Rekommendationer och djurägarförsäkran 2023
En enskild bagges funktion - är viktigare än en enskild tackas.
Det är därför viktigt att noggrant undersöka sin bagge!
Undersökning/besiktning av baggen bör ske:
1. årligen! – före insättande i avel
2. vid köp/försäljning
3. vid misstanke om nedsatt fruktsamhet
Besiktningen av baggen bör omfatta en allmän hälsoundersökning (hull, tänder, ben, leder, klövar, gång), men också en sk andrologisk undersökning, dvs en noggrann undersökning av baggens könsorgan.
Genom undersökningen vill man förvissa sig om att baggen har två (!) lika stora normala testiklar med normalkonsistens, tydlig bitestikelsvans (lagringsplats för spermier) och att de är fritt förskjutbara inom pungsäcken.
Spermierna (ca 50 000 per sekund!) produceras i testiklarna. Det tar ca 2 månader för en spermie att bli färdigbildad och befruktningsduglig och prepareringen av baggen måste därför påbörjas i god tid (8-10 veckor) före betäckningsperiodens början!
Det finns ett mycket högt samband mellan pungomkretsen (mätt över bredaste stället på testiklarna nedskjutna i pungens botten) och testikelvävnaden och arvbarheten för testikelstorlek är hög.
Genom att mäta pungomkretsen kan man få en uppfattning om baggens potentiella spermieproduktions-förmåga. Tackor efter baggar med stor pungomkrets blir tidigare könsmogna!
Ju mindre pungomkrets desto högre andel onormala spermier. En stor pungomkrets garanterar dock inte produktion av spermier av en viss kvalitet.
Hur liten är för liten?
I en undersökning av Gotlandsfårsbaggar har man kommit fram till att pungomkretsen hos ungbaggar (ca 6 månader) bör vara minst 26 cm och hos äldre baggar (> 1½ år) minst 28 cm.
Det är dock viktigt att komma ihåg att pungomkretsen påverkas av ras, ålder, säsong, näringstillstånd och omgivningstemperatur. För baggar av andra raser saknas för närvarande minimipungmått.
Fördelen med att välja baggar med större pungomkrets är:
1. Bättre fruktsamhet (genom högre spermieproduktion och tidigare könsmognad)
2. Minskad risk för subfertilitet/infertilitet.
Vill du veta mer? Maila till:
lennart.soderquist@kv.slu.se
Bild & text: Lennart Söderquist
Missa inte Gotlandsfårens kväll fredag den 2 oktober kl 19.00 på LRF-kontoret Jönköping Bredgränd 14.
Jönköpings Läns Fåravelsförening bjuder på maten och därefter kåserar
Ingemar och Margareta Zackrisson med temat " Trettio år med
gotlandsfår. Med envishet går det framåt"
Anmälan senast onsdag den 30/9 till anders.rasberg@lrf.se
Baggauktionen i Jönköping hålls lördagen den 3 oktober i år och det är mest Gotlandsfår som säljs här.
Program
08.00 - 09.00 Veterinärbesiktning och anmälan
09.00 - 13.00 Visning av djuren
13.00 Auktionen börjar!
Från 10.00 serveras kaffe, från 11.00 serveras mat.
Auktionen brukar hållas i slutet på september men har skjutits fram en vecka för att alla ska hinna vaccinera sina baggar mot Blåtunga. Eftersom alla baggarna på Jönköpingsauktionen är vaccinerade så kan vem som helst köpa dessa baggar och transportera dem vart man vill i Sverige.
I och med att gränsen för Blåtunga i år går längre norr ut så kommer auktionen enbart att hållas på Lantmännen, inte på två platser som i fjol.
Klicka här för anmälningsblankett i pdf-format.
Katalogen skickas till alla säljare av baggar och den som vanligt kan beställas mot portokostnad via Swedish Meats, 0771-510 510.
Kontaktperson för auktionen är Anders Råsberg,
tel 036-34 62 01.
Välkomna till årets Baggauktion söndagen den 20 september på Gotland!
Auktionen kommer precis som tidigare att hållas på Suderbys i Sjonhem.
En bra lokal där vi känner oss välkomna, det är gott om plats och lätt
att hitta.
Anmälningstiden till Gotlandsauktionen har nu gått ut, och katalogen har gått till tryckeriet för att skickas ut i slutet av vecka 37.
Vill ni beställa katalog så finns det två vägar, antingen via Scan Direkt 0771-510 510 eller via mail agrona@gotland.com . Inga kataloger skickas ut automatiskt, utan se till att hör av er så att ni får tillgång till årets mest spännande läsning.
Glädjande så har ett mycket stort antal baggar av hög kvalitet anmälts. Till försäljning kommer det i år att finns totalt 63 st baggar, med uppdelningen:
9 st äldre baggar (lägst poäng 4 i helhet päls)
2 st ungbaggar med helhet päls poäng 5
14 st ungbaggar med helhet päls poäng 4,5
38 st ungbaggar med helthet pälspoäng 4
De baggar som selekterats bort av auktionskommitten har varit samtliga anmälda baggar med helhet pälspoäng 3, samt baggar med exteriöra avvikelser (ej ngt.), och baggar med extremt låga relativa vikter.
Lördagskvällen
För de som vill ses och umgås redan på lördagen så kommer det finnas mat och dryck i goda vänners lag vid Suderbys i Sjonhem. Detaljerna är inte spikade ännu men om ni vill komma så är ni välkomna att anmäla er till Gerd Jansson på tel 0705-35 28 27, helst ett par dagar innan.
Vill man ge sig ut på äventyr så kan vi rekommendera ett annat spännande arrangemang lördagen den
19:e, nämligen ”Fårönatta”.
Läs mer här:
www.gotland.net/sv/att-gora/faronatta
Vi ser nu fram emot en trevlig och spännande auktion på Suderbys i Sjonhem söndagen den 20:e september.
En sak som vi vill poängtera redan nu är att vid årets auktion ska baggarna betalas kontant på plats, och kvitto ska uppvisas innan baggen får lämna lokalen. Givetvis går det bra att betala med kort. Mer information om auktionsvillkoren kommer att finnas i katalogen. Säljare kommer dessutom finna informationen som bilaga till vår ordinarie anmälningsblankett.
Ytterligare en gång,
varmt välkomna till auktionen på Gotland!
Baggauktionskommitten genom Maude Fyrenius