#tacksägelsemiddag

veckobrev
20 november 2020 | Tacksägelsehelgen i USA närmar sig, men det är inte den vi pratar om. Tack Björn Johansson för veckans rubrik! 
Tisdag och onsdag kommande vecka är det dags för höstmöte för förbundsstyrelsen och adjungerade. Normalt träffas vi i levande livet en gång på sommaren och en gång under hösten, men denna gång blir det videokonferens hemifrån gårdarna. Budget- och strategiarbete är de stora frågorna under höstmötet, men även ett vanligt styrelsemöte för löpande frågor ska hinnas med. Har du något du vill skicka med till mötet är du välkommen att kontakta lämplig person.
Det har varit ytterligare en avstämning om CODD denna vecka. Det planeras ett möte med berörda organisationer i närtid, och även ett större möte för mer information till djurägare. Det har också varit styrelsemöte med Gård & Djurhälsan under veckan.
Det händer att provtagningar inom MV/CAE-programmet kommer tillbaka med positivt resultat. När det händer görs kompletterande prov för att avgöra om det rör sig om ett falskt utslag, vilket också händer. Därför är det viktigt att man inte skickar djur till slakt innan man kollat att provresultaten är klara och ok. Gård & Djurhälsan skriver mer om detta här, och vill samtidigt påminna om att alltid begära en kopia på giltigt MV/CAE-intyg vid kontakter med andra besättningar. Om inget giltigt intyg finns, då finns heller ingen giltig status.
Efter ett initiativ från Centerpartiet om nya regler för skyddsjakt finns det nu en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott för att regeringen ska få ett så kallat tillkännagivande. Det går ut på att hela vargrevir ska kunna skjutas bort och att även så kallade genetiskt viktiga vargar ska få skyddsjagas. Jakt och Jägare rapporterar här. Ett tillkännagivande i Sveriges riksdag är ett beslut där riksdagen meddelar regeringen sin åsikt. Regeringen är inte rättsligt bunden att tillgodose ett tillkännagivande, men enligt konstitutionell praxis bör utgångspunkten vara att göra det.
En annan vargfråga som kommit upp denna vecka är att regeringen har uppdragit år länsstyrelserna i de mellansvenska rovdjursförvaltningsområdena att peka ut områden för att släppa ut invandrande vargar som klassas som genetiskt viktiga och som man vill flytta från renskötselområdet. SF har varken tillfrågats eller informerats, men vi kommer att opponera oss. Vargar stannar inte kvar där de släpps, inga djurägare är förberedda och i det mellansvenska rovdjursområdet finns det inte utrymme för att öka vargtätheten. Detta äventyrar hela acceptansen för rovdjurspolitiken.
Gård & Djurhälsan höll i onsdags ett webbinarium om klövar där vi fick en timmes genomgång av fårens klövar, hur de sköts och vilka sjukdomar man behöver känna till och vara vaksam mot. Drygt 200 deltog och 98 % lärde sig något nytt, en riktigt givande timme. Webbinariet var kostnadsfritt och öppet för alla. Ni som missade det kan fram till den 26/11 se föreläsningen här.
Gård & Djurhälsan erbjuder en lång rad kurser som man kan anmäla intresse för. Tycker man att webbinarier och digitala kurser är ett bra och effektivt sätt att skaffa sig kunskap kan man gå in på kurser man skulle vilja gå och tala om att man är intresserad om den ges digitalt.
Julklappstipset Heta baggar 2021 kan fortfarande beställas, läs mer här.
Påminner om Svenskt Kötts broschyr om varför man ska välja svenskt lammkött. Kan laddas ner eller beställas kostnadsfritt här.
Ett av argumenten för att välja svenskt kött är vår låga antibiotikaanvändning. Enligt den senaste rapporten från 2018 har Sverige för tionde året i rad den lägsta användningen av antibiotika inom EU. I Danmark används cirka tre gånger mer antibiotika och i Tyskland används cirka sju gånger mer. Italien och Spanien har dryga 19 respektive dryga 17 gånger högre antibiotikaförbrukning än Sverige. Det land som har fortsatt högst användning är Cypern med drygt 37 gånger mer än Sverige. Källa till dessa uppgifter är Svenskt Kötts aktuella artikel om antibiotika och resistenta bakterier.
sk-graf-antibiotika-eu_1-1024x821
Grafik Svenskt Kött
En får tacka – fårglass från Bergslagen lanserade häromdagen, efter att ha avnjutit en delikat måltid, en lämplig hashtag för att uppmärksamma det fantastiska köttet från vuxna får: #tacksägelsemiddag. För att citera Björn ”I år har det för första gången blivit aktuellt att slakta ut några tackor. Från dem testade vi att stycka fram innerfilé, ytterfilé och innanlår. Resten ska bli härlig korv, men det återkommer vi till. Och alltså, tackkött! Vilken grej! Oerhört gott, mört och smakmässigt den perfekta kombon av lamm och vilt – ett vuxnare lamm helt enkelt. Dessutom väldigt exklusivt. Vilken butik som helst säljer oxfilé, men var hittar du tackfilén? Alltför mycket prima tackkött försvinner idag in i anonyma charkprodukter.”
Vi får helt enkelt hjälpas åt att tagga med #tacksägelsemiddag när vi får chansen att njuta av tacka eller bagge framöver.
Idag är det manusstopp för nästa Fårskötsel, så för bidrag till tidningen är det bråttom. En tjock och välmatad tidning landar som en tidig julklapp den 18 december.
Smygtitt på vad vi får läsa om i nästa tidning:

  • Stor artikel om tackvändare. Fårägarnas egna erfarenheter.
  • Överklaganden om skyddsjakt – hur funkar det? Och kan vem som helst överklaga?
  • Metanmätaren ska göra fåren mer klimatsmarta.
  • Vi tittar på fårägarens byråkratiska belastning, har vi det värst?

Plus en massa annat intressant.
Trevlig helg önskar SF!
Stangselnovember
Den stora stängselentusiasten Einar tycker att stängsel bäst byggs på hösten, det vet alla som lyssnat på podden om stängsling. Höstens stora stängselprojekt är 1 500 meter helt nytt stängsel som ska upp för att ”återta” gammal betes- och åkermark som stått obrukad i 30–40 år. Känns jättekul, både själva jobbet och syftet med det hela. Foto Einar de Wit
vinternkankomma
Höstplöjningen är avklarad och då får snön gärna komma. Foto Thomas Eriksson
omvintern
Vad gör fåren på vintern? Foto Thomas Eriksson
Ullf
Finullsbaggen Ullf betäcker sina damer. Foto Thomas Eriksson
vinterlammare
Samtidigt är det två veckor kvar till lamning i en annan grupp. Är man nyfiken på hur och varför Hälla gård planerar sina lamningsperioder så berättar Thomas det i Fårpodden om att lyckas med lamningen. Foto Thomas Eriksson
solnerliden
Med en soluppgång i vintrigt Västernorrland säger vi god kväll. Foto Thomas Eriksson 
Sammanställt av AnnaSisy