Citronmarinerat lamm med kamutvete

För 2 personer

300 g lammstek i skivor
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
2 kvistar färsk rosmarin
1 tsk rosépeppar
det rivna skalet av en citron
1 1/2 msk olivolja

Till servering:
1 dl förkokt kamutvete
2 dl vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
50 g frysta haricots verts
1 dl finhackad gurka
1/2 kruka färsk mynta
1 msk hackad persilja
1 limefrukt
1 msk olivolja med citronsmak
salladsgrönsaker
salt och svartpeppar

1. Marinera lammsteken med skivad gul lök, hackad eller pressad vitlök, grovt hackad rosmarin, stött rosépeppar, rivet citronskal och olja. Blanda marinaden för sig och fördela den över köttet för jämn smaksättning. Salta aldrig en marinad – då blir köttet torrt. Ställ kallt ett par timmar.

2. Koka kamutvete i grönsaksbuljong. Förkokt kamut blir klar på 10 minuter, men kolla på förpackningen.
Hacka gurka, persilja och mynta.
Smaksätt det kokta kamutvetet med hacket samt rivet limeskal samt fruktsaft, olivolja och varsamt med salt och svartpeppar.

3. Salta, peppra och stek köttet 15 minuter i 125 graders ugn. Skär det i bitar.

Koka haricots vertsen och blanda med kamutvetet som grund på uppläggningsfat.

Toppa med kött och ringla över olivolja.

Garnera med myntablad och körsbärstomater.

 

Receptet är från Nynäshamns Posten 2009-02-06