Åter till vardagen

veckobrev

12 januari 2018 | En blek sol har visat sig på flera ställen i landet, vi går mot ljusare tider helt enkelt. Denna vecka bland annat mer om ull i media, om nya ersättingsnivåer vid rovdjursangrepp och lite föreningsinformation.

Ull har fortsatt att intressera media. Till exempel har Jordbruksaktuellt skrivit om att mer och bättre information ska sprida kunskap för att värdet av den svenska ullen ska kunna öka.

I Ring P1 har flera inringare pratat ull. Fredag förra veckan spreds tyvärr delvis felaktig information om den svenska ullen, men på måndagen ringde Karin Kloth från Gotland in och hon visste precis vad hon talade om. Vill i detta forum tacka Karin för viktig insats för spridandet av ullkunskap. Oklart om hon läser vårt veckobrev, men någon kanske känner henne och kan nämna att vi lyfter på hatten.

Förslag till nya ersättningsnivåer för rovdjurstagna tamdjur har presenterats på Viltskadecenters hemsida. En del höjningar, men framför allt med tonvikt på att hänsyn ska tas till extra värdefulla djur och att ersättningsnivån ska bedömas i varje fall enskilt fall, där djurägaren kan styrka mervärde med kvitton, avelsvärdering etc.

Vi har fått in en del reflektioner runt informationskampanjen om ull från distrikt och rasföreningar. Tack för det!

Svaren på den enkät om brunstsynkronisering som de seminerande besättningarna haft möjlighet att svara på har sammanställts och återkopplats till besättningarna.

FÅRälskad = Fårfest i Kil närmar sig och förberedelser är igång. En av Sveriges stora årliga fårhändelser, som vi ser fram emot.

Ulf höll ett föredrag om får och varg för Rotary i Filipstad i måndags kväll. Detta gav tillfälle till kunskapsutbyte åt båda håll, säger Ulf. Det blev tydligt hur lite man i allmänhet vet om våra problem, trots alla spaltmeter som genom åren skrivits i de värmländska tidningarna. Deras reaktioner var mestadels variationer på ”det var det värsta” och ”detta hade jag inte en aning om”. Även Sveriges självförsörjningsgrad och hur länge vår egenproducerade mat räcker vid ett krisläge diskuterades, och behovet av spridning av kunskap är lika stort där.

Medlemsfakturor tillsammans med Ull och skinn – vägen till mervärde (som vi skrev om förra veckan), ett litet årsbrev och information om PUL anländer i dagarna i våra brevlådor. Det där med PUL är inga konstigheter, men lagen kommer att skärpas under året och vi måste informera om vilka uppgifter vårt medlemsregister innehåller och vad vi använder dem till. Läs igenom, något mer behöver man inte göra.

Några distriktsföreningar har hört av sig angående besök på sina årsmöten. Styrelsens medlemmar hälsar att de gärna kommer ut i bygdegårdarna och pratar får.

Claudia hälsar att det är något av högtryck i hennes inkorg och telefon, och att hon kommer att svara alla i den takt hon hinner.

Einar är i full färd med att planera årets Fårskötsel. Han berättar att nummer 2 kommer att bli ett riktigt skitnummer. Alltså ett temanummer om gödsel och strömedel. Ser fram emot det!

Hemsidan tipsar om Hitta till lokalproducerad mat under Länkar. Tips på kanaler för er som säljer direkt till kund. Fler länkar som borde vara med här? Då vill jag gärna bli tipsad.

Trevlig helg önskar SF!

Maria
Maria skickar en selfie från sitt nyrenoverade kontor där hon tillbringar mycket tid just nu. En av årets mer intensiva perioder för ekonomiansvarig med fakturering, årsbokslut med mera.

scan
Dräktighetsscanning står på dagordningen på många gårdar. Lycka till med dräktighetsresultaten där ute! Foto Britta Wendelius

q
Kö till scanning. Foto Britta Wendelius

bleksol
Tänk att man kan bli så glad över en blek sol som precis orkar över trädtopparna. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Sammanställt av Anna