#12 Fårpodden: Fåren och klimatet

Är idisslarna hjältar eller bovar? Kan man verkligen jämföra köttätande med bilkörning och flygresor? Vad stog det egentligen i IPCC-rapporten? Hur ska vi få vår omvärld att förstå att fåren behövs för en hållbar framtid?

Våra frågor om fåren och klimatet är många men vi får också många svar i denna podd, där vi har ansträngt oss att samla fakta som vi saknat i debatten och att få en bättre bild av vår framtid tillsammans med fåren. Eller är det så illa att vi efter 11 000 år av samarbete snart ska behöva klara oss utan får?

  • Ann-Helen Meyer von Bremen är journalist, författare och oberoende debattör med miljö, lantbruk och mat som favoritämnen. Vi måste ta debatten om köttet och klimatet, anser Ann-Helen och hon hjälper oss att samla styrka och argument.
  • Jens Berggren är LRFs hållbarhetsexpert som är övertygad om att mänskligheten kommer att lösa klimatkrisen och att bönderna är lösningen, inte problemet. Jens är agronom i botten och har jobbat med miljö- och hållbarhetsfrågor, bland annat utomlands för SIDA och UD.
  • Elof Nilsson, lamm och nötbonde på Gotland som prioriterar hållbarhet i alla led. Djurhållning, brukande av jorden, byggande och företagets ekonomi – hållbarhet krävs överallt. Elof är också med på många möten med myndigheter och branschkollegor som handlar om miljö, stöd, regelverk och myndighetsutövning. Hur långt har våra myndigheter kommit i klimatfrågan?

Välkommen till Fårpodden!

Länkar
Hungry & Angry
Jens Berggren, LRFs hållbarhetsexpert om IPCC-rapporten
LRF Det gröna näringslivet och klimatet
Kunskapsbasen om miljö och klimat
Klimatklivet
FAO: GLEAM 2.0 – Assessment of greenhouse gas emissions and mitigation potential (snygga visualiseringar av siffror om utsläpp av växthusgaser och minskningspotential)

Kontakta gärna Fårpoddens redaktion, hälsar AnnaEinar och Titti.


Fårpodden finns på Soundcloud, iTunes, Acast och andra ställen där poddar finns.