Dorset vinnarna på årets Linköpingsauktion

Nu har årets första baggauktion gått av stapeln. Och de flesta säljarna gick därifrån med glada miner, årets baggköpare hade verkligen spenderbyxorna på.

Om man ska döma av baggauktionen på Vretaskolan utanför Linköping så är det drag i fårbranschen. Många baggar som säljs här går till korsningsproduktionen och ska producera slaktlamm. Uppenbarligen var man motiverad att betala bra för att få den bagge man ville ha.

Bäst gick det för Dorsetbaggarna som såldes till ett medelpris på 12 800 kr, vilket är avsevärt över den nivå de brukar ligga på. Även Texel- och Suffolkbaggarna betalades bra. Finullsbaggar fanns det tyvärr inte så många av, men de som fanns höll en mycket god standard och såldes också för mycket pengar. Ingen bagge blev osåld.

En baggauktion är ju också mycket annat. Många utställare fanns på plats och många besökare gick hem med en kasse fylld av användbara prylar. Undertecknad fastnade för en lamm-automat med enkel men smart konstruktion som kunde föda upp 40 flasklamm till en måttlig kostnad. Håll utkik i Fårskötsel framöver, detta ska vi skriva om!

Flera nya fårraser har landat på svensk jord detta år. Tangara Farm visade de uppseendeväckande Border Leicester-fåren med sina karaktäristiska upprättstående öron. Detta är en ras som sägs fungera bra i korsningsproduktion. Richard van der Poel visade upp några väluppfostrade stålgrå får av rasen Blue Texel. Det är en variant av Texel som bland annat har en väldigt trevlig ull. (Läs mer i Fårskötsel nr 6 om våra nya fårraser.)

Ett stort tack till auktionskommitén som gjorde ett bra jobb.

Text och foto: Einar de Wit

Statistik

Texel 26 baggar  | m-pris 9 423 kr | Högsta pris 22 000 kr
Dorset 6 baggar | m-pris 12 800 kr | Högsta pris 19 000 kr
Suffolk 13 baggar | m-pris 9 615 kr | Högsta pris 18 000 kr
Dorper 1 bagge | Pris 10 000 kr
Finull 5 baggar | m-pris 7 100 kr | Högsta pris 9 000 kr

linkpng2017_1

Fullt drag på auktionen! Bra priser och härlig stämning.

linkpng2017_2

Familjen Möller tog som ofta hem spelet. Best in show, Lantmännens pris och dagens näst högsta pris gick till denna bagge. Claes Möller visar upp och pappa Torgil övervakar i bakgrunden.

linkpng2017_3

Dorset blev dagens vinnarras. Ett stort köpintresse gjorde att priserna slog all-time-high. Här visar Wasi upp ett fint djur från Norrby Gård.

linkpng2017_4

Kaj Sjunnessons hederspris gick till Carl Helander. På sitt rättframa sätt sade Kaj: Jag brukar kalla honom för BLUP-mannen men han kan ju faktiskt få fram riktigt fina djur i verkligheten också!

linkpng2017_5

Sötåsens Lantbruksgymnasium i Töreboda har en väldigt engagerad får-lärare vid namn Camilla Svensson. I Linköping hade Camilla med sig ett helt gäng taggade elever plus ett gäng hon-djur. Det gick så bra att de vann första pris på fredagens bedömningsutställning. Vi säger stort grattis och hoppas att vi få se er igen.

linkpng2017_6

Oposits atracts! Tomas Olsson och Lars Nobell verkar trivas bra tillsammans trots olika färg på fåren hemma i fårhuset! Lars köpte senare auktionens dyraste Suffolkbagge för 18 000 kr.

linkpng2017_7

Vi har fått flera nya fårraser i Sverige under året och flera av dem visades upp i Linköping. Här syns två Border Leicester med sina grandiosa öron. Oviex Sweden har tagit in rasen som embryon.

linkpng2017_8
Richard van der Poel visar upp två väluppfostrade baggar av rasen Blue Texel.  Det är en blå-grå variant av Texel som bland annat har en intressant ull. Även dessa har kommit hit som embryon.

2017-09-11