Lovande utveckling på prissidan och stort sug efter lammkött
7 februari 2020 | Dessutom lästips, barn-tv, kurser, seminarier och en parad – sysslolösa ska vi inte behöva vara.
Nästa vecka ska vi till riksdagen för att delta i seminariet Vargförvaltningen i framtiden. Värd är riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) och Svenska Jägareförbundet är initiativtagare. Vi är förberedda och taggade, och hoppas att det blir en konstruktiv dag och att våra politikers ord någon gång ska förvandlas till handling. Det blir även en paneldiskussion med fyra politiker (KD, M, S, MP) och frågestund.
Ett arbete pågår tillsammans med Gård & Djurhälsan om hur fårnäringen bättre kan hantera resistenta parasiter. Det finns förstås ett fokus på hur vi ska få ut information till djurägare, och hur kunskaperna ska kunna resultera i säkrare rutiner. Ett frivilligt hälsoprogram diskuteras också. Ulf som jobbar med detta tar gärna emot input från engagerade medlemmar i denna superviktiga fråga.
Glöm inte att nominera en kollega i din lokalförening till Årets Fårföretagare 2020! De flesta föreningar utser sin kandidat till det nationella startfältet i samband med sitt årsmöte. Varenda SF-medlem har möjlighet att föreslå någon. Varje lokalförening och varje rasförening får nominera en kandidat. Ett fårföretag vinner den ärofulla titeln. Eller, man vet aldrig, 2018 vann ju två.
Utskick från era lokalföreningar kommer numera ofta via epost. Många årsmöteskallelser och information om aktiviteter går ut under denna tid på året, håll lite utkik. För en del av er verkar utskicken tyvärr hamna i skräpposten, så ta gärna en titt i den egna skräpposten om utskicken inte verkar komma fram.
Denna vecka har medlemmar i Dalarna, Östergötland, Jönköping, Örebro och Bohuslän fått epostutskick.
Lammlyftet har haft referensgruppsmöte. Projektet börjar närma sig slutet, så mycket summeringar och dragningar av vad som gjorts, tillsammans med diskussioner kring implementering. Utmaningar finns, men vi har också fått många insikter. Lösningar kommer hela branschen att jobba tillsammans med framöver.
Idag har det varit leverantörsråd hos HKScan. HKScan är inne i ett intensivt arbete med hållbarhet, miljö och klimat som även är tänkt ska resultera i ekonomiskt resultat till producenterna. Ett pilotprojekt på gårdsnivå sjösätts just nu, 14 gårdar är med och alla djurslag representerade. Projektet handlar om samarbete på gårdsnivå, besök på gårdarna och riktad rådgivning, och det kommer att utökas redan till hösten.
Slakten är riktigt bekymrad över tillgången på lamm. Utvecklingen 2019 var -10,2 %. Det efterfrågas både större volym och jämnare köttkvalitet på lammsidan. Slaktens prognos för 2020 är att det kommer att skatas något mindre antal lamm även i år.
Vi producenter behöver öka slaktvikten på de 25 % som har slaktvikt under 16 kg. Lyckas vi med det ger det många kilo lammkött till konsument och pengar till fårbonden. Väg lammen och ring och ändra om anmält antal lamm inte stämmer. Detta är jätteviktigt för vi ska kunna hävda att vi fårbönder producerar det bästa köttet och för att vi ska få bättre betalt.
Glädjande är att många fårklippare vittnar om att fler djur har rekryterats på gårdarna denna säsong och fler tackor betäckts jämfört med 2018. Vi vet också att det finns en stort förtroende för svenska bönder, och att efterfrågan på svenska produkter är stor.
Har ni sett den senaste prisstatistiken? All time high den här tiden på året, även 10 kr upp från förra året.
Grafik: LRF Kött
Svenska Köttföretagen har gått ut med enkäter vars syfte är att få en sammanställd bild av hur svenska djurbönder ställer sig i klimat- och miljöfrågor samt av hur läget är idag. Detta jobb ingår i Handlingsplanerna. Svaren kommer att vägas samman med effekten på klimatgaser som RISE har värderat. Även biologisk mångfald kommer att beaktas och till sist ska de tio viktigaste åtgärderna för varje djurslag listas. Det finns två enkäter som vänder sig till lammproducenter. Tyvärr är enkäterna svåra att fylla i, men gör ändå ett försök. Det är sagt att frågor som inte är relevanta för den egna gården kan hoppas över. Försök att ge en bild av var du är i dag, och vart du vi komma.
Nya kurstillfällen klara för Om Får och Foder.
Nya ute nu: Ljungskile och Falkenberg
Dessa tre kommer inom kort ut på Gård & Djurhälsans hemsida: Umeå, Arbrå och Höör
Därmed är alla tillgängliga tillfällen bokade.
Steg 2 i projektet blir att bjuda in till stall- och gårdsvandringar över hela landet. Det blir 14 st gårdsbesök totalt. Då får man träffa Theo den Braver IRL, eftersom han guidar oss på plats. Läs mer om detta i Fårskötsel, och vi kommer att efterlysa spännande gårdar att förlägga dessa studiebesök till.
Tips från fårbonde som deltog i en av Gård & Djurhälsans kostnadsfria informationsmöten om CODD och smittskydd.
”Ni måste gå och lyssna på detta om ni har möjlighet, det var mycket intressant och jätteviktig information.”
En remiss gällande genomförande av EU:s direktiv om otillbörliga handelsmetoder mellan företag i jordbruks- och livsmedelskedjan har besvarats.
En hel rad läsvärdheter om ull denna vecka
- Hemslöjds senaste nummer handlar om ull. Hemslöjd är en snygg och bra tidning med ett tema för varje nummer. Det finns en fin artikel där Claudia och flera andra aktörer från Vinnovaprojektet intervjuas. Plus riktigt schyssta bilder på Caludias får. Artikeln Ull är gull och flera andra går att läsa gratis på nätet om man skaffar sig en inloggning. Eller köp tidningen, det är den värd.
- Nationell satsning på ull är Nämnden för hemslöjdsfrågors sammanfattning av ett ullrikt år. 2020 kommer Baltic Wool Conference att hållas på Gotland. Ett möte där länderna runt Östersjön ges möjlighet till utökade kontakter och erfarenhetsutbyte. Konferensen hålls den 8–10 oktober och programmet kommer bland annat att presentera utmaningar och utvecklingsmöjligheter runt den grå ullen, vars kvalitet har förändrats under de senaste åren.
- Ullen blev viktigare än bronset är en artikel från Göteborgs universitet om ullens betydelse under bronsåldern. Man vet nu att mycket ull importerades till Norden under denna period. I östra medelhavsområdet var ullen så central att den danska forskaren Marie-Louise Nosch föreslår att bronsåldern borde byta namn till ullåldern.
Kan inte låta blir att ta med ett citat av och om Rebecca Josefsson från Tomorrow Textiles, ur Ull är gull (Hemslöjden nr 1/2020).
”Det som saknas i Sverige är ett storskaligt kamgarnspinneri. Och om ingen annan startar ett, gör jag det, säger Rebecca Josefsson. Hon är blivande textilingenjör och det senaste halvåret har hon undersökt vad som behövs för att kunna skala upp användningen av svensk ull i Sverige. Slutsats: om en komplett infrastruktur för att ta hand om ullen ska finnas här – insamling, tvättning och spinning – behövs också maskiner som kan spinna kamgarn. Det är den tråd som används för att sticka och väva industriellt.”
Alla som har turen att befinna sig på farbart avstånd till Uddevalla kan lyssna till Rebecca som kommer till Bohusläns fåruppfödares Skinnparad. I morgon lördag på Bohusläns museum, känn er välkomna! Ta gärna med ett skinn.
Ullen i centrum, en dag med ull och hållbarhet i centrum hålls i Stockholm den 6 mars 2020. Seminariet vänder sig till dig som är intresserad av vad som händer inom ullområdet just nu.
Gudrun var föreläsare under veckans Ljungstorpsträff i Skaraborg och pratade där ull och nappaskinn inför en intresserad och stor skara fårägare.
Skaraborg anordnar tre träffar med olika teman så här års varje år, de brukar vara mycket välbesökta. Även igår kväll anslöt många fårägare från hela området. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Två eldsjälar, Birgitta Cederberg och Jesper Eggertsen. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Inbjuden gästföreläsare till Västmanlands årsmöte var Annette Westerberg från Vreta Gård (Stockholm/Uppsala), ett utbyte mellan närliggande lokalföreningar. Annette berättade ur en vanlig fårbondes perspektiv om hur det var att börja med semin och hur de provat sig fram till olika praktiska lösningar på gården under de tre år de seminerat. En trevlig stund med utbyte fårbönder emellan, sedan tog själva årsmötet vid.
Anette gjorde detta bra och lockade till skratt med hög igenkänningsgrad i det dagliga jobbet med fåren. Foto Britta Wendelius
En lyckad synkroniering är vägen till framgång. Åtminstone om tidseffektivitet spelar roll. Foto Britta Wendelius
Skriv gärna en rad om vad som händer på ert årsmöte. Bilder gillas också.
Kylväskor av ull, kommer ni ihåg artikeln i Fårskötsel? Kolla in URs barnprogram Veta och Teknikpatrullen: Frysen, rekommenderas varmt till lämpliga målgrupper. Det vill säga alla med barnasinnet kvar som inte har koll på hur ull blir till och vad den kan användas till. Vilket av fyra olika material vinner isoleringskampen?
Nu blir det en tur till brevlådan för att kolla om Fårskötsel har kommit.
Trevlig helg önskar SF!
Thomas var till charkuteriet i måndags och hämtade fårkorv som levererats vidare till Birka Cruises. Lammbratwursten ska serveras på en skidkryssning mellan Stockholm och Sundsvall. Bild från gårdscharkuteriet som Margona Lundgren driver. Vilken drömlokal för en korvmakare. Foto Thomas Eriksson
Hon är gammal, hon är äldst, hon är den som vaktat mest! Drottning av Ölmhult och husses ögonsten. Foto Ulf Ekholm
Vinterns (kanske) enda vinterdag södra Sverige. Den obefintliga vintern har gjort alla foderbalar som står på åkrarna oåtkomliga, om man inte vill köra sönder vallarna. Men onsdagen bjöd på 7 minusgrader och ett tunt snötäcke. Bonden fick bråttom att hämta balar, och de flesta kom också hem utan större åverkan på markerna. Man får passa på! Foto Einar de Wit
Vilken rikedom. Rå strimlad och torkad lammlunga som kommer att förgylla bästisens vardag. Fast man måste vara en ganska så duktig hund för att bli bjuden på bitarna i mattes ficka. Foto Anna Bergström
Var sak har sin plats … P för Pallgaffelparkering. Foto Elof Nilsson
Finn ett fel. Stallmästaren har på sin Facebooksida tipsat om saker att tänka på när man beställer märken, det är en hel del som kan bli fel. Det finns också en färsk post om hur man beställer olika märken till får, om man till exempel vill ha ett litet märke i ena örat. Foto Elof Nilsson
Vad tror ni om en dialogmottagning för svenska lammbönder? Hur stora portar behöver vi? Foto Elof Nilsson
Sammanställt av Anna