Hallands Fåravelsförening

På denna sida lämnar vi fortlöpande information om kommande och i vissa fall genomförda aktiviteter. Vissa brevutskick görs också till alla distriktsmedlemmar, dvs de som är medlemmar i Svenska fåravelsförbundet. 

Klicka på länken bli medlem för information om medlemskap. Medlemmar får också tidskriften Fårskötsel.

Du har väl inte glömt att lämna din mejladress?

För att få ytterligare information från Svenska Fåravelsförbundet, till exempel veckobreven, behöver vi ha din mejladress. Hallands Fåravelsförening använder också mejl för till exempel påminnelse om kurser mm. Anmäl din mejladress till asa@faravelsforbundet.com.

Hälsningar Hallands Fåravelsförenings styrelse

Hej igen, alla medlemmar i Hallands Fåravelsförening!

Hoppas att ni har lyckats ordna upp det efter denna märkliga sommar med fel turordning på vädret och alltför mycket av torka och regn. Många har förhoppningsvis lyckats säkra vinterfodret med en sista-skörd! Kämpigt har det nog varit för de flesta. Vi har inte ännu lyckats få ihop den aviserade träffen kring foderanalyser och foderstatsberäkning, men hoppas att vi får till det under andra halvan av oktober. Vi meddelar så snart det är klart.

Vad vi däremot vet är att:
Ull i kubik äger rum på Öströö söndag 1 oktober kl 11-16. Temat i år är Hem – Hälsa – trädgård och ullens alla möjligheter. Se hemsidan ullikubik.se!

Vi är medarrangör och står för råullsmarknaden som vanligt.
Nytt för i år är att alla som säljer råull även kan sälja skinnfällar i anslutning till det. (Hittills har vi inte haft malproblem på råullsmarknaden, ingen garanti, förstås).
Förutom hantverksull går det att sälja trädgårdsull /rådjursskrämma, eftersom temat är bl.a. trädgård. Smutsig ull ska paketeras väl eller säljas utomhus.
Anmälan till råullsmarknaden ska ske till hallandsfaravelsforening@outlook.com senast 20 september (ange namn, telefonnummer och epostadress, obs tidigare än vi meddelade i juni).

Med förhoppning om en bra fårhöst för oss alla!
Styrelsen i Hallands fåravelsförening

Hej, alla medlemmar i Hallands Fåravelsförening

Vi i den nya styrelsen har nu träffats ett par gånger och har litet idéer om verksamhet i år.

Två datum är redan klara – skriv upp dem i almanackan genast!

Medlemsträff med mingel på Öströö Fårfarm den 29 juni 2023 kl 18

Vi bjuder medlemmar på en rejäl Öströö-hamburgare, dryck och fika, och icke medlemmar får betala självkostnadspris 125 kr (av en händelse samma summa som för familjemedlemskap i Fåravelsförbundet – varför inte bli familjemedlem?).

Det finns mycket att prata om: Hur hanterar vi värmen och torkan? Kan vi hjälpa varandra? Hur gjorde man förr? Behöver du eller grannen hjälp med gratis slyröjning – självplock? Typ ett par lass i veckan. Vilka arter kan fåren äta?

Ann-Marie och Markus kan berätta om vargangrepp i Halland. Vi hoppas att du inte kan det, men om du eller någon i närheten varit utsatt – berätta gärna!

Om du har en hjärtefråga som du vill diskutera med andra fårägare: tveka inte att skriva till oss, så kan vi skriva om det i nästa medlemsbrev. Det finns säkert fler som funderar på samma sak.

Anmäl dig senast 22 juni till hallandsfaravelsforening@outlook.com med namn och telefonnummer.

Hur tolkar jag min foderanalys?

Foderanalys ingår ju i ”tackpengen”. Men hur kan vi dra nytta av resultaten i olika situationer? Vi får ut en massa siffror, men vad står de för? Hur kan jag kompensera för årets vallskörd, ifall det inte regnar så andraskörden blir kanon?

Vi planerar en träff i september med visning och föredrag om foderanalyser och hur man räknar foderstat. Du kan ta med dina egna analysresultat för att få hjälp med uträkningar. Veterinär Allan Hägg Grønborg berättar om fårhälsoproblem som kan orsakas av brister i utfodring. Vi återkommer när det är klart med datum, lokal och föreläsare.

Ull i Kubik på Öströö den 1 oktober 2023

Vi är medarrangör och står för råullsmarknaden som vanligt. Temat i år är Hem – Hälsa – trädgård och ullens alla möjligheter. Om du önskar vara utställare – se hemsidan ullikubik.se (anmälan senast 15 juni)!

Anmälan till råullsmarknaden ska ske till hallandsfaravelsforening@outlook.com senast 23 september (ange namn, telefonnummer och epostadress).

Nytt regelverk kring rovdjur och ekonomiskt stöd

Det kommer ett nytt regelverk kring rovdjur och ekonomiskt stöd vid angrepp och förebyggande, typ stängsling. Är du intresserad av att ses när det är klart? Vi funderar på att ta kontakt med Martin Broberg på Länsstyrelsen, kanske i samarbete med LRF och andra.

Kontakta oss

Maila gärna dina önskemål som medlem till: hallandsfaravelsforening@outlook.com

Ha en bra sommar, och må regnet komma!
Styrelsen
Ann-Marie, Allan, Agneta, Markus, Gertrud, Karin

VkustensUllinsamling

Hämta info om Västkustens Ullinsamling som pdf ››

Medlemsbrevarkiv

Medlemsbrev september 2023
Påminnelse juni 2023
Medlemsbrev juni 2023
Medlemsbrev september 2022
Medlemsbrev maj 2021
Medlemsbrev oktober 2020
Medlemsbrev maj 2020
Medlemsbrev efter ulldagar, december 2019
Medlemsbrev oktober 2019
Medlemsbrev augusti 2019


Rovdjur

Anmäl observationer av rovdjur, av spår, och skador på tamboskap till Länsstyrelsens rovdjurstelefon på 010 22 43 400.

Länets Viltförvaltningsdelegation har beslutat att det som mål ska finnas fem familjegrupper av lodjur i länet. Det innebär i praktiken ca 25 enskilda djur. Det kommer naturligtvis att ha betydelse för oss fårägare.

Det finns ingen föryngring av varg i Halland men enstaka djur förekommer här ibland.

Genom att anmäla förekomst av lo och varg bidrar vi till kunskap om rovdjursförekomst. Om tamdjur dödats eller skadats sker en besiktning på plats. Om rovdjursskada konstateras utgår ekonomisk ersättning. Dessutom skickas mail-information ut till de som anmält sig till Rovdjursalert så att man kan vidta åtgärder för att skydda sina djur.

Man anmäler sig till rovdjursalert på Länsstyrelsens hemsida > Djur och Natur/Rovdjur. Där finns också annan viktig information om rovdjur.


Styrelse 2023

ORDFÖRANDE
Ann Marie Andersson
Strättebo 106
311 52 Fegen
070-2558226
strattebo106@gmail.com

VICE ORDFÖRANDE
Allan Hägg Grønborg
Öknalt Kronstorp 618
313 92 Oskarström
072-1587974
allan@gborg.dk

SEKRETERARE
Gertrud Spross Sandberg
Valinge Rya 11
432 92 Varberg
070-5767341
gertrud.sandberg@gmail.com

KASSÖR
Agneta Agrell-Grahn
Klostervägen 4
432 35 Varberg
070-5157244
agnetaagrell@gmail.com

LEDAMOT
Markus Gustavsson
Nyarp Västergård
314 92 Långaryd
070-3923725
markus.gustavsson@yahoo.se

LEDAMOT
Karin Kristoffersson
Skottorp Stomgården
312 77 Skottorp
0738-489357
stomgardenslamm@gmail.com