Projekt går i mål och nya startas upp
16 mars 2018 | Lammlyftet, forskning, stor marknadsrapport, lammen äger på Gotland och nu ska korsningsullen in i finrummen.
Lammlyftet är ett projekt med målet att skapa en svensk standard för lammköttskvalitet som sträcker sig över alla i led i produktionskedjan. Projektets första fas har nu avslutats och en intressant rapport har publicerats. Lammlyftet inspireras mycket av det arbete runt köttkvalitet som MLA i Australien gjort.
Inom Lammlyftet har det även varit referensgruppsmöte. Referensgruppen diskuterade vilka parametrar man ser som högst prioriterade att jobba vidare med, för att ett förslag på vad som ska ingå i en ny branschstandard ska kunna tas fram. En standard som bättre förmår att värdera ätkvaliteten på våra lamm. De studier som gjorts på gård, transport och slakt visar mycket tydliga resultat. För grossistledet blev det tydligt att rutiner för hanteringen från slakt till handel är central för köttets hållbarhet och kvalitet.
SLU har fått EIP-pengar beviljade till en förstudie om att utveckla ett system för automatisk övervakning av får på bete. Systemet ska larma när djurens naturliga flockbeteende ändras, vilket kan vara en indikation på att det finns rovdjur nära. SF kommer att ingå i referensgruppen.
Vi har mött Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF) och diskuterat vad fårnäringen ser som viktig forskning att prioritera. Djurslagen nöt, lamm och gris träffar alla nu SLF för dessa diskussioner. I nästa steg ska det belsutas om vilken forskning som ska göras. Mycket av själva arbetet hamnar hos SLF, vårt och de andra djurslagens del är att hjälpa dem att prioritera rätt forskningsområden. Två områden är identifierade, det första handlar om klimat och hållbarhet. Det andra området är utfordringsnormer för gris samt vitamin och mineralbehov hos snabbväxande lamm och kalvar. Man hoppas kunna göra en första utlysning under 2019, och sedan kommer fler. (Detta arbete är skilt från SLF:s öppna utlysning, som kommer att finnas kvar som tidigare.)
Filmen Ull och skinn – en hyllning till hantverket och fåret som premiärvisades för två veckor sedan har redan setts 1260 gånger på vår YouTube-kanal. Väldigt roligt att den väcker så stort intresse. Sprid gärna denna och de andra filmerna vidare!
Filmerna har producerats inom projektet Ull och Skinn – vägen till mervärde. Syftet med projektet har varit att synliggöra och öka kunskapen om fåret och framförallt dess ”biprodukter”, skinnet och ullen. Genom att samla och sprida den ull- och skinnkunskap som nu finns på ett publikt sätt, kan nya människor få möjlighet att upptäcka ullens och skinnets alla möjligheter. Vi upplever att projektet redan har bidragit till ökad kunskap, nya kontaktytor och utvecklandet av nya intressanta produkter till nya målgrupper. Och detta är bara början … Läs projektredovisningen här.
Ullbiblioteket visar den svenska ullens mångfald. Foto Britta Wendelius
Många distrikt har redan hållit Årsmöte, och andra håller sina inom kort. Vi vill påminna distriktens nya styrelser om att skicka in Funktionärsrapporten. Uppgifterna ligger till grund för kontaktuppgifter här på hemsidan och i Fårskötsel. Om Funktionärsrapport-mallen kommit på avvägar så finns den att hämta här. Ifylld Funktionärsrapport skickas till Maria.
Ytterligare en fråga som vänder sig till distriktens styrelser. Vi har uppmärksammats på att det finns ett behov av mallar i olika form. Exempelvis mall för stadgar, utskick, inbjudan, årsmötesdagordning och liknande. Återkoppla med vilka mallar och underlag ni saknar. Britta samlar ihop era synpunkter och inventerar behovet. Så slipper alla uppfinna ”hjulet” på nytt.
Verksamhetsberättelsen för 2017 börjar ta form. Oj vad mycket som gjorts under det hundrade året i Förbundets historia. Till fårnäringens gagn, det är vår innerliga förhoppning. Verksamhetsberättelsen kommer att finnas klar lagom till Stämman i maj. Glöm inte att anmäla er.
Öland i maj, Sverige blir inte mycket bättre än så. Missa inte årets stämma på Öland.
Planering för årets Riksbedömningar har påbörjats. Mer information går ut till Distriktens kontaktpersoner inom kort. Finns det någon ort/Distrikt som inte arrangerat Riksbedömning förut men är sugen på att lägga en riksbedömningsplats till schemat? Tveka inte att kontakta Elof eller Britta.
Deltagit i ett intressant möte om animaliemarknaden. Inledningsvis presenterades marknadsstatistik och trender. Sedan ett bra samtal om hur politik och myndigheter som SJV och Livsmedelsverk ser på animaliesektorn i relation till livsmedelsstrategi, miljömål och klimatmål. Intrycket man får är att fårnäringen sitter på så många möjligheter. Med rätt kommunikation utåt mot konsument och beslutsfattare har vi otroligt goda förutsättningar för ökat sug efter våra produkter. Via EU-stöden vill man gynna de mindre jordbruken, konsumtion av lamm ökar medan annat kött minskar i konsumtion, etik och djuromsorg blir allt viktigare säljargument. Vi går hem i alla kategorier. Det vi däremot snart behöver få fram är tydligare fakta kring hållbarhet med mera. Marknaden efterfrågar livscykelsanalyser som är trovärdiga och relevanta.
Appropå marknadsläget så finns en pinfärsk Marknadsrapport lammkött – utvecklingen till och med 2017 att läsa. Massor med grafik som beskriver utvecklingen och läget för konsumtion, fårhållning och lammkött.
Det finns konsumtionsstatistik från 50-talet, även om den inte beräknats på exakt samma vis under hela denna långa period. I figuren visas utvecklingen sedan 1990, och det är tydligt att matfågel är det köttslag vi ökat vår konsumtion mest av. Även förbrukningen av lammkött har stigit kraftigt i procent räknat, men från en låg grundnivå. Den enda kategori som minskat är övrigt kött, som omfattar inälvor samt kött från häst, vilt och ren. Det är framför allt förbrukningen av viltkött och inälvor som minskat, och hästkött äter vi numera endast ett par tuggor av per person och år. Källa/grafik: Jordbruksverket och SCB
I egenskap av bonde deltog Elof i Lantmännens distriktsstämma på Gotland i veckan. Värt en notis är att det delades ut ett pris från Team Foder som gick till Rommunds fårgård, Björn och Monika Eriksson. Priset var blommor, diplom och ingraverad tallrik, utöver stor ära och berömmelse. SF säger grattis! Den största försäljningsutvecklingen procentuellt sett hade lammfoder från fabriken i Klintehamn. Roligt att lammnäringen tar plats i ett bondeägt företag som omsätter nästan 40 miljarder på bullar, bröd, gödning, maskiner med mera. Flera bilder på lamm i koncernredovisningen dessutom. Lammbonden kände sig nöjd och sedd : )
Trevlig helg önskar SF!
Känn fluffet! Nu ska korsningsullen in i finrummen. Höstklippning till vänster och vårklippning till höger. Men först det blir det lite tvätt i ljummet vatten för detta är ullprover från korsningsull på väg till outdoorföretaget Röjk! Foto Claudia Dillmann
Ulf har har hållit på med får ganska länge, men bara en gång tidigare har en tacka fått 3 lamm i tre färger. En finull även sist. En vit, en brun, en svart. Foto Ulf Ekholm
En får tacka, företaget som gör glass på fårmjölk i Bergslagen, utnämndes till Årets Fårföretagare 2018 i Örebro län. I sommar blir det fårglass i Bergslagsskogarna meddelar herden/mejeristen Björn. Foto Björn Johansson
Sammanställt av Anna