Leicester

alt

På Dishley Grange farm i Leicestershire, England kan besökare fortfarande se spåren efter de innovativa lantbrukstekniker som Robert Bakewell använde sig av på 1700-talet.

Han insåg att han kunde påverka sina djur genom noggrann selektion och avel och gjorde stora framsteg med grisar, hästar och boskap. Men den största triumfen var hans Leicester Longwool. Dessa har haft en stor roll i utvecklandet av många moderna välbekanta raser i England. Leicestern är ett snabbväxande stort får med lång riklig glansig lockig vit ull. Det är en härdig ras som kan producera bra även på lite sämre beten. Enstaka djur importerades genom Jonas Alströmer, en stor ivrare av fårskötsel, till Sverige redan på 1760-talet.

Tackorna kan producera snabbväxande lamm med god köttansättning och dessutom med ett unikt vitt lockigt pälsskinn och en lång, glansig gobelängull. De är goda mödrar med bra mjölkproduktion som föder upp ca 1,5 lamm per tacka.

Leicester är ett livligt köttfår men med god hanterbarhet. Rasen präglas av god hälsa och tackorna lammar lätt. Kroppsbyggnaden är kraftig. Huvudet ganska smalt, trekantigt oftast vitt med pigmenterade öron. Leicester har pannlugg och ofta ull långt ned på benen. Ullen är riklig och av päls- eller gobelängtyp. Leicesterlamm med önskvärda pälsegenskaper har ett starkt pälshår, god stapelbildning, medellock eller stor lock, god silkighet och hög glansighet.

År 2014 var 968 Leicestertackor med i Elitlamm Avel och de födde 1,78 lamm per tacka (1624 lamm).

Källor: Svenska Leicesterfårföreningens hemsida och Elitlamm