En mångfald av smaker

veckobrev
16 oktober 2020 | Det exceptionellt goda står i fokus denna vecka.
I måndags hade Exceptionell Råvara ett utvecklingsmöte för lamm och får i Stockholm. Thomas var där och han rapporterar om en lärorik dag med många överraskningar:
Vi provade fyra svenska lamm och ett från Irland, plus två får från svenska gårdar. Köttet kom från sammanlagt sex gårdar. Att lamm kan smaka så olika, det var något som förvånade. Även smaken hos provsmakarna var som baken, det vill säga delad. Vi provsmakade först alla köttbitar, efteråt fick vi veta vad det var vi smakat och sedan diskuterades hur var och en av oss upplevde köttets utseende, mörhet, textur och smak. Detta var mycket intressant, och jag tror köttsverige måste titta mer på det här. Lamm är inte bara lamm, det finns så många olika lamm. Det är inte bara vikt, köttklassning och fettklassning. Det är olika mörhet, textur och smak. Jag hoppas att fler kommer med kött till Exceptionell Råvara under 2021. Det ska jag göra.
Fler bilder från Exceptionell Råvara längre ner.
exceptionell-lamm-2
Att lamm kan smaka helt olika står helt klart efter en lärorik dag med Exceptionell Råvara. Nummer 2 är det irländska lammet. Foto Thomas Eriksson
Stort grattis till lammsegrar i SM i Mathantverk som avgjordes idag! Strömmens Gårdsmejeri tog GULD med sin LAMMBRIE, Kullans Lycka i samarbete med Hökensås Charkuteri GULD med kallrökt FÅR-FRANSYSKA och Lilla Spännefalla SILVER med rullad LAMMSIDA med rosmarin och timjan. Alla segrare finns listade här. (Ber om ursäkt om vi missat någon lamm- eller fårprodukt, det är i så fall helt oavsiktligt.)
Vid det här laget är vi rejält hungriga. Lamm till fredagsmiddagen rekommenderas!
spagge
Här blir det fårfärssås och spagetti. En klassiker som såklart blir godast på lamm- eller fårfärs. Foto Anna Bergström
Nu är #höstlamm-kampanjen igång och man lyfter budkapet att höstlammen är bra för den biologiska mångfalden. Känns det som att kampanjen syns mindre i år så beror det på att det knappt finns lamm att sälja i höst. På höstlamm.se kan man läsa mer om svensk lammuppfödning, och hitta inspiration för tillagning av lamm.
Ett öppet brev med vädjan om att ta rovdjursproblematiken på allvar har denna vecka skickats till landsbygdsministern, Naturvårdsverket, Miljödepartementet, Näringsdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet och Förvaltningsdepartementet. Där skriver vi om hur fårnäringen ser med förskräckelse på hur produktionen av lammkött och antalet får minskar, samtidigt som konsumtion och efterfrågan av svenskt lammkött ökar. Politikerna måste nu följa upp de beslut som är tagna i rovdjurspropositionen och ha mod att ta nya beslut, så att möjligtheten att hålla djur på bete inte omintetgörs. Det är inte bara rovdjuren som skall bevaras, även möjligheten till försörjning på landsbygden, biologisk mångfald, kulturlandskap … Ungefär så, om man ska försöka sammanfatta mycket kort.
Jordbruksverket har publicerat de första resultaten från sommarens stora strukturundersökning. Räkningen avser antalet djur den första torsdagen i juni. Antalet tackor och baggar har minskat från 279 900 djur år 2019 till 271 800 djur år 2020. Det är en minskning med 8000 djur eller 2,9 %. Den största minskningen har dock skett för lamm, där antalet djur är nästan 31 000 färre än 2019 (-11,5 procent). Läs mer här.
Preliminärt antal får och lamm i juni 2020
Baggar och tackor: 271 794
Lamm: 238 144
Summa får: 509 937
På onsdag är sista dagen att beställa semindoser. In med baggarna för brunssynkronisering och beställ! Det är roligt att seminera och ännu roligare när lammen föds. Ett tips är att utse några bra tackor som passar som baggmödrar, gärna från flera tacklinjer, i hopp om att en eller flera ska få bagglamm lämpliga att rekrytera till den den egna aveln. Dessa baggar har i sin tur goda chanser att göra väldigt bra ifrån sig. Många seminbesättningar gör så för att minimera livdjurinköp, och får också väldigt goda avelsresultat.
Alla grå baggar utom Blue Sky är igång, och idag lämnade Texeln Oh-lala sperma för första gången. Däremot är oddsen för att Leicesterbaggen Rufus kommer att lämna sperma av godtagbar kvalitet dåliga. Blue Sky håller oss ännu på halster. Spännande för oss som beställt doser efter denna toppbagge. Vi minns att varje år har någon bagge gjort likadant, och det har hittills alltid löst sig. Men snälla Blue Sky, gör oss inte besvikna …
Flöje Uno finns nu endast i limited edition. De sista doserna kommer att fördelas mellan de som beställt, så att alla får något.
I morgon ska baggarna träffa fotografen!
På Lilla Böslid i Halland hålls den 4 november en konferens om projektet Ull som resurs, som även kan följas digitalt. Claudia kommer att vara på plats för att berätta om vad som är på gång just nu i Ull-Sverige. Läs mer här och anmäl före den 26 oktober.
Tidigare brändes svensk ull – nu intar den catwalken, en fin artikel i tidningen Vi.
Medlemsbrev via förbundets utskicksservice har denna vecka gått iväg till medlemmar i Halland med inbjudan till Elitlammskurs, Kronoberg som bjuder in till styckningskurs och Jönköping som har en starta med får-kurs på gång.
Skånes Fårintressenter vill denna väg uppmärksamma sina medlemmar på kursen i foderplanering som Hushållningssällskapet ger med två träffar i slutet av oktober.
Alla medlemmar vars epostadress vi har, fick ett medlemsbrev från SF i tisdags. Har du inte fått det kan det bero på att vi saknar din epostadress, eller att det hamnat i skräpposten. För att meddela oss din epost, maila till Britta. Telias servrar stoppar tyvärr ofta våra utskick. Vi har gjort vad vi kan för att försöka åtgärda det, och möjligen har det blivit bättre. Men får du inte veckobrev och andra utskick och har en Teliaadress får du gärna kontakta Telia och påtala att de stoppar epost som du vill ha. Kanske lyssnar de hellre på sina kunder än på oss?
Det blir inget Elmia nästa år. Med anledning av coronapandemin och dess påverkan på allmänna sammankomster, har Elmia AB beslutat att flytta Elmia Lantbruk till den 19–21 oktober 2022. Läs mer här.
Gård & Djurhälsan arrangerar ett webbinar om fårklövar den 18 november kl 14.00–15.00 med Ulrika König som föreläsare. Webbinaret är kostnadsfritt och öppet för alla!
Problem med betesskador av dovhjort i grannskapet? I så fall är den här informationen för dig.
Svenskt Kötts nya foldrar berättar varför du ska välja svenskt kött och ger den medvetne köttkonsumenten viktiga argument. Perfekt att skicka med till exempel lammlådor. Beställ hem eller ladda ner på Svenskt Kötts hemsida.
Eldrimner höstsatsar på webbinarier. Under hösten 2020 ordnar Eldrimner en ny webbinarie-serie där några rådgivare besvarar frågor inom ett givet tema som berör mathantverkare. Deltagarna kommer att ha chans att ställa egna frågor, men också ta del av andras frågeställningar och rådgivarens tips och råd. Läs mer i Eldrimners nyhetsbrev.
Eftersom Claudia är ull-och skinnlärare för fåreleverna på Forslundagymnasiets driftledarutbildning har vi fått lite skvaller därifrån. Denna vecka var det rättning och betygsättning av sluttentan i 10 poängskursen Ull- och Skinnförädling. De duktiga eleverna visar framtidstro för branschen, och har tagit till sig av föreläsningarna och samlad kunskap från bland annat våra informationsfoldrar. Som det ser ut just nu så blir det en kurs även nästa år. Många har sökt till utbildningen, men det finns några få platser kvar. Läs mer här.
Trevlig helg önskar SF! frostnatt2
Denna vecka tog sommaren slut i Bohuslän, och i Västernorrland har det varit rejäl frost om mornarna. Foto Thomas Eriksson
provborrning
Ni har väl skickat vinterfodret på analys? Foto Thomas Eriksson
dorsettjej
Dorset-tacka som avnjuter en solig höstdag. Foto Ulf Ekholm
Bildreportage från höstens fårklippnng på Lillegården, där 650 djur klipptes på en och en halv dag. Då är det drag! Tre proffsklippare, två proffsiga sorterare och en proffsfotograf på plats. Fotografen heter Hannah Svanteman och vi tackar för ett fint reportage!
Hanna-Svanteman-3
Hanna-Svanteman-4
Hanna-Svanteman-2
Hanna-Svanteman-5
Man vill tro att det finns tillräckligt många kött-nördar bland veckobrevets läsare att publicering av alla köttbitarna som provades under Exeptionell Råvaras utvecklingsmöte för får och lamm måste visas. Så här kommer de. Foto Thomas Eriksson
exceptionell-lamm-4
exceptionell-lamm-5
exceptionell-lamm-6
exceptionell-lamm-8
exceptionell-lamm-7
exceptionell-lamm-3
exceptionell-lamm-9
exceptionell-lamm-1
Till sist människor på Exeptionell Råvaras utvecklingsmöte för får och lamm.
skitkora1
Nors rullar in i slutfasen på växtodlingsåret, idag sprids det gödsel och kultiveras. Sen blir det 30–40 ha av meditationsplöjning innan vintern kommer. Foto Elof Nilsson
skitkora2
Maskinföraren har tid att fundera igenom strategierna kring de analkande baggsläppen och drömma om nästa års lamm. Han ser framför sig fabulösa individer som bara står och ser snygga ut, samtidigt som de växer av sig själva och dessutom är sjukdoms- och olycksresistenta. Lycka till, säger vi! Foto Elof Nilsson
Sammanställt av AnnaSisy