Sveriges första FÅR-PODD

veckobrev

9 februari 2018 | Vi laddar för FÅRfest, funderar över framtiden och fredagsmyser med Sveriges första podd om FÅR.

Allt fler lyssnar på poddar, det är ju så praktiskt att kunna lyssna när man reser, pysslar med praktiska saker eller kör traktor. Eftersom vi saknar en podd om FÅR så vill vi gärna fylla denna lucka. Lyssna på vårt pilotavsnitt. Ska SF ta sig an detta nya spännande sätt att kommunicera? Det är mer eller mindre upp till er medlemmar, så berätta vad ni tycker!

Fårfest i Kil närmar sig och där kommer våra nya filmer om får, ull och skinn att premiärvisas! Filmer som sedan ska spridas i många korta versioner. De kommer bland annat att kunna ses här på hemsidan. Efter gala-premiären alltså …

Vi kommer att premiärvisa ett Ullbibliotek under Fårfesten. En prototyp som tas fram för att kunna visa olika sorters ull på ett överskådligt och attraktivt sätt, till exempel när man vill visa upp ullprover för presumtiva ullförädlare och köpare. För att detta och en hel del annat ska bli klart jobbas det just intensivt på olika håll.

Prov på svenskberedd nappa av lammskinn kommer också att kunna ses och kännas i vår monter på Fårfesten. Garveriet Kero i Pajala har gjort en provserie åt oss, där de berett svenska lammskinn till nappaskinn. Ett spännande projekt i syfte att höja värdet på de svenska vita skinnen.

Det har varit avstämningsmöten per telefon i Handlingsplan Lamms olika grupper.

En aktivitet inom Handlingsplan Lamm som nu rullas igång är ERFA-grupper. Grupperna kommer att ha tre fokusområden: byggnader och management, lammöverlevnad, bete och gräs-skötsel (grass management). Inbjudan till dessa kommer att skickas ut till er som är medlemmar och planen är att ERFA-grupper ska bildas inom alla distrikt. Blir det ett överväldigande stort intresse att delta så finns det utrymme för någon extra grupp, men håll utkik efter din inbjudan och anmäl dig snabbt för säkerhets skull.

Vad vi kan göra för att öka lammens överlevnad är även fokus i ett projekt i Hushållningssällskapets regi som redan är igång. Einar deltog i en av projektets workshops i helgen och han rapporterar entusiastiskt att få saker slår att träffa kollegor runt ett bord för att dela erfarenheter, och han fick konkreta lösningar med sig hem som ska omsättas i handling. Dessa workshops kommer att anordnas på flera platser i landet, kolla på Hushållningssällskapets hemsida om det finns platser kvar.

Svenskt Kött har haft styrelsemöte som ägnades åt strategiarbete. Hur är bolaget till störst nytta? Idag är Svenskt Kött ett kommunikationsbolag som talar för det svenska köttet. Frågor som resonerades kring var om verksamheten ska breddas och vilken budget som då krävs.

Även möte med Gård & Djurhälsan rörande de olika arbeten de gör för branschmedel, alltså de pengar som dras via slaktavräkningar. Här görs en mängd arbeten som gynnar vår branschs utveckling, men tyvärr är denna del av verksamheten underfinansierad. En del av problemet är att endast de större slakterierna drar pengar på slaktavräkningen och sätter in dem i branschpotten. Detta resulterar i att det bara är ca 50 % av de slaktade lammen som är med och finansierar kollektiva nyttigheter. Med denna verklighet blir det svårt att i samma utsträckning som tidigare förvänta oss att Gård & Djurhälsans personal finns tillgängliga till olika möten i bygdegårdar, tidningsartiklar, utvecklingsprojekt med mera. En nöt att knäcka.

Ni har väl hört att Ullförmedlingen snart börjar sända Ull-podden? Detta ser vi fram emot med stor iver. Första avsnittet kommer i samband med FÅRfest i Kil. Claudia har blivit intervjuad för ett avsnitt som kommer i april.

Fårskötsel är på ingång. Läs om hur man gör för att få bättre betalt för lammen, om ryafåret och mycket mer. Jag hade hoppats den skulle komma idag, men tyvärr var det tomt i min brevlåda. Så lyssna på Får-podden till fredagsmyset och läs Fårskötsel nästa vecka ; )

Om ni ibland undrar över personerna som omnämns i Veckobrevet, så finns nu samma presentationer som kan läsas i nya Fårskötsel även här på hemsidan. Vill ni komma i kontakt med någon av oss så finns alla kontaktuppgifter här.

PS. Glöm inte att sista anmälningsdag till Skinn-SM i Tranås den 24 februari är på onsdag, den 14 februari.

Trevlig helg önskar SF!

UFO
Utomjordning på jakt efter grovfoder på Einars gård. Foto Einar de Wit

minecraft1

minecraft2

Alla erfarna bönder vet att man aldrig kan ha för många får. Elof funderar över vår närings framtid och som av en händelse stöter han på senaste numret av tidningen MineCraft. Är det här framtidens bönder lär sig yrket? Här bygger man megafarmer och har odöda djur i diverse former. Ladda hem upp till 10 moddar och vips har man ett liv med allehanda sköna sällskapsdjur. Även i denna parallella verklighet är det trendriktigt med får. När dessa cyberungdomar kommer ut i verkligheten är det ju givet vad de skall göra – satsa på LAMM såklart! Fundera på att bege er till närmaste välsorterade tidningskiosk för att införskaffa detta påverkansmaterial om ni har tillgång till lämpliga ungdomar.

rikedomar
På Nors upplever man sig förmögna räknat i ton/m3 gödsel. Stallar gödslas ut, en efter en. Foto Elof Nilsson

fel
Kallt väder och felkoder liknande denna rapporteras in från flera håll. Gamla trotjänare har startats upp, inga felkoder där, och de gör nu jobbet medan de moderna syskonen träffar service-tekniker. Jag som funderar på att skaffa traktor blir ruskigt nervös av sånt här. Det får kanske bli en sån där så kallad trotjänare, trots allt. Foto Elof Nilsson

chorizo
På Skårve är årets första batch med fårkorv äntligen gjord. Och snart uppäten. Jag trodde länge att man inte kan göra korv utan gris-späck, för det hade en expert lurat i mig. Men inget kan vara mer fel, alla typer av korv kan med fördel göras på enbart kött och fett från lamm och får! Eldrimners kurser är ett sätt att lära sig. Tar även tillfället i akt att tipsa om Korvfestival i Stockholm den 10–11 mars. Foto Anders Dahl

Sammanställt av Anna


Om man inte får något veckobrev till sin epostadress under fredagskvällen beror det på att den saknas i medlemsregistret. Meddela i så fall namn, bostadsort och epostadress till Maria. (Namn och ort behövs för att Maria ska vara säker på att epostadressen knyts till rätt person.)