Som vanligt och som ovanligt
20 mars 2020 | Det drar ihop sig till årsstämma och nu är det bestämt att den kommer att hållas digitalt.
Under veckan har vi fattat beslutet att hålla den planerade årsstämman i digital form. Som läget har utvecklats ser vi ingen möjlighet att dra på beslutet längre, och vi behövde också ge hotellet besked. Vi hoppas att alla medlemmar har förståelse för beslutet, och att många kommer ta chansen att delta i denna nya form av stämma. Lammriksdagen kommer att genomföras vid senare tillfälle, gissningsvis i höst och eventuellt i anslutning till årets ordförandekonferens.
Information av teknisk karaktär får vi återkomma till, men viktigt är att ras- och lokalföreningar anmäler sina stämmoombud precis som vanligt. Har ni inte redan anmält era stämmoombud via funktionärsrapporten, gör det till Britta före 1 april.
Vi saknar många funktionärsrapporter från både lokal- och rasföreningar. Alla ni som haft årsmöte, glöm inte att uppdatera och skicka in funktionärsrapporten till Britta. Detta är viktigt bland annat för att information som går ut från förbundet ska hamna hos rätt personer.
Några lokalföreningar har ännu inte haft sina årsmöten och vi uppmanar er att om möjligt genomföra dem. Vill ni inte hålla fysiska möten så finns det många digitala lösningar. Ett par lokalföreningar kommer att köra via telefonkonferens, för att hålla tekniken så enkel som möjligt. Rapportera gärna hur det gick, så att vi kan dra lärdomar.
Sista dag för motioner och nomineringar till Årets Fårföretagare 2020 är den 1 april kl 23.59, så nu är det dags att fatta pennan. Ett par nomineringar till ÅFF har inkommit och vi har hört rykten om att några fler är på väg. Alla ras- och lokalföreningar har chansen att nominera varsin kandidat till denna ärofyllda utmärkelse, missa inte den. När detta skrivs har endast en motion inkommit. Så kom igen nu, så nöjda är ni väl ändå inte ; )
Igår deltog vi i en samverkanskonferens arrangerad av Jordbruksverket i syfte att delge varandra aktuell lägesbild med fokus på livsmedelsfrågor. Jordbruksverket arbetar i krisorganisation i tät samverkan med Livsmedelsverket, SVA, länsstyrelserna och andra myndigheter. Verket rapporterar löpande om konsekvenser och möjliga konsekvenser för samhällsviktig verksamhet, framför allt verksamheter som bidrar till den nationella livsmedelsförsörjningen, till Regeringskansliet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Mötets deltagare ansåg att det viktigaste är att livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig verksamhet, och att den personal som arbetar inom den får rätt till barnomsorg. Det finns idag enstaka materiella brister, men i stort är det en mindre oro som framför allt kopplas till oro för problem med transporter. Förutom den starka önskan att livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig verksamhet lyfte de deltagande organisationerna ett behov av flexibelt myndighetsutövande. Exempelvis att se mer till viljan hos lantbrukare att lösa eventuella problem, än att fokusera på detaljer vid tillsyn.
Gudrun kommer att delta i ett högnivåmöte med LRF och övriga branschen, där även landsbygdsminister Jennie Nilsson kommer att vara med. Landsbygdsdepartementet har sagt att lantbruket är prioriterad samhällsfunktion, och vi räknar med att få djupare redogörelser för det politiska läget och regeringens åtgärder, och och att departementet kommer lyssna in vad branschen har att säga.
Här har LRF samlat information om Corona.
Ett möte om animaliemaknaden inom livsmedelsstrategin deltog vi under veckan i via Skype. Ca 60 deltagare i mötet och det fungerade bra. Vi fick oss mycket intressanta fakta till livs. Några nedslag:
- Det fanns i genomsnitt 33 tackor/baggar och 39 lamm per företag i landet vid den sista räkningen.
- Konsumtionen av lammkött har minskat något.
- Sedan EU-inträdet har lammproduktionen ökat med 131 %
- Sverige har aldrig haft så få nötkreatur som vi har i dag.
- 60 % av alla landets kommuner har en västbaserad måltid/dag i veckan.
- 61 % självförsörjning av kött i dagsläget.
Svenskt ursprung för animalier:
- 90 % svenskt i handeln
- 60 % svenskt i offentliga kök
- 10-20 % på restaurang
Ullskörd & hantering är vårt nya informationshäfte om hur man producerar en bra ull som är attraktiv för industrin. Den kan hämtas digitalt här.
Lite skvaller från ull- och skinnfronten är att ett större modeföretag letar vackra, vita och lockiga skinn för en krage som kommer att börja säljas till jul 2020. Ett annat flaggskepp inom modevärlden letar något vitt, lagom stunsigt och lockigt i skinnväg till sportiga slippers. Vi har dockat ihop dessa med berederierna.
Ett svenskt företag som stickar sockor och mössor till sportindustrin vill jobba med svensk ull och vi försöker hjälpa dem med kontakter till spinnerier som kan spinna svenskt garn supertunnt.
Nappaprojektet del 2 och Skinnkvalitetsprojektet inom Stiftelsen för Svensk Fårforskning pågår båda under 2020, så arbetet med dem är i full gång.
Upphandlingsmyndigheten kommer under året att jobba med hållbarhetskriterier för animaliska livsmedel, med fokus på mjölk och lamm. Vi kommer att delta i deras rådgivande referensgrupp.
Medlemsutskick via förbundets utskickstjänst har denna vecka gått ut till medlemmar i Norra Älvsborg.
En ny Fårskötsel har precis kommit med gott om intressant läsning. Läs om hur fåren kan göra stor nytta i bekämpningen av invasiva arter, om bönder som träffar skolelever digitalt via ”Farmer Time”, om fåren och klimatet och väldigt mycket mer. Första artikeln i en serie om semin finns också i detta nummer.
Fårskötsel och sol, man kan ha det sämre!
God hälsa önskar SF!
Så här i Coronatider har Reko-ringen i Sundsvall fått ett uppsving. Thomas lämnade ut i går kväll och där fanns supermånga säljare och köpare. Även media var där, fler bilder på Heja Sundsvalls Facebook. Glada shoppare och producenter, däribland ett par fårbönder! Foto Thomas Eriksson
#farmingasusual är en tagg som vi uppmanas sprida glädje med i denna tid av Corona-oro. Det stämmer, hos många av oss pågår livet tämligen exakt som vanligt. Veckans bildsvep får bli på temat #farmingasusual:
Nytt liv kommer till världen! Foto Mia Branqvist
Fler vita lamm födda idag. Foto Thomas Eriksson
Även grå små godingar ser dagens ljus. Foto Gudrun Haglund Eriksson
Som vanligt. Foto Ulf Ekholm
Hos Einar har lamningen dragit igång och han välsignar sin mjölkautomat. Det är otroligt skönt att veta att det alltid finns en utväg om något skulle krångla. Och en utväg som inte betyder en massa extra arbete för bonden, och en utväg som skapar friska och fina lamm. På bilden ett leicesterlamm som blivit bortstött av sin mamma. Efter nödvändig sondning av råmjölk så flyttades lammet till automaten vid ett dygns ålder, och poletten trillade ner direkt. Nu kommer lammet i stort sett att sköta sin uppfödning själv, så länge bonden ser till att det finns lammnäring i automaten.
– Att ingen uppfunnit detta tidigare! Foto Einar de Wit
Nedan tre bilder från Stjärnbäck som nu förberett allt och väntar årets första lamm vilken dag som helst. Foto samtliga Britta Wendelius
Vi väger alla lamm som nyfödda. Lägger dem i en tygkasse modell Ikea och hänger den i en vanlig ”fiskvåg”, det funkar bra. Familjens fiskedåre får hålla sig på land i april.
Grindar redo för snabba lammbox-byggen.
Även hinkar och foderhäckar redo för kommande anstorming.
Sammanställt av Anna
Sist men inte minst vill vi tacka Stämmans och Lammriksdagens sponsorer!
För Stämma blir det och Lammriksdag blir det!