Sommaren då varje resurs är viktig

veckobrev

6 juli 2018 | Knastertorrt även denna vecka. Men också nya avelsvärden och topplistor att närstudera och lite annat smått och gott.

Under förmiddagen har LRF haft ett krismöte om torkan. Man sammanfattar att läget måste tas på största allvar, men att det är viktigt att inte gripas av kollektiv panik.

Många råd gavs i förra veckans veckobrev, läs dem gärna igen. Ni får tåla en del upprepningar, är jag rädd.

Skörda allt som går att skörda. Nu skördas trädor och kommunala gräsytor, raps plastas, salix som är under 1 meter slås till vinterfoder. Tipsa gärna om fler kreativa lösningar. Viktigt att ta vara på all halm, även rapshalm och andra möjliga strömaterial. Allt foder kommer att gå åt, det finns stora behov runt om i landet.

flitigvar
Foto Elof Nilsson

Alla uppmanas att söka bete och spara på vinterfoder så långt det är möjligt.

Slakterierna har via Svenska Köttföretagen gått ut med information om slaktläget. De ber djurproducenterna att:

  • Vara noga med att anmälan av antal djur stämmer. För att slakteriet ska kunna sälja rätt volym är det av yttersta vikt att anmälda djur i systemet stämmer överens med antalet tillgängliga djur för slakt.
  • Ändra anmälan om antalet djur till slakt av någon anledning förändras.
  • Ha en tät dialog med sitt slakteri.

Läs hela pressmeddelandet från Svenska Köttföretagen här.

Det jobbas på bred front med tidigarelägga stödutbetalningar och för olika regler-lättnader. KRAV har aviserat tillfälliga lättnader för foder och SJV har gett dispens för att skörda träda. Dialog förs med LRF, Jordbruksverket, Näringsdepartementet, slakten, foderleverantörer, rådgivningföretagen och branschen.

Slaktföretagens budskap är att konsumenternas hjälp behövs för att slakten ska kunna rulla på i bra tempo med bibehållna priser. Ät svenskt kött nu, är budskapet att sprida i vida ringar.

LRF har en sida om torkan som uppdateras löpande, håll koll på den.

Foderhjälpen 2018 är en ny Facebookgrupp som tar helhetsgrepp på foderförmedling, den redan fler än 7000 medlemmar.

Till sist måste också sägas att vi fortfarande hoppas och tror att det ska komma vatten innan sommaren är över. Men kommer det inte snart pratas det nu om förluster för jordbruket och samhället på flertalet miljarder.

millimeter
Med lite tur kan det bli några millimeter. Prognos med svag förutsägbarhet för mellersta Bohuslän väcker trots staplarnas pyttelitenhet ett visst hopp.

Att lokalt och småskaligt producerat spås en lysande framtid är en annan prognos, förhoppningsvis en med substans. Trenden pekar rakt uppåt för närproducerade livsmedel. Efter restaurangerna kommer nu detaljhandeln. Det enda som kan stoppa utvecklingen är en lågkonjunktur, skriver Land Lantbruk.

Idag har uppdaterade avelsvärden från årets första körning publicerats. Nya topplistor och söklistor finns i Elitlamm Avel & Prouktion och gotlandsbesättningarnas topplista finns här. (Äntligen något kul för oss som struntar i fotboll.)

För första gången får korsningsfår avelsvärden, det har på sistone nämnts ett flertal gånger. Infinner sig förnyad lust att lära mer rekommenderas artikeln som Carl Helander och Ulf Andreasson skrev i förra Fårskötsel (nr 4 sid 10). Och på hemsidan finns en artikel med länk till slutrapport från projektet som tagit fram underlaget till korsningarnas avelsvärdering.

LRF Kött har beviljats medel till projektet Ökad utevistelse för får genom ranchdrift. Blir spännande att följa detta projekt.

Vi jobbar med att sammanställa tips till distrikt som funderar på eller ska arrangera Årsstämma. Det är Södra Kalmar som arrangerade årets Stämma som kommit med denna eminenta idé och även bidragit med många bra tips. Alla tips som platsar under rubriken ”bra att tänkta på när man ska ordna Stämma” tas tacksamt emot av Britta.

Vi har inbjudits att lämna synpunkter på ändring av Jordbruksverkets föreskrifter om ekologisk produktion och kontroll av ekologisk produktion. Styrelsen med Elof i spetsen jobbar på ett svar, men välkomnar även synpunkter från fältet. Remissen har skickats ut till distriktens styrelser, så kontakta din dito om du är sugen på att läsa och tycka till. Dröj inte, vi behöver er respons senast den 15 juli.

För dig som har stor och bred erfarenhet av att gårdsmönstra lamm erbjuder SF ett antal sambedömningstillfällen med fokus på pälsmönstring under sommaren. Kurserna ges i Bohuslän, Linköping och på Gotland. Har du inte fått inbjudan men är intresserad av förutsättningarna för att delta är du välkommen att kontakta Britta. Även Föreningen Svenska Finullsfåret planerar mönstringskurser och sambedömning, mer information finns på deras hemsida.

Torsdag och fredag nästa vecka kommer styrelsen att ha sitt årliga sommarmöte där man träffas ”på riktigt”. Mötet är i Stockholm och styrelsens adjungerade samt några andra som arbetar nära styrelsen eller har nyckelroller i får-Sverige kommer att delta under fredagens möte. Jag hoppas kunna sammanställa och publicera ett veckobrev under hemresan, men räkna med att det kommer några timmar senare än vanligt.

Trevlig helg önskar SF!

hullkoll2
Hullkoll och vid behov ett eller ett par hekto kraftfoder per djur kan förebygga många problem. Lite lästips om hullkoll har samlats på hemsidan. Foto Anna Bergström

storaskopan
Påfyllning av pellets i kalvgömmor och lammautomater på Nors, Gotland. Nu är det stora skopan som gäller, ungarna är hungriga. Foto Elof Nilsson

vkraft
Växtkraft, trots allt. Det som är fint i år är att resurser betraktas som resurser. Tänk om vi har ett regimskifte på gång. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Sammanställt av Anna X