Adoptioner

För att lyckas med adoptioner krävs timing och sedan underlättar det om du har dräktighetsscannat och har en smula tur.

Ylwa Eriksson på Gotland arbetar mycket med adoptioner och hon resonerar så här:
En tacka har två spenar alltså bör hon ha två ungar. Så hon adopterar inte bara de uppenbara flasklammen utan även trillingar till tackor med ett lamm.

Det lättaste sättet att lyckas med en adoption är att ge tackan adoptionslammet precis innan hon ska lamma sin egen lammunge. Då är hon full av hormoner som gör henne mycket mottaglig för ett nytt lamm. Efter att hon har lammat så är hon mer på sin vakt och misstänksam mot allt nytt.

En annan sak som är viktig är att lammet inte är präglat på en annan mamma. Om du t ex tar en trilling som har levt med sin mamma i några dagar och ger den till en annan tacka så kommer lammet bara stå och ropa på sin mamma vilket försvårar adoptionen avsevärt. Så om du får lamm som du troligtvis kommer att kunna adoptera bort så är det bättre att de får bo i en avskild box för sig och att du flaskmatar dem under tiden. Om du har dräktighetsscannat så vet du ju om det är några med ett lamm kvar som ska föda.

Om du ska ta undan ett trilling/fyrlinglamm för adoption så ta alltid det största och starkaste. Det är bäst rustat att klara av en omställning till en ny mor. Mjölka ur råmjölk om tackan har och ge den från flaska. Annars får du ge den råmjölksersättning eller råmjölk från någon annan tacka. 

När tiden för adoptionen är inne börjar du med att kolla juvret. Se till att det kommer råmjölk ur bägge spenarna. Om det gör det så blöter du ner hela lammet (var noga med huvudet, magen och rumpan) med vatten och helst fostervätskor som kommer ur den födande tackan. Dessa fostervätskor innehåller mängder med doftämnen och annat som gör tackan mycket intresserad och hon slickar gärna på lammet och därmed knyts kontakten dem emellan.

Skulle nu tackan råka lamma fler lamm än du hade tänkt dig så kan det kännas lite snopet men om du har tackor som ska lamma ett lamm kvar så kan du alltid adoptera vidare till en av dem. Ta då en av de nyfödda som inte har hunnit fästa sig vid tackan än. Mjölka ur råmjölk och ge den i flaska.

Det går också att adoptera till lamm efter att de har lammat men det kräver lite mer passning, tålamod och tur. Tackans eget lamm måste vara ganska nyfött (dvs fortfarande blött). Då tar du undan det så att de inte kan höra varandra. Tvätta ur det i en balja med lite varmt vatten (spara vattnet!) och lägg det t ex i en stor kartong med halm i. Ta adoptionslammet och bada det noga i vattnet så att det får rätt lukt. Ge sedan lammet till tackan. Ibland är hon misstänksam och då kan det hjälpa att hålla henne lite så att lammet kan dricka. När hon då luktar i rumpan på lammet samtidigt som det dricker så bildas ett band dem emellan. Efter ca 30-60 min så kan man hämta lammet i kartongen och ge även det till modern. I bästa fall tar hon båda nu men ibland stöter hon bort sitt eget lamm som har varit borta. Då får man ta adoptivlammet och lägga i lådan ett tag, ca 15 min och se till att tackans lamm får dricka och lära känna tackan. När de verkar ha fått kontakt så tar man tillbaks adoptivlammet. Så kan man få hålla på och alternera lite tills hon accepterar båda lammen.

Om tackan inte verkar helt övertygad så kan man binda upp henne med grimma eller halsrem så pass kort att hon inte kan stånga lammen. Det finns även adoptionsgrindar man kan använda. Dessa fixerar tackans huvud utanför boxen så att hon inte kan lukta på lammen och på så vis ska hon resignera snabbare. Adoptionsgrindar används främst då man gör svårare adoptioner t ex om en tacka förlorar sina lamm när de ännu är ganska unga och man vill adoptera över ett nytt lamm eller två till henne. I snitt så tar det ca 5 dagar för en tacka att ge upp och acceptera ett nytt lamm så därför måste man vara utrustad med ett enormt tålamod och vara beredd på att hålla i en tacka, flera gånger om dagen, som hoppar och sparkar så att lammet ändå får äta. Det kan också vara bra att mjölka ur lite om hon har för mycket mjölk så att juvret inte blir spänt och ömt. Lägg mjölken i frysen! Vissa tackor kommer på att om de lägger sig ner så kommer ingen åt maten. Det är bara att stoppa in en upp och ner vänd hink eller back under magen/bröstet på dem när det är dags för lammet att äta så kan de inte lägga sig ner.
Det märkliga med sådana adoptioner är att ofta så vänder det plötsligt. En dag får lammet äta och hon skyddar det om man kommer nära. Då är det bra att ha kvar dem i boxen ett par dagar till så att man ser att det verkligen fungerar.

När man ser det så här i text så kan man undra om det verkligen är värt besväret att adoptera, flasklamm är ju mycket enklare. Det är värt det alla gånger. Lammet får tillgång på förstklassig föda, det är billigare än lammnäring, du slipper ha dem springandes skrikande efter dig som flasklamm gärna gör, tackans fulla potential utnyttjas och har hon två lamm så minskar risken för ett snett juver.
Var därför inte rädd för att adotera till två lamm om tackan har förlorat alla sina.

Text: Emma Rosenmüller