Leif och Kristina Gustavsson, Lexby Gård, Partille

Nominerade av Bohusläns fåruppfödare

BOHUSL_KristinaGustafsson

Foto Kristina Gustavsson | Hämta högupplöst

Lexby Gård beskriver sin verksamhet med de här orden: Som åttonde generation lantbrukare på Lexby gård i Partille, en mil utanför Göteborg, vill vi bevara ett levande kulturlandskap. Detta gör vi genom att låta våra djur beta bland stengärdesgårdar på ängarna och i den gamla fägatan. Vår ambition är att generera smak, känsla och upplevelse till människor som söker närhet till landsbygden. Fårbesättningen består av drygt 50 gotlandsfår.

Lexby Gårds hemsida ››

Motivering:
Lexby Gård är ett fårföretag med ett ben i historien och ett i framtiden. Gården ligger stadsnära i utkanten av Partille, som ligger i utkanten av Göteborg, och man har en öppen verksamhet som erbjuder stadens människor en möjlighet till närkontakt med djur och lantbruk. Leif är åttonde generationen på gården och man har utöver fåren flera verksamheter, som växtodling och ett småskaligt musteri. Får och hästar betar ett gammalt kulturlandskap som upplevs som mycket värdefullt av allmänheten.

Lexbys fårbesättning är en medelstor gotlandsfårsbesättning med fina och välskötta djur som 2017 låg på tionde plats på listan över de bästa gotlandsbesättningarna med avseende på tillväxt.

BOHUSL_LeifGustafsson

Foto Leif Gustavsson | Hämta högupplöst