Nya avelsvärden publicerade i Elitlamm Avel

Nu visas nya avelsvärden för dina djur på Djurförteckningarna i Elitlamm. Topplistor och söklista över Finullsbaggar är uppdaterade, och djur som är utannonserade på Marknadsplatsen har uppdaterade avelsvärden.

Topplistor för Gotlandsfår och Leicesterfår

De uppdaterade topplistorna för gotlandsfår och leicester hittar du i Djurregistret i Elitlamm. Precis som med de vanliga djurförteckningarna så kan du välja vilka uppgifter du vill se och du kan sortera kolumnerna i annan ordning. Du ser vem som är ägare till djuret och du kan klicka för att se djurkortet. För att publiceras i topplistan måste Gotlandsbaggar ha minst 20 mönstrade avkommor och ha minst RIX=10. Leicesterbaggar på topplistan har minst 15 mönstrade avkommor och minst 103 i ett förenklat index som enbart används för att ta fram topplistan. Besättningen måste under samma år använt mer än en bagge, detta gäller för båda raserna.

Söklista över Finullsbaggar

För att hitta en finullsbagge inför kommande säsong så kan du söka efter lämplig bagge i Söklistan för finullsbaggar i Elitlamm. Kravet för att en bagge ska finnas med på listan är att den var levande 1 september föregående år, är max 10 år gammal, har kompletta avelsvärden för både kropp och ull och har avkomma som är ullmönstrad. Du ser vem som äger djuret och kan klicka på djurnumret för att se Djurkortet.  Om du har bagge eller baggar med på listan som saknar namn, gå gärna in och registrera namn på dina baggar i ditt Elitlamm, så uppdateras söklistan.

Index underlättar urvalet av livdjur

Gotlandsfår och Finull har sina index, som är en sammanfattning av ett djurs avelsvärde. Indexen har medelvärde 0, ett värde över 0 är alltså bättre än medel och ett värde under 0 är sämre än rasens medel för den aktuella egenskapen. Gotlandsfåren får RIX – rasindex, PIX – pälsindex och KIX – köttproduktionsindex. Finullsfåren får RIX – rasindex, ULIX -ullindex och MIX – modersindex. Indexen finns på Djurkorten under fliken Avel, på Djurförteckningarna och på Avelskompassen. Läs mer om index här.

Lista över riksbedömda köttrasbaggar och taggade dorper

En lista över de bästa riksbedömda baggarna finns i menyn Djurregister. Här visas levande djur med minst 5 i Helhet.

I söklistan för Dorperfår visas levande djur med minst Type 4, både tackor och baggar.

Frågor

Om du har frågor om avelsvärden, topplistor/söklistor eller Elitlamm i allmänhet, hör av dig till vår support på support@elitlamm.com eller ring på telefon: 0174-301 50. Telefontid måndag och onsdag 10.00-12.00 och tisdag 18.00-19.00.

Svenska Fåravelsförbundet och Elitlamm
2 september 2023

Foto Karin Kristoffersson