Får-vardag i augusti ser ut ungefär såhär

veckobrev

25 augusti 2017 | Mycket arbete på gårdarna med höstlamning, livdjursförsäljning, slakt, plöjning, gödselkörning, sådd, trösking plus givetvis vanlig daglig djurskötsel. Tid har nog ingen gott om just nu, men kvällarna är fortfarande någorlunda ljusa.

Vi beklagar att det senaste numret av Fårskötsel blev våldsamt försenat! Ett led i produktionskedjan gjorde inte vad som var lovat och rapporteringen tillbaka till oss fungerade inte. Nu utarbetas rutiner för att detta inte ska upprepas.

Har du fortfarande inte fått din tidning? Skicka ett mail till Maria.

Fårskötsel nr 7 kommer att blir ett megastort jubileumsnummer och arbetet med det har redan startat. Einar har lovat att bjuda oss på en resa genom SFs hundraåriga liv och svensk fårhållning 1917–2017. De kommer att bli det tjockaste numret av Fårskötsel någonsin!

LRF har under veckan träffat statssekreteraren där bland andra frågan om viltskadeersättningen lyftes. Reglerna för statsstöd är inget som ändras i en handvändning, men man säger sig förstå problemet och ska se över vilka möjligheter som finns.

Antalet rovdjurangrepp blir fler under den här tiden på året. Påminner åter om att rapportera alla observationer till Skandobs. Det kan inte minst vara av stor betydelse vid skyddsjaktsbeslut.

Riksbedömningarna är i full gång. Intresset är stort i år, många baggar anmälda och flera platser är redan fullbokade. Tack till alla som bidrar till detta landsomfattande arrangemang!

Mycket semin just nu. Preliminärbeställningarna pekar på nytt rekord i antal beställda doser och många nya användare. Årets seminkurs i Gård & Djurhälsans regi hölls i veckan på Erikshester gård i Småland. Deltagarna verkar väldigt nöjda med kursen och flera som har bestämt sig för att satsa på semin i höst har redan hunnit lägga sina beställningar. Hittills har 41 besättningar beställt doser. 75 % gotlandsfår, vilket betyder att övriga raser kommer stort jämfört med de tidigare två åren.

Gruppen för stöd och regler inom Handlingsplan lamm har mötts under veckan.

Ull- och skinnfoldern börjar ta form. Den blir mer omfattande än vad som från början planerades, den blir bra och diger. Kommer att lanseras i samband med Fårfest i Kil 2018.

Vid midnatt idag tas data ut för årets andra avelsvärderingskörning och av aktiviteten i Elitlamm verkar det som att fler än någonsin tagit detta datum till sig och gjort sina registreringar i tid.

I Norrtälje har Claudia startat en REKO-grupp för försäljning av lokalproducerat direkt från producent till konsument via sociala media (Facebook). Konceptet kommer från Finland och lämpar sig ypperligt för mindre köttproducenter, och då särskilt lammproducenter. Allt bokas och betalas i förväg av kunderna. Detta gör Claudia inte för SF utan privat, men om någon funderar på att starta REKO-grupp så ställer Claudia upp med råd och tips i den mån hon kan.

Den 1 september startar vår medlemsvärvningskampanj, tipsa livdjursköpare, vänner och grannar om att det är NU man ska gå med i SF. Einar har tjuvstartat kampanjen på Facebook, så jag fuskar jag också med ett förhandstips. Ny medlem anmäler sig enklast här ››

kampanj2017
Nästa vecka läggs ett dubbelsidigt kampanjblad ut, att ladda hem och använda vid distriktsaktiviteter med mera. (Om någon behöver foldern till aktivitet som går av stapel redan under kommande vecka så kommer ingen att vara omöjlig, skicka ett mail så ser vi till att ni får den.)

Hemsidan har skötts lite styvmoderligt under gågna veckan då er redaktör inte riktigt räckt till. Hoppas vara åter med nya krafter å det snaraste. Tipsar om en artikel i Land som var veckas ljuspunkt i mitt nyhetsflöde: om Najib Rezai som kom som flykting till Sverige och nu med stöd av Ulf Andersson nu bygger upp en bred lantbruksverksamhet på Kärrbo prästgård sydost om Västerås.

Trevlig helg önskar SF!

stubb

Fräsch halm är en inte obetydlig del av ett angenämt fårbonde-liv. Foto Elof Nilsson

dusch

Baggar gör sig rena för att komma maximalt till sin rätt vid riksbedömningen. Lycka till killar! Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna