Sista chansen att motionera

veckobrev

27 mars 2020 | Det är #farmingasusual som gäller. Ändå ryms en hel del information om coronaläget i detta veckobrev, men ur djurhållarens synvinkel. Det finns också en del annat insmuget mellan coronanotiserna.

Hur har ni det ute på fårgårdarna? En del av oss kan utan större svårighet minimera våra kontakter med omvärlden och lösa beredskapsläget ganska smärtfritt. Men många fårägare har jobb vid sidan av gården, barn i skolåldern och äldre släktingar och vänner att bekymra sig över. Väldigt många fårägare hör dessutom själva till riskgruppen 70 +. Vi tänker lite extra på er, och hoppas att ni tar väl hand om er!

Alla behöver vi ta en funderare över vilka kontakter vi har som som kan rycka in vid sjukdom eller om något annat extraordinärt händer. Håll kontakten med grannar, kollegor och vänner, stötta varandra och tveka inte att be om hjälp när det behövs.

Svenska Blå Stjärnan har funnits i över hundra år och deras huvuduppdrag är att ta hand om lantbrukets djur vid kriser, katastrofer, smitta och andra svåra händelser. Omkring 2 000 av deras medlemmar är utbildade att med kort varsel kunna rycka ut för att till exempel vaccinera djur, spåra smitta eller snabbt stötta drabbade lantbrukare som behöver hjälp med djurskötsel och annat. Svenska Blå Stjärnans journummer är 070-304 42 10. Numret är till för myndigheter och företag som behöver komma i kontakt vid en krissituation. Läs mer här.

Några dagar återstår att motionera till årets stämma och för ras- och lokalföreningar att nominera sin kandidat till Årets Fårföretagare. Senast kl 23.59 den 1 april ska motioner och nomineringar vara styrelsen tillhanda.

Vi har när detta skrivs åtta nomineringar till Årets Fårföretagare, men vi tror nog att några till är på väg. Nästa vecka börjar vi presentera kandidaterna!

Ni som bokat rum på Tranås Badhotell inför stämman behöver själva avboka dessa. Hotellet vill att avbokning kommer från den som bokat, vi har alltså inte gjort någon massavbokning av rum. (Förbundsstämman är inställd i sin fysiska form, men det blir en virtuell årsstämma den 9 maj.)

Förra veckan hölls styrelsemöte med Gård & Djurhälsan via Teams, ett verktyg som många använder nu när digitala möten blivit vardagsmat. Det funkade så bra att konceptet troligen kommer att användas även när krisen är över. Något positivt som kan komma ur denna kris är kanske att vi blir superduktiga på att hantera tekniken runt virtuella möten. Det spar både tid och pengar, och inte minst miljön.

Ett PM har gått ut om de i tiden närmaste Om Får och Foder-kurserna. Vi planerar att genomföra kurserna, men alla behöver ta speciella hänsyn med tanke på corona. Både SF och Gård & Djurhälsan följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att begränsa smittspridning. Det här innebär i korthet att alla har eget ansvar för att stanna hemma vid symptom. Ni som deltar vid genomförandet uppmanas att hålla distans till varandra och att vara noga med handhygienen. Vi ber er att inte hälsa genom att ta i hand, och att undvika närkontakt. Tillhör du riskgrupperna så uppmanar vi dig att stanna hemma för din egen skull. Kursavgift kommer inte att faktureras om man väljer att avstå från att delta. Vi uppskattar dock att få besked senast dagen före kursstart. Med detta sagt hoppas vi på att de flesta kan komma till sin kurs.

Tiodubblad betalning för svensk ull: ”Ny position” är rubriken på en artikel publicerad i gårdagens ATL. Johnny Nederman som är en av fårbönderna som ska leverera ull till Swedish Wool Initiative är optimistisk inför framtiden och Claudia berättar om resan från utskälld korsningsull till omtyckt material i finstickade tröjor från svenska varumärken. Citat Claudia:
– Intresset är jättestort. Tidigare har ullen mest setts som en kostnad, både för klippning och att transportera bort ullen. Men nu ser jag att allt fler börjar räkna den som en intäkt och det är jätteroligt. Det här är en revansch för svensk ull.
Även ullinsamling diskuteras i artikeln som dock är en premiumartikel som bara ATL-prenumeranter kan öppna.

Swedish-wool-throw-hanging-on-the-wall-WP
hundfiltAndra roliga ull-nyheter att lyfta är att Klippan har kommit ut med en filt vävd av svensk ull och att CC-wool lanserar en sittdyna av filtad svensk korsningsull. Foto Klippan respektive CC Wool

 

 

 

Vi deltog i ett högnivåmöte om corona i tisdags. Slutsatsen efter mötet är att Sverige har en bra krisberedskap och att alla är på tå och gör vad de kan just nu, utifrån de förutsättningar som finns. Landsbygdsminister Jennie Nilsson var med på mötet och gav intryck av att vilja lyssna, vara lyhörd och snabbfotad med beslut, som hon själv uttryckte sig. Det finns ett stort behov av att alla hjälps åt och gör det bästa av den extrema situation som kan komma att uppstå. Från Jordbruksverket var Håkan Henriksson med på mötet, och han gav en tydlig bild hur SJVs krisorganisation jobbar. Mötet förslog att 2020 utlyses som extremår och att SAM-ansökan förlängs.

Matproduktion och livsmedelskedjan har klassats samhällsviktiga funktioner av regeringen, vilket vi tackar för. Livsmedelstillgången är ännu så länge god och flyter på nästan som vanligt. I lantbruket ser vi nu att de småskaliga producenterna drabbas i och med restaurangernas svåra läge. Det finns en beredskap att ge dispenser från regelverk vid behov och berörda myndigheter har uppmanats hålla ett flexibelt förhållningssätt.

Sverige har till EUs ministermöte skickat med önskemål om att underlätta för varor att passera gränser, lättnad av kontroller, föranmälan av kontroller och flexibilitet.

LRF har upprättat flera krisgrupper som har daglig kontakt mellan sig och näringsdepartement, regering, jordbruksverket, tillväxtverket, handel, vatten, energi och fler berörda områden. Man jobbar med de mest kritiska frågorna just nu. LRF uppmanar alla sina medlemmar som är i behov av personal att annonsera på Grönajobb, så att de i sin mediedialog kan hänvisa till sajten för bra uppmärksamhet och genomslag.

För att hindra smittspridning av virussjukdomen Covid-19 kan regeringen eller huvudman fatta beslut om att stänga skola, förskola, fritidshem eller annan pedagogisk verksamhet. Jordbruksverkets veterinära beredskapsenhet har skickat ut Allmänna råd om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet och en färsk Föreskrift om omsorg för barn med vårdnadshavare i samhällsviktig verksamhet.

Vi får följa utvecklingen och lyda de råd som ges. Fortsätta leva och hålla vår produktion i gång. Använda sund förnuft, hålla huvudet kallt men hjärtat varmt. Och  tvätta händerna.

Naturbetesmarken är en central del av kulturlandskapet och viktig för den biologiska mångfalden. I en ny rapport från Agrifood, som är ett samarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, har man undersökt om betesmarkerna minskar för att det är brist på betesdjur i landet. Resultatet av studien visar att det inte saknas betesdjur till de svenska naturbetesmarkerna, utan att skälet till att naturbetesmarker inte betas är att det inte är tillräckligt lönsamt för jordbrukare jämfört med andra driftsformer. För att bevara naturbetesmarken behöver det bli mer lönsamt att föda upp djuren med naturbete, än utan.

Sedan förra veckans bild på Einars napplamm har han fått frågor från flera håll om mjölkautomaten. Vi håller precis på att sammanställa nästa Fårpodd som handlar om att lyckas med lamningen, så vi kommer där att passa på att berätta mer om hur mjölkautomater funkar, vad det finns för olika varianter och deras för- och nackdelar. I Fårskötsel nr 1 2019 finns också en utförlig artikel om lammautomater.

Napplamm
Här är åter Leicesterlammet som fick smaka Heatwave-mjölk förra veckan. Hon mår alldeles utmärkt och finner sig väl tillrätta i sin nya flock. Eftersom hon vägde uppemot 6 kg redan från början var det inga problem med konkurrensen. Finullslammet bredvid är drygt två veckor äldre. Foto Einar de Wit

Heatwave
Såhär ser lamm-amman ut. Foto Einar de Wit

Trevlig helg önskar SF!

tussilago
Nu tittar de fram … Foto Britta Wendelius

villupp
Fler knoppar som vill fram. Foto Britta Wendelius

#farmingasusual

sistingen
Årets sista lamning på Ölmhult och Ulf ser fram emot att sova på nätterna. Foto Ulf Ekholm

hostlammare
Sortering till betäckninggrupper inför stundande betäckning av de höstlammade tackorna. Foto Gudrun Haglund Eriksson

mycketnyttlamm
Samtidigt som vårlamningen är i full gång. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Baggarna jobbar på som vanligt. Med att äta. Foto Anna Bergström

soldyrkare
Rätt skönt att värma sin vårklippta kroppshydda i solen. Foto Anna Bergström

Betablirklippt
Baggen Beta hos frisören. Han älskart och står stilla som ett ljus tills det är klart.

nyttgres
Äkta gräs, fortfarande lite exklusivt, men snart är världen grön igen. Foto Anna Bergström

Sammanställt av Anna