Det började bra
4 april 2018 | EU-parlamentet säger ja till får, Elof promenerar med kronprinsessan och historiskt möte på Norrby Gård.
Nu finns alla nominerade till Årets Fårföretagare presenterade på hemsidan. Spänningen stiger, vem av dessa värdiga vinnare tar priset? På måndag skickar vi ut en pressrelease och vi hoppas nu att pressen vill skriva om dessa spännade fårföretag.
Nu är också Gotlands, Jönköping västra, Sjuhärads och Skånes nominerade på plats.
Efter en omröstning i EU-parlamentet vill man särskilt stödja får och lamm i kommande CAP. Beslutet är delvis ett resultat från Sheep meat forum som hållits av kommissionen, och där LRF och Sverige varit med som representant för de nordiska länderna. I förslaget vill man bland annat utöka djurvälfärdsersättningar, öka miljöstöd för marker som betas av får- och lamm, öka konkurrenskraften för får och lammföretag och underlätta promotion-projekt som främjar får och lamm. Copa Cogeca har skickat ett pressmeddelande där de välkomnar stödet för får- och getbönder och berättar mer.
På Norrby Gård har en skara ullpionjärer mötts för att göra verklighet av svenska plagg i svensk ull. Nästa steg är att Linnea Eklund (med 5 års erfarenhet från ullindustrin i Australien) tillsammans med Tomas Olsson ska gå igenom delar av gårdens ull för att ta fram ullprover som kommer att skickas vidare till Italien för vidare förädling. Tanken är att dela upp ullen i de microntal som den italienska ullindustrin efterfrågar, för att kunna ta fram garner som ska kunna bli till färdiga plagg i slutänden. Målet är att hitta kvalitet, kvantitet, nya användningsområden och få ekonomi på den svenska korsningsullen. Det är idag den ull som vi kan få fram de volymer av som konfektionsindustrin efterfrågar. Vi följer med spänning fortsättningen av detta samarbete mellan våra ullpionjärer Norrby Gård, Röjk och Filippa K!
Svensk ull i svenska kläder har inte varit en självklarhet, tvärtom. Men nu ska det bli ändring. Fr v Tomas Olsson, lammbonde, Linnéa Eklund, ullsorterare, Jan Betros, Röjk superwear, Jodi Everding och Doreen Chiang från Filippa K, Linus Zetterlund, Röjk superwear och längst till höger Elin Larsson, Filippa K. Foto Claudia Dillmann
På Gotland händer det också grejer runt ullen. Hushållningssällskapet Gotland har blivit beviljade projektstöd från LeaderGute till en förstudie ”Förutsättningar för ullfiberbaserad industri på Gotland” som ska genomföras under 2018. Målet är att kartlägga nuläget och utvecklingsmöjligheterna framåt för att kunna fortsätta utveckla nya områden inom ullsektorn från hantverk till industri. Läs mer på helagotland.se
Claudia hann under mötet på Norrby också prata lite om lammnappa-projektet, vilket Filippa Ks personal nappade direkt på. Gudrun har visat lammnappan som Kero har berett under helgens konstrunda i Askersund/Motala med omnejd. Hon rapporterar att flera textilkunniga blivit helt tagna över hur fin den är. Många ”nappar” på våra nappaskinn, det känns som att den ligger helt rätt i tiden!
Naturvårdsverket inleder nu en översyn av minimnivåer för varg, lo, björn och järv och de har uppmanat Länsstyrelserna att lämna förslag på minimnivåer för rovdjur i länen. Vi ser inte länsvisa minimnivåer som ett optimalt sätt att hantera frågan, det kan bli svårt att uppfylla de politiska målen att sprida vargen över större områden för att minska koncentrationen i mellansverige. Översynen ska vara klar till 2019.
Tyvärr också en riktigt dålig nyhet denna vecka. Molstaberg drabbades igår av ett massivt vargangrepp. Lider med djur och djurägare. Det sista man önskar i betessläpptider.
Lyssna på P4 Gotland som idag berättar om ökat sug efter lammkött. Fredrik Sundblad från Gotlands slagteri berättar om hur de tillsammans med lammnäringen arbetat för att lyfta öns lammproduktion.
Ytterligare en glimt av Gotland … Idag har Elof med familj pausat vårbruket, tagit en dusch och gett sig ut på promenad med kronprinsessan Victoria. Lammbönderna och deras djur sköter reservatet som gården ligger i, och reservatet ska få en ny vandringsled. Det blir kul, hälsar Elof. Elof är van vid sånt här, han brukar få träffa kungligheter när de besöker Gotland. Det är bara att inse att vår Elof räknas som en av Gotlands många sevärdheter : )
Stoppa pressarna! Jag krävde en selfie av Elof och här kom den! Foto Elof Nilsson
Inför lammsläpp, lammgosardagar och andra aktiviteter på gården kan det vara bra att ta del av LRFs material om hur man tänker runt säkerhet, smittskydd och trevnad för både besökare och djur.
Elitlamm saknar några besättningar som anmält sig för att börja använda programmet, men som inte kommit igång. Är du en av dessa saknade besättningar? Skicka in ifyllda livdjurslistor så hjälper vi dig att komma igång. Eller kontakta supporten om du har frågor, eller om livdjurslistorna förkommit.
Bor du i Mälardalen så blir det många tillfällen att gå på kurs under året. Kurserna arrangeras av länsstyrelserna i Mälar–Hjälmarregionen för att stimulera till ökad kunskap hos fårägare och därmed främja god djurvälfärd hos en betydelsefull grupp av betesdjur. Det handlar om byggnader, hälsa, utfodring med mera. Läs mer här.
Fårskötsel är på ingång. Med receptbilaga! Läs motionerna till Stämman, om det nya produktions-analysverktyget Gårdsfacit som idag har släppts i Elitlamm AP och P, med mera, med mera.
Förra veckan kom många veckobrev till Telia-kunder tillbaka med ett felmeddelande. Saknar du veckans eller förra veckans brev så kolla om de hamnat i skräpposten. Finns de inte heller där så skicka gärna ett meddelande till Anna. Då kan jag skicka veckobrevet igen, och vi kan få koll på hur utbrett problemet är.
Hemsidan tipsar om en artikel i torsdagens Jordbruksaktuellt om att forskare från sju europeiska länder ska ta reda på vilka fördelar som finns med flera djurslag på gården. Bra initiativ tycker jag, som alltid betraktat monokultur med viss skepsis.
Trevlig helg önskar SF!
Medan Ulf väntar på att gräset ska bli långt nog gosar han med sin älsklingsgris, som även hon längtar ut. Är de lite lika, Sara och husse? ”Vi har tycke”, som Ulf uttrycker det. Foto Ulf Ekholm
Fick ett vykort från Skåne tidigt i morse. ”Äntligen plöjs det sista och ett något utdraget vårbruk avslutas i helgen. Men som ni ser har vi guld i den skånska myllan.” Foto Magnus J
Sammanställt av Anna