kursdeltagarna via mail, under förutsättning att arrangören skickar ifylld deltagarlista till sekreterare@faravelsforbundet.com efter att mönstringskursen genomförts.