Efterlyses: regn och seminintresserade köttrasbesättningar

veckobrev

4 augusti | Fortsatt torrt i stora delar av landet och många stödutfodrar redan sina djur. Västkusten har fått en ordentlig rotblöta, jag hoppas att det finns något kvar i molnen som nu drar vidare mot nordost. 

torka

Ack så torrt på Gotland. Stödutfodring pågår. Foto Elof Nilsson

skane

Men Skåne flödar som vanligt av mjölk och honung. Foto Magnus Jönsson

Intresset för semin pekar uppåt och ambitionen är att i höst utöver gotlandsfår och dorper kunna erbjuda texel, suffolk, finull och leicester. Men vi behöver fler intresseanmälningar från köttras-besättningar för att detta ska bli verklighet. Så ni med köttraser som funderar, hör av er till Magnus H (semin@faravelsforbundet.com). För konkreta åsikter om baggurval på köttsidan, prata med Ulf. (Kontaktuppgifter finns här.)

Fårklippning är på dagordningen på många gårdar just nu, och vi kan konstatera att det verkar vara drag i ullmarknaden. Svårigheten är att hitta kontakten rätt ull till rätt köpare. Kolla in Ullförmedlingen som delar med sig av många tips och Ullförmedlingens sida på Facebook.

finull

Finullstackor köar till klippning. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Intresset från nya och blivande fårägare att gå utbildningar och knyta kontakter med erfarna fårägare är stort. Flera distrikt kommer att hålla nybörjarkurser i höst. Kanske något för fler distikt att fundera över? Som enskild medlem kan man gärna höra av sig till sitt distrikt och berätta vilka kurser och aktiviteter man är intresserad av att delta i.

Elitlammsupporten har nu gått igenom listan över djur för vilka det sökts bidrag för utrotningshotad ras, hela 13 492 djur, och återrapporterat till Jordbruksverket. De flesta, 97 % av djuren, uppfyller Jordbruksverkets krav för att få stödet.

SF kommer att finnas på plats när Tangará i Hörby i Skåne håller fårdag den 12 augusti. Vi kommer att informera om SFs verksamhet och om vår seminverkasamhet och vi ser framför allt fram emot att träffa fårfolk. Se Tangarás program här ››

Jord och Skog har hälsat på hemma hos Gudrun och gjort ett reportage om att #allalammbehövs, håll ögonen öppna efter det. Och tagga gärna era egna bilder av får, lamm och bondens vardag med #allalammbehövs!

Hemsidan tipsar en dagsfärsk artikel som handlar om storleken hos svenska fårbesättningar. Kan låta torrt men det är intressant läsning. Ca 83 % av de svenska fårföretagen har 1–49 får, och i dessa besättningar finns 43 % av djuren. De 2 % största företagen sköter hela 22 % av fåren år 2016. Läs hela artikeln på Jordbruksverkets blogg Jordbruket i siffror: De större fårbesättningarna minskar i antal.

setup
Mönstring pågår för fullt i hela landet och jag hoppas att ni hittar många fina lamm i årets kull. Här bjuder Britta på en bild från fårhuset när det var förberett inför mönstring. Med detta upplägg bör mönstringen ha gått som smort. Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna