Bra nyheter, dåliga nyheter

19 februari 2021 | Och en tur runt hela Gotland.

Tre informationsmöten om CODD har hållits under veckan med sammanlagt drygt 350 deltagare. Inbjudan gick ut brett till landets fårägare. Dessa möten har möjliggjorts av ett tätt samarbete mellan SF, LRF, Gård & Djurhälsan och Lammproducenterna. Det finns mycket information, för er som missade träffarna, på Gård och Djurhälsas hemsida.

Korta filmer med information om CODD och att det finns möjlighet till kostnadsfri rådgivning vid misstanke håller på att tas fram. Den första finns ute nu, sprid den vitt och brett.

Hela fårnäringen måste kraftsamla för att hindra att CODD sprider sig, och det enda som fungerar är att alla tar ansvar.

  • Titta på alla klövar speciellt vid inköp av livdjur, följ de rekommendationer som finns och kompromissa aldrig med karantän.
  • Köp livdjur från så få besättningar som möjligt. Här är semin ett bra hjälpmedel att utan risk få in nya gener i sin besättning.
  • Vid misstanke ta kontakt med Gård & Djurhälsan, de erbjuder gratis rådgivning och ev. besök. Erbjudandet gäller ännu så länge mars ut.

Förra fredagen var det möte med LRF Köttdelegationen.

  • Marknadsläget visar en bra prisbild på lammen, men låga slaktvolymer. Ökad svensk lammproduktion önskas.
  • LRF jobbar för en målstyrd lagstiftning för utegångsdjur.
  • CAP och de övergångsregler som är beslutade presenterades, i de flesta fall blir det en förlängning under denna period.
  • Förhoppningarna är stora att djurenheten för får kommer att höjas från 0,15 till 0,2. Men ännu finns inget beslut.
  • Det finns ett förslag att RAS ska lyftas ur landsbygdsprogrammet, något vi hoppas går igenom.
  • Branschrådet för djurvälfärd kommer att permanentas och jobba vidare med djurskydd i förebyggande syfte.

Tjänsten hos LRF Kött som Maggan Åberg lämnar har tillsatts. Fredrik Sundblad, som närmast kommer från Gotlands Slagteri, kommer att börja den 15 april. Han kommer i huvudsak att jobba från Gotland.

De Fem Stora och Naturvårdsverket har idag hållit möte om revideringen av förvaltningsplan för de stora rovdjuren. Nytt är att den ska löpa över sex år, för att saxa ihop med rapportering till EU. Naturvårdsverket formulerar sig så här: Förvaltningsplanerna ska mynna ut i en hållbar rovdjursrovdjurs politik. Det övergripande och långsiktiga målet för rovdjurspolitiken är att varg, järv, lodjur och kungsörn i Sverige ska uppnå och behålla gynnsam bevarandestatus enligt art och habitatdirektivet. Samtidigt ska tamdjurshållning inte påtagligt försvåras och socioekonomisk hänsyn tas.

Åter lyfts hållbarhet, och åtminstone på pappret menas hållbart ur fler perspektiv än bevarandestatus. Men kommer hållbarhet ur tamdjurshållarnas perspektiv att beaktas på ett vettigt sätt? Det kommer att finnas möjlighet att spela in synpunkter från de olika organisationerna vilket SF givetvis kommer att göra. Här måste även vi tänka ur alla perspektiv och långsiktigt. Vi tar gärna emot synpunkter.

I januari 2021 bekräftade länsstyrelserna i Jönköpings och Västra Götalands län att ett nytt vargrevir bildats i delar av Mullsjö, Ulricehamn och Jönköpings kommuner, det kallas Brängenreviret. Onsdagen den 3 mars bjuder länsstyrelserna tillsammans med fåravelsföreningarna i Jönköping och Sjuhärad in till ett digitalt möte om hur ett vargrevir påverkar tamdjursägare i området. Vid mötet medverkar representanter från SF, från lokalföreningarna i Jönköping och Sjuhärad, de båda länsstyrelserna samt Viltskadecenter. Ni som bor i området ska ha fått en inbjudan via mail, har du inte fått den kontakta din lokalförening.

Fårfest i Kil har publicerat motiveringarna till årets Guldbaggar. Vi tar tillfället i akt att säga grattis igen till Claudia och Ullkontorets Jenny och Hans. ”Claudia har med stor energi och entusiasm arbetat med en mängd insatser för att lyfta svensk ull. Hon har med kreativitet och envishet arbetat för att skapat nya nätverk och föra samman ullproducenter, förädlare, designers och tillverkare av textila produkter med intresse för svensk ull. Detta har satt ullen och dess olika kvaliteter i centrum och tydligt ökat efterfrågan och höjt värdet på vår inhemska ull …” Läs hela motiveringarna här.

Claudia har tyvärr bestämt sig för att avgå från sitt uppdrag i SFs styrelse vid stämman i maj. Vi är väldigt ledsna över det, men vi kan ju inte gärna tvinga henne att fortsätta. Orden från Guldbagge-motiveringen sitter precis i krysset, Claudias jobb för våra fårs ull har gjort stor skillnad. Tänk efter hur stort intresset var för svensk ull för knappt fyra år sedan när hon började. Det är för tidigt att säga tack, det är flera månader kvar till stämman, men vi surar lite över Claudias besked idag :*(

Anmäl er till Fårfestens kurser. Men skynda, mycket är redan fulltecknat.

Film i Brismene/Lillewood har på beställning av Fårfesten i Kil under veckan producerat en rulle som kan bli en kioskvältare. Temat är lammkött och Marie pratar om att tillaga världens bästa kött! Vad gör man av de olika styckningsdetaljerna? Vilka är lammköttets kompisar? Vad dricker man till? Dessutom två filmade lammrecept. Filmerna kan ses under Fårfesten, med start 5 mars. Våra filmer om får, skinn och ull kommer också att visas under fårfesten.

Åter levererar Einars söner. Här Andreas, som klipper filmen. Foto Einar de Wit

Ullbiblioteket och Jubileumsullen är nu bokade till en textilutställning i Sankt Annas Skärgård från midsommar och hela juli. Är det någon lokalförening som planerar ett evenemang där dessa skulle passa så är det säkrast att boka in sig i god tid.

Årsmötessäsongen i lokalföreningarna tar nu fart och i år blir det förstås digitala möten, eftersom vi inte får träffas i större grupper. Förbundet har erbjudit möjlighet att låna länk till ett mötesrum i vårt Teams, och det har en majoritet av föreningarna nappat på. Vi är glada att kunna vara till hjälp och det jobbas en hel del bakom kulisserna för att tekniken ska leverera. Eftersom vi får många frågor kommer det här lite information om hur hjälpen med årsmötesarrangemangen ser ut.

Länken vi lånar ut kan betraktas som en kod till mötesrummets dörr.

  • Någon från förbundet ser till att dörren inte kärvar och att ni kommer in till ert möte, men stannar inte kvar och lyssnar när mötet drar igång. Om ni inte bjudit in denne att medverka, förstås.
  • Lokalföreningen planerar, bokar lokal, kallar till möte och ”ställer ut stolarna”, precis som vanligt.
  • Lokal kontaktperson tar emot medlemmarnas anmälningar och får länk/kod från oss några dagar innan mötet. Den skickar lokalföreningen ut till de som anmält sig, en eller ett par dagar innan mötet.
  • Har du anmält dig till ett årsmöte men inte fått mailet med länk/kod, hör av dig till den som tog emot anmälningarna i god tid innan mötet startar.

Lokalföreningar som vill ha hjälp med utskick av inbjudan måste leverera färdigt underlag, med datum, tid och information om hur man anmäler sig, till Britta senast 5 dagar före sista dag för utskick. Vi vet att ni har stadgar som styr över när kallelser ska ut, så missa inte att planera in dessa fem dagars framförhållning!

När årsmötet är avklarat och nya styrelsen konstituerat sig, glöm inte att returnera ifylld funktionärsrapport till Britta. SF behöver dessa uppgifter för att kunna skicka ut underlag inför Stämman. Västmanland var först med att hålla årsmöte och är även först med att skicka in sin rapport. Tackar och bockar för föredömlig snabbhet!

Funktionärsrapporterna går vidare till AnnaSisy, som uppdaterar er styrelses kontaktuppgifter på hemsidan. Det behöver ni alltså inte tänka på. Men tänk på att se över annan information på era lokal sidor då och då. Ni kan skicka uppdateringar så ofta ni vill, men inget utöver aktuell styrelse ändras utan att ni ber om det.

Sista dagen för att lämna in motioner till stämman är satt till den 1 april. Stämman hålls digitalt lördagen den 8 maj. Valberedningen jobbar och man får gärna kontakta dem, kontaktuppgifter finns här.

Denna vecka hölls den första Elitlammkursen i vårens satsning. Intresset har varit överväldigande och nya datum har tillkommit efterhand. Britta var Tittis sidekick igår och hon rapporterar: Det här är ett jättebra upplägg. All heder till Titti som eminent kursledare, en fullspäckad timslång genomgång av de olika verktyg som finns i Elitlamm för att förbättra sina möjligheter till uppföljning av produktionen, oavsett om man har fem tackor eller femhundra. Bra och nyttig genomgång av Gårdsfacit och Statistik. Nu är man inspirerad att följa upp sin besättning bättre, som en av deltagarna uttryckte sig innan vi loggade ut. Det här får ni inte missa, fler tillfällen finns men kurserna är populära och flera är nu fulltecknade. Läs mer här.

Hur många skärmar behöver man i den digitala samtiden? Britta administrerar ett Teamsmöte åt en av förbundets lokalföreningar samtidigt som hon är Tittis ”sidekick” på digital Elitlammskurs och testar tipsen i det egna Avel & Produktion. Multitasking är bara förnamnet. Stakt kaffe krävdes! Foto Britta Wendelius

Elitlamms årsstatistik för 2020 har publicerats.

En mastig remiss om avel från Jordbruksverket har besvarats. Alla remisser och yttranden vi besvarar publiceras här.

Livsmedelsverket har gått ut med en enkät med titeln Flexibilitet i EU-lagstiftningen – enkät om regelförenkling. För att samma lagstiftning ska fungera för olika typer av företag, i olika branscher och medlemsstater, finns viss möjlighet till flexibilitet i hygienlagstiftningen. Det ger möjlighet att införa nationella anpassningar och undantag som tar hänsyn till lokala förhållanden och traditioner. Enkätens syfte är att samla in förslag och önskemål om regelförenkling och nationella anpassningar av EU-lagstiftningen. SF kommer att besvara enkäten men den är öppen att svara på för alla, så det är mycket positivt om ni som berörs av detta regelverk också besvarar enkäten enskilt. Ju fler förståndig röster som gör sig hörda, desto bättre.

Jordbruksverket kommer den 4 mars kl. 09.30-13.00 att hålla ett nationellt informationsmöte om att söka marknadsföringsstöd från EU. 1,8 miljarder kronor kommer att delas ut till marknadföringsinsatser för att öka konsumtionen av jordbruksprodukter och vissa livsmedel som är producerade inom EU. Branschorganisationer, erkända producentorganisationer och organ som har ett offentligt uppdrag för att arbeta med främjande av jordbruksprodukter kan söka. Man kan även få stöd om man representerar en skyddad beteckning. Mer information utlovas komma här. Kontaktperson på Jordbruksverket är Susanna Axelsson, om någon tycker detta verkar intressant.

Skinn-SM närmar sig. Sista dag för anmälan, och då ska även skinnen vara på plats på berederierna, är 24 februari. Läs mer här.

I år består domartrion av Jenny Andersson, Ateljé Guldtackan, Tranås, Barbro Nord, Tystberga samt Håkan Blidberg, Ödsmål. Alla med stor erfarenhet av mönstring, riksbedömning, fåruppfödning och skinnhantverk.

Är du intresserad av virtuella stängsel så tipsar vi om en workshop arrangerad av Agroväst Gröna Möten, som kommer att hållas den 17/3.

Av den bästa ullen är ett digitalt seminarium som Nämnden för hemslöjdsfrågor håller den 25 mars. Läs mer här.

Gotlands Fåravelsförening har idag gjort en turné runt ön för att hylla de besättningar som i år tilldelats hederspris. Bildkavalkad nedan.

På nya hemsidan hittar du SF lilla webbshop under menyvalen Verksamhet/Medlemsfrågor & utbildning/Betäll trycksaker. Eller, klicka här.

Fårfickkalendern behövs även utanför landets gränser. Foto Britta Wendelius

Trevlig helg önskar SF!

Nu får vi hänga med Gotlands Fåravelsförening vars styrelse idag rest runt hela ön för att hylla de besättningar som kammat hem priser i år. Hatten av för fina insatser! Foto Anna Törnfelt

Familjen Samuelsson, Jörgen, Anna, Dennis och Ronnie, Årets köttrasproducent.

Marko Martinsson och Åsa Seger på Gannarve Gård, bästa gotlandsfårbesättning päls på Gotland 2020.

Björn Eriksson och Monika Nilsson, Rommunds gård, bästa gotlandsfårbesättning tillväxt på Gotland 2020.

Ove Andersson, prisad för sitt engagemang inom gotländsk fårnäring.

Kjell Nilsson och Jenny Andersson, Graute gård, bästa tillväxt gotlandsbagge och semindiplom för Graute Gudetti.

Inga-Greta Nilsson, Nors Nalleverkstad och Gullans Gård, för bästa tillväxt Leicestersbagge och bästa päls Leicestersbagge.

Eva Twengström för bästa gotlandsfårsbagge päls.

Roland Peterson, uppfödare och ägare till seminbaggen Hamre Lukas.

Erik Cederlund med sonen Arvid, ägare av seminbaggen Graute Gudetti.

Sammanställt av AnnaSisy