Mönstringskurser 2023

Du som är intresserad av mönstringssutbildning är välkommen att kontakta förbundet via mail till erica.lindberg@faravelsforbundet.com, så samlar vi intresserade i en gemensam lista.

Lista över hittills annonserade mönstringskurser:

  • Sambedömning för ryamönstrare, Värmland den 1 juli
  • Pälsmönstring steg 1, Gotland den 28 juli
  • Pälsmönstring steg 2, Gotland den 29 juli
  • Pälsmönstring steg 1, Umeå den 6 augusti
  • Sambedömning för rekommenderade mönstrare, Gotland 29 juli

Mer information nedan.

Sambedömning för ryamönstrare

Lördagen 1:a juli kl 10.30 är det sambedömning för ryamönstrare hos Felicia Studer Tauni, Strandviks gård i Väse (mellan Karlstad och Kristinehamn). Både vana mönstrare och de som vill börja mönstra är välkomna. Läs mer på Föreningen Ryafårets hemsida och hör av er snarast till Carin Tidén på 073-0327910 eller carin.tiden@outlook.com om ni vill delta.

Mönstringskurs för pälsraser i Umeå

Västerbottens Fårägare erbjuder mönstringskurs för pälsraser söndag den 6 augusti kl. 10-16 hos Gunilla Berg, Kasamark, Umeå.

Kursledare är av SF godkänd gårdsmönstrare.

Mönstringskurs steg 1 är ett utmärkt tillfälle för dig som vill lära dig mer om pälsmönstring och skinnkvalitet samt grunderna för urval av livdjur och eventuellt kunna mönstra sina egna lamm.
Kursen blandar teori och praktiska övningar.

Vi behöver din anmälan senast den 23 juli. Ev frågor och anmälan mailas till forsbackalamm@gmail.com.

Mönstringskurser päls- och kroppsbedömning (Gotlandsfår) på Gotland

Lär dig päls- och kroppsmönstra dina lamm! Gotlands Fåravelsförening anordnar kurser där vi både teoretiskt och praktiskt mönstrar Gotlandsfår. Kurserna följer Fåravelsförbundets kursplan för steg 1 (nybörjare) och steg 2 (att bli gårdsmönstrare som siktar på att bli rekommenderad mönstrare). Vi samlar även rekommenderade mönstrare för en praktisk sambedömning där vi bedömer ett antal djur.

Nybörjarkurs (steg 1) fredagen den 28 juli kl. 09.00 till ca 16.00. hos Anna Törnfelt och Jörgen Olsson, Ollajvs gård i Alskog, Ljugarn. Kursledare är Maria Ericson och Anna Törnfelt.

Fortsättningskurs (steg 2) lördagen den 29 juli kl. 09.00. till ca 16.00 för er som gått nybörjarkursen eller varit med om mönstring och vill fördjupa er mera. hos Anna Törnfelt och Jörgen Olsson, Ollajvs gård i Alskog, Ljugarn. Kursledare är Maria Ericson, riksdomare.

Anmälan till kurserna senast 21 juli till Anna Törnfelt 073-707 29 45 eller via mail. Kostnad för kursen är 600 kr för medlemmar, icke medlemmar 800 kr (bli medlem här).

Medtag lunch och/eller fika. Rena kläder och anteckningsmaterial. Vi tillhandahåller plastsockor.

Välkomna!

Sambedömning för rekommenderade mönstrare

Sambedömning för rekommenderade mönstrare på Gotland lördagen den 29 juli kl. 12.30. till ca 16.30. hos Anna Törnfelt och Jörgen Olsson, Ollajvs gård i Alskog, Ljugarn. Gårdsmönstrare med mångårig erfarenhet av att mönstra är också välkommen att anmäla sig i mån av plats. Kursledare är Maria Ericson, riksdomare.

Anmälan senast 21 juli till Anna Törnfelt 073-707 29 45 eller via mail. Kostnad för kursen är 600 kr för medlemmar, icke medlemmar 800 kr (bli medlem här). Medtag lunch och/eller fika. Rena kläder och anteckningsmaterial. Vi tillhandahåller plastsockor.

Sambedömningskurs planeras även att hållas på fastlandet, mer information kommer.

Foto Anna Tönfelt