Ni håller väl ut?

veckobrev

27 juli 2018 | Torkan håller oss i sitt stadiga grepp och många bränder härjar fortfarande. Tur att vi är med i EU och har fått hjälp både från grannländer och mer långväga grannar. Ett stort tack till alla som har kämpat och kämpar med brandbekämpning!

Brandriskläget är nu enormt högt i hela södra halvan av Sverige och största försiktighet krävs.

Både högnivågruppen och köttdelegationen har haft möten om torkan under veckan. Läget är riktigt krisartat på många håll i landet. Högnivågruppen består av LRF (Palle, Åsa, Thomas, Viktoria), Näringsdepartiment, Jordbruksverket, slakterierna (HKScan, KLS, Gotland), rådgivning (Växa, Gård & Djurhälsan), representanter från får, nöt och grisnäringarna, Köttföretagarna, Svensk mjölk, Arla, Lantmännen m fl.

LRF för dialog med departementet och förhoppningsvis kommer det snart någon form av besked från regeringen om ett krispaket.

Ett tips som flera länsstyrelser har gått ut med är att fylla sprutor och gödseltunnor med vatten för att ha i beredskap. Det behövs kan jag intyga, efter lokalt krismöte där jag fått Brandförsvarets (brist på) resurser klart för mig.

Vädret kan vi inte rå på men vi kan hjälpa varann i detta krisläge! Prata med grannar och kollegor om hur det går med foder och bete, försök att hjälpas åt. Ser ni eller anar ni att någon mår så dåligt att djur och människor behöver hjälp, tveka inte att ringa en gång förmycket till LRFs regionala omsorgsgrupp, lokalföreningen eller direkt till oss i styrelsen.

Råd om foder och strö:

  • Skörda allt som går att skörda. Vi tjatar om detta men det är nödvändigt att alla inser att det verkligen är en allvarlig forderkris under uppseglande. Man uppskattar att det fattas motsvarande 150 långtradare med grovfoder per dag under kommande stallperiod i Sverige.
  • Inventera foderlager och vinterns behov och ta kontakt med foderrådgivare för att få hjälp att räkna på en krisfoderstat där grovfodret minimeras och alternativa fodermedel får fylla upp behovet. Foderfirmorna håller på att ta fram nya kraftfoder som lämpar sig för detta.
  • Vänj av lammen om ni inte redan gjort det.
  • Planera en senare lamning till våren.
  • Beta sly och skogsområden nu.
  • I botten på djupströbedden går det att använda flis, spån, löv, torv om ni kommer över det, dokumentförstört papper från företag/kontor, med mera.

Hör av er i tid om det krisar till sig och ni inte hittar lösningar, det är lätt att låsa fast sig i detta svåra läge. I regel finns det lösningar.

LRF har öppnat en mailadress torkan@lrf.se där de tar emot konkreta tips som kan vara till gagn för andra djurproducenter angående torkan. Använd den gärna.

Land Lantbruk har gjort en inventering av skördeläget i hela landet. Tidiga skördar, men sämre än normalt, så kan läget sammanfattas. På många håll har förstaskörden av vall varit hyfsad, men den andra riktigt dålig.

Flera banker och försäkringsbolag har gått ut med erbjudande om samtalsstöd till de som drabbats torkans konsekvenser. Läs till exempel här.

Slakten av lamm och får har ökat under årets fem första månader. 3 700 fler än 2017 och en uppgång på 4,6 procent. Idag meddelades att Livsmedelsverket gör sig berett på att hantera de ökade slaktvolymerna som blir en följd av foderbristen och torkan.

I söndags genomfördes den första av två sambedömningskurser. Denna gång träffades man hos Jonas Karlsson i Säterborg och kursledare var Anders Hjort. Ett tiotal gårdsmönstrare med varierande erfarenheter träffades för att kalibrera sina mönstringsfärdigheter. Kursledaren Anders Hjort uttryckte det mycket passande med beskrivningen att mönstraren har sina fingrar som bästa instrument, och vid sambedömning träffas man för att stämma sina instrument. Man fokuserade också mycket på benställning, klövar och bett. Nästa sambedömningskurs hålls den 5 augusti på Gotland.

Årets riksdomardagar har hållits under veckan. Alla sju riksdomare för päls/ull/rya träffades tillsammans med Elof och Britta för uppstart inför årets mönstringar och riksbedömning. Det var ett ambitiöst och taggat gäng som slöt upp i Skaratrakten för att ”stämma sina instrument” – alltså göra sambedömning och diskutera kring och arbeta med utveckling av mönstring och riksbedömning.

Dag ett lades stor vikt vid scanning och mätning av muskeldjup och fett. Målet var att lära mer och utveckla muskelscanning av alla får-raser. Därför var Anders Gunnarsson inbjuden, han är ordförande i Texelföreningen och en person som scannar många djur av köttras. Första dagen var riksdomarna hos Jenny och Mattias Nilsson på Storegården, och man sambedömde finull förutom att jobba med fett/muskelscanning. Dag två tillbringades på Toran Gård hos Margareta och Magnus Håård. Där sambedömdes lamm av rasen gotlandsfår. Stort fokus på de olika bedömningsgrunderna och speciellt då på färg och resonemang kring begreppet ”renhet”. Man diskuterade även mycket kring vikten av en funktionell exteriör.

Båda besättningarna ställde upp med stort engagemang och förtjänar ett jättetack för sina insatser . Nu är riksdomarna taggade och på gång. Vi hoppas nu bara att uppfödarna även ett så tufft år som detta torkans år låter mönstra och riksbedöma sina lamm.

Nu har Fårpodden släppt sitt första ”riktiga” avsnitt och vi kommer att göra fler under hösten. Avsnitt nummer två kommer snart och handlar om semin. I första avsnittet pratar vi med styrelsens nya medlemmar, Anna O och Thomas, och med Gudrun, vår nya ordförande. De berättar om sina får-liv och om vilka frågor de vill driva.  Lyssna, lyssna.

Även idag läses veckobrevet endast på hemsidan, men nästa vecka blir det epost-utskick som vanligt.

Trevlig helg önskar SF

sambed1
Sambedömningskurs i Sätersborg. Dagen började med att alla samlades kring ett antal lammskinn. Diskussion och genomgång av vad och hur man bedömer. Därefter gick man över till att mönstra levande lamm. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

sambed2
Hur kommer det färdigberedda skinnet att se ut, det är det man bedömer vid pälsbedömning. Känslan i fingrarna är viktig för att kunna bedöma pälsen. Viktigt också att mönstraren ser både helhet och avvikelser. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

frukost
Frukosten är på ingång. Foto Ulf Ekholm

avdukat
Avdukning av frukostbordet. Foto Ulf Ekholm

flyttar
Flytt av 94 tackor på ”stora vägen” med hjälp av varningsbil, hundar och herdar. Bilisterna uppvisar hela skalan av reaktioner. Många tar det lugnt och fotograferar, andra ska fram till varje pris. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Sammanställt av Anna X