Ostfriesiska Mjölkfår

alt

Ostfriesiska mjölkfåret tillhör en familj av raser som har sitt ursprung på de friesiska öarna i Nordsjön utanför Nederländerna, Tyskland och Danmark.
Det anses, tillsammans med det israeliska fåret Awassi, vara det mest högavkastande mölkfåret i världen och importerades till Sverige från Schweiz.

Enligt tysk litteratur är rasen känd sedan 1600-talet bl a på grund av sin höga fruktsamhet. Det ostfrisiska mjölkfåret har ett långsmalt vitt huvud utan vare sig horn och eller ull och stora, tunna något hängande öron. Utmärkande för rasen är den långa, ullfria svansen.

alt

Mjölkfåret avkastar förutom sin höga mjölkproduktion, ett bra kött, ull- och skinn. Medelavkastningen i mjölk är 600 liter med 5,5%-fett under en mjölkningsperiod på 200-300 dagar. Även avkastning över 1000 liter med 6 % fett är möjligt (enl. tysk källa). Bredsjö mjölkfår AB i Bergslagen, Oviken ost i Jämtland och Häftings på Gotland är några välkända mjölkfårbesättningar.

Fåren är oftast vita, men svart-bruna varianter förekommer. Ullfibern mäter ca 35-37 my, har en stapellängd på ca 12-16 cm och ett får kan ge 4-5 kg ull i en fäll. Ullen är mycket bra att göra mattor av.

alt

De är lugna och tama och lammen har god tillväxtförmåga. Då de inte lägger på sig fett i någon större utsträckning så måste de ha god tillgång på bra foder.
Ostfriesiska mjölkfårsbaggar med köttiga ryggar och kroppar används i korsning med finull och tyngre köttraser.

År 2014 var 82 Ostfriesiska mjölkfårstackor med i Elitlamm Avel och de födde 2,05 lamm per tacka (168 lamm).

Källor: Får av Erik Sjödin, Fårskötsel, Wikipedia och Elitlamm