2020 – nytt år, nytt decennium, nya tag

veckobrev

3 januari 2020 | God fortsättning fårvänner! Denna vecka blir det några snabba får-nyheter som start på ett nytt decennium.

Uppdraget att sköta SFs löpande ekonomi är tillsatt och företaget som valts bland de som sökt eller lämnat offert heter Fyrklövern ekonomi och juridik AB. Fyrklövern tar alltså över efter Maria och överlämning pågår.

Nytt år och dags att nominera till Årets Fårföretagare 2020. Alla engagerade fårhållare är viktiga för fårnäringen, oavsett inriktning och storlek och många fårföretag består av eldsjälar som genom sin fårhållning och på andra sätt bidrar till en aktiv landsbygd. Vilken fårbonde vill du och din lokalförening lyfta fram i år? Alla lokal- och rasföreningar får nominera varsin kandidat. Hur den utses är upp till respektive förening, men många röstar fram sin kandidat i samband med årsmötet. Nominera din favorit till lokalföreningen och kanske också någon till rasföreningen, om du är med i en sådan. Tänk på att beskrivningen av fårföretagarens verksamhet och en bra motivering är viktiga för att din kandidat ska ha en rättvis chans i den nationella konkurrensen.

Vinnare
2020 blir tredje året som priset Årets Fårföretagare delas ut. Tidigare har Öströö Fårfarm (ÅFF 2019), Graute Gård (ÅFF 2018) och Najib Resai (Årets Uppstickare 2018) fått priset.

För er som använder Elitlamm Avel & Produktion tipsar vi om att starta året med uppföljning av fårens och gårdens resultat. Genom Gårdsfacit kan du utvärdera hur de senaste åren gått. Börja med att fylla i arbetstid och areal i ditt Gårdsfacit, för då kan Elitlamm ge tillbaka mycket bättre statistik och jämförelsetal. Gårdsfacit finns under menyn Statistik i Elitlamm Avel & Produktion.

På tisdag öppnar kansli- och Elitlammsupporttelefonen efter sin helgledighet. Ny tid på tisdagar mellan 18–19, som vi hoppas passar er som har svårt att hinna ringa under förmiddagstiderna. Numret är 0174-301 50, öppet måndagar och onsdagar kl 10–12 samt tisdagar kl 18–19.

Ett nytt föreläsningstillfälle för Om Får och Foder har just spikats, den 14 maj på Gotland. Kursen kommer ut på Gård & Djurhälsans hemsida under nästa vecka. Just nu är det 9 anmälda till kursen i Karlstad den 20 januari, tre platser kvar – anmäl här.

Om Får och Foder har en egen Facebookgrupp. Bidra gärna till kunskapsspridning kollegor emellan genom att lägga ut bilder med tips som gäller foder och foderhantering.

MAndersson
En rutinerad fritidsfårbonde i mellansverige berättar hur han fodrar ute under vintersäsongen. Redan vid hemtransport av foderbalarna blir de utställda på lämpligt vis i vinterhagen, som är en hård betesmark som inte blir geggig. Sen öppnas en bal i taget, nät och plast tas bort och fodergrindarna ställs på plats. På slutet behöver man sprida ut den innersta delen av balen så att fåren når. Grindarna flyttas till nästa bal när den öppnas. Detta kan funka bra om man inte har stor traktor och sånt, hälsar fårbonden M Andersson. Foto M. Andersson

Hur jobbar framtidens bonde? Vad kommer vi att äta i framtiden? Vilka produkter och tjänster kommer levereras? Hur kommer dessa att produceras? Hur kommer de att säljas? LRF har samlat några framtidsspaningar för den som är nyfiken på att blicka framåt.

Fasansfulla nyheter från andra sidan jordklotet når oss. I New South Wales och Victoria i Australien rasar sedan veckor fruktansvärda bränder och ett väder med värme och starka vindar som gör dem osläckbara. Människor evakueras nu från stora områden och fler än 8 miljoner får och 2 miljoner kor kan vara fast i bränderna. Beräkningar visar att ca 12 % av landets får finns i den branddrabbade delen av Australien.

Ytterligare en helg kvar innan julen officiellt är över. Trettonhelgen firas till minnet av de tre vise männens besök i Betlehem efter Jesu födelse. Nordiska museet berättar att i det svenska bondesamhället vandrade stjärngossar runt i byarna och uppförde ett skådespel som byggde på Bibelns berättelse om stjärnan över Betlehem. Dessa stjärngossar är upprinnelsen till vår tids stjärngossar. På vissa håll i Sverige kom stjärngossarna eller Staffanssångarna redan på annandag jul. På andra håll dök de upp på trettonhelgen, med början på trettondagsafton. I städerna tiggde på detta sätt djäknarna (latinskoleelever) ihop till sin försörjning under jullovet. På landsbygden samlade ungdomarna ihop till ett gemensamt kalas.

Trevlig trettonhelg önskar SF!

baggslipp
”Baggslipp” på Stjärnbäck innebär att tackorna nu slipper baggarnas sällskap. Steg 1 är enskilda boxar med nära kontakt för killarna som äter ihop, luktar på och pratar med varandra. När hormonerna lagt sig är det dags att flytta ihop i ungkarlshotellet i stallet. De checkar in nu under trettonhelgen. Foto Britta Wendelius

wetjan
Regn har många fått en hel del av under december. Skönt att det inte är betesäsong. Foto Gudrun Haglund Eriksson

brunvinter
2019 avslutades dock med att solen visade sig på sina håll. En ganska blek sol, men ändå härligt för våra vinterbleka nunor. Foto Ulf Ekholm

finullmonstring
Helgernas relativa lugn har på Bengtstorp bland annat utnyttjats till att mönstra de höstfödda finullslammen. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Sammanställt av Anna