17 sep 2022

Drömmen om en ordnad klipplats

I Fårskötsel nr 6 2022 finns en artikel om en mobil ”klipptrailer” som Martin Wirblad byggt inspirerad av ”the Sheep Shearing Trailer” han sett på Youtube-kanalen The Sheep Game.

Här kan ni se hur anläggningen ser ut och fungerar.

Martin Wirblad
SF
17 mar 2022

#23 Fårpodden: Fårklippning

Lyssna här

Svenska Fåravelsförbundet m.fl. och med finansiellt stöd från Vinnova
14 feb 2022

Checklista fårklippning och sortering

Hämta fil

The Swedish Wool Initiative
12 nov 2020

Veterinären om klippning av får

Artikel

Kalle Hammarberg
Fårskötsel nr 6 2020
7 jun 2020

Fårklipparlista

Klicka här för att komma till fårklipparlistan.

20 mar 2020

Ullskörd & hantering

Nytt informationshäfte om hur man producerar en bra ull som är attraktiv för industrin och andra ullköpare. Hämta här

Svenska Fåravelsförbundet
Svenska Fåravelsförbundet m.fl. och med finansiellt stöd från Vinnova
12 nov 2019

Kartläggning av svensk ullproduktion och ullindustri

Inom ramarna för Vinnovaprojektet Cirkulära ullkläder har en kartläggning av den svenska ullen och möjligheterna att förädla den gjorts. Länk till artikel på Fåravelsförbundets hemsida där resultatet sammanställt i bildform kan hämtas ››

Claudia Dillamann, Anna Bergström
Svenska Fåravelsförbundet
15 sep 2019

Goda råd om klippning av får

Via Gård & Djurhälsan

Helen Björk Averpil, Ulrika König, Emelie Larsdotter, Malin Bernhard
Gård & Djurhälsan
6 sep 2019

Smittskyddsrutiner för fårklippare

Via Gård & Djurhälsan

Helen Björk Averpil, Ulrika König, Emelie Larsdotter, Malin Bernhard
Gård & Djurhälsan
24 jan 2018

Klippning och ullskörd

Hämta folder  

Svenska Fåravelsförbundet
Svenska Fåravelsförbundet
26 sep 2015

Klippning av får med Tally Hi-tekniken

I Fårskötsel nr 5 fanns ett antal instruktiva bilder över hur man klipper ett får, avsedda för nybörjare på fårklippning. Men alla professionella klippare använder en betydligt mer komplex metod att klippa får, en metod som ibland kallas för Tally Hi-metoden. På hemsidan www.busvebacken.se ,skapad av Jan Nilsson, finns en bildserie som beskriver Tally Hi. Vi har fått tillåtelse att publicera bildserien. Se den som en introduktion av metoder. Klippare med ambition att lära sig den rekommenderas att gå klippkurs. Läs mer på www.farklipparforbundet.se. /Einar de Wit Klipp1 Klipp2 Klipp3 Klipp4 Klipp5 Klipp6 Klipp7 Klipp9 Klipp10 Klipp11 Klipp12 Klipp13 Klipp14 Klipp15 Klipp16 Klipp17 Klipp18 Klipp19 Klipp20 Klipp21 Klipp22

Jan Nilsson, Einar de Wit
Hemsidan
Tally Hi, klippteknik, fårklippning
13 feb 2014

Klippning av får

Artikel via Gård & Djurhälsan

Kalle Hammarberg
Gård & Djurhälsan
2 jun 2010

VM i fårklippning – Golden Shears Wales 2010

Artikel

Torgil Brönmark
Fårskötsel nr 6
9 sep 2009

Klippning i klippstol

För dig som funderar på hur man går tillväga när man klipper i klippstol (eller egentligen på ett klippbord) så finns här en steg-för-steg genomgång.

Den visar med bilder och text olika knep och handgrepp för att man ska kunna klippa bra och skada fåret så lite som möjligt.

Klicka här för att se klippning i klippstol.

2 feb 2009

Tips vid fårklippning

För att lyckas bra med sin klippning så är det viktigt att ställa det för sig så att får och klippare får en trevlig stund tillsammans. Vägen dit går enklast via att man bygger bort den stress som ofta kan uppstå när man hanterar får enskilt. Om du som fårägare inte behöver ta i ett enda får, ja då har du lyckats. Det finns många olika lösningar på hur man kan bygga ett bra system och klipplats. Fråga gärna den klippare som ni bokat om tips så får ni en god relation. Redan när man har mer än 20-30 får så lönar det sig tidsmässigt och arbetsmässigt att tänka på när var hur. Oavsett när man klipper så har vi en checklista som ni kan ha med er när ni bokat tid för klippning

  • Ta in fåren i tid från betet så att fåren är torra vid klippning, minst ett dygn före så om det har regnat på dem att de hinner torka upp. Vintertid är det minst lika viktigt så att ullen inte är full med snö.
  • Se till att fåren inte har tillgång till mat och vatten 12 timmar före klippning så tömmer man fåren. Fåren blir lugnare vid klippning då magen är mindre full och sedan så slipper man också skit i hämtningsfållan vilket är mycket viktigt om man tänker ta reda på ullen.
  • Klipplatsen skall vara en hårdgjord plan yta gärna med en upp och nedvänd masonitskiva på.
  • Klipparen behöver ha bra ljus vid klipplatsen
  • Hämtningsfållan bör vara nära klipplatsen och kan man ordna med självstängande grind så klara sig klipparen själv vid hämtningen av fåret.
  • Av säkerhetsskäl är det viktigt att de klippta fåren inte kommer tillbaka till klipplatsen efter klippningen
  • Klövverkning ska inte göras i samband med klippningen pga två saker. Dels riskerar man att klövrester hamnar i ullen samt att nyverkade klövar är väldigt vassa och det skadar ofta fårklipparen.Om ni har tänkt ta reda på ullen så är det av största vikt att se till att ullen inte blir skitig i samband med klippningen. Förutom råden här ovan så är det naturligtvis viktigt att se till att främmande föremål som halm, spån eller hö inte hamnar i ullen. Har ni för avsikt att sälja ullen så är det bra att fråga er uppköpare hur de vill ha den packad. Viktigt är dock alltid att man inte lägger ullen i plastsäckar för då förstörs den. Ligger den i papperssäckar el dyl så kan ev fukt i ullen dunsta och ullen bevaras. Lycka till med er kommande klippning önskar Erik Johanson, Svenska Fårklipparförbundets ordförande