#34 Fårpodden: Prepping för fårägare
Vad behöver vi som fårägare vara beredda på och hur kan vi förbereda oss för att klara kriser och oförutsedda händelser?
Fårpodden finns även på t. ex. Soundcloud, Spotify, iTunes och Podcasts
Fårpoddens redaktion består av Anna Bergström, Einar de Wit och Titti Strömne. Kontakta oss gärna hälsar Anna, Einar och Titti.
Vad behöver vi som fårägare vara beredda på och hur kan vi förbereda oss för att klara kriser och oförutsedda händelser?
När vi förbereder oss för lamning handlar det ofta om att förbereda tackorna och att själv lära sig vad man ska göra om något går snett. Men här fokuserar vi på ”normala” lamningar och hur vi jobbar och rutinerna ser ut efter att lammen är födda.
Både Titti och Einar upplevde rovdjursangrepp på sina får under 2023. Det är en traumatisk upplevelse när det sker, oavsett om det är ett mindre eller ett större angrepp. I detta avsnitt berättar de vad som hände, vilka konsekvenser det fått och vi fokuserar mycket på det praktiska. Vad händer efter ett angrepp och hur kan man förbereda sig?
Vi följer upp #30 med mer om avel i teori och praktik. Inslag om bevarandeavel, avelsvärdering och mönstring. Men också en hel del om avel i praktiken och hur man genom avel kan få en mer lättskött och effektiv besättning.
Hur kommer man igång med avel som ny fårägare, vilka verktyg behöver man, hur tänker man när man väljer livdjur och hur är fåravels-Sverige organiserat? Med dessa frågor som utgångspunkt har vi gjort en Fårpodd om avel.
Det har hänt en del sedan vi senast gjorde en podd om parasiter och resistensläget. Läget är fortfarande bra i Sverige jämfört med andra fårländer, men parasiter som är resistenta mot avmaskningsmedel har blivit vanligare. Denna podd handlar om vad som händer när resistenta parasiter upptäcks i en besättning och hur vi kan leva med dem. Vi har också pratat med två fårbönder om årets betessläpp och deras betes- och parasitstrategier, en i söder och en i norr.
Här får vi möta flera av de personer som jobbar med Elitlamm, både med daglig drift, teknisk utveckling, framtidsvisionsar och att hålla styr på saker som regelverk, avelsvärdering och utbildning. Kanske är du nyfiken på vilka nya funktioner som är på gång?
Fårpodden önskar alla lyssnare en god jul och ett gott nytt år med en podd i positiv anda.
Under en stor del av året är det vi som serverar fårens mat. Här går vi igenom teori och praktik för ett viktigt, men ofta även arbetskrävande moment på fårgården.
Detta är ett bonusavsnitt som hör till våra aktuella poddar om grovfoder, vall och bete.
En svårighet med lammproduktion på bete i Sverige är att betestillgången sjunker under sensommar och höst, samtidigt som lammen behöver mer mat och inte får tappa fart om de ska bli slaktmogna innan betessäsongen är över. Ett intressant sätt att hantera detta är att odla ettåriga betesväxter, vilket också ger ett parasitfritt bete till lammen. För bra för att vara sant? Inte alls, men det kräver vissa investeringar och en del kunskap.
Att skaffa får
Blåtunga (BTV3) fälthantering i Sverige
Check-lista vid förflyttning eller inköp av får
Dräktighetsscanning
Fårbranschens riktlinjer mot resistenta parasiter
Fårklippare
Fårpodden
Fårraser i Sverige
Hälsodeklaration vid livdjursförsäljning
Kalender – vad händer i får-Sverige
Katalogen Seminbaggar 2024
Lagstiftning
LRF Kötts lunchmöten
Registrera lammen senast tre månader efter födseln!
Åtgärder vid rovdjursangrepp på tamdjur