Lättare att köpa och sälja svensk ull

Det ska bli lättare att sälja ullen från sina får och för köpare att handla ull direkt från fårägaren. Jordbruksverket och Upplandsbygd Lokalt ledd utveckling har beviljat ett projekt om en ny digital plattform för köp och sälj av svensk ull. Bakom idén står Ullförmedlingens grundare Fia Söderberg.

Syftet med projektet är att skapa en digital plattform för köp och sälj av ull, en mötesplats för konsumenter och producenter av svensk ull. Upplandsbygd och Jordbruksverket motiverar beslutet med att insatsen kan bidra till att tillgängliggöra landsbygdens resurser på ett innovativt och hållbart sätt. Projektet kan bidra till en ökad samverkan mellan lokala fårföretagare som i sin tur kan stärka utvecklingen på landsbygden. Det kan även öka försörjningsgraden för områdets företagare och göra så att ullen ses som en möjlighet i stället för ett problem. Projektet skapar en mötesplats för konsumenter och producenter och kan även dela till att arbetstillfällen skapas på sikt.

Projektet kommer att vända sig till fårägare som vill sälja sin ull och till konsumenter, uppköpare och användare av ullen inom i första hand Uppsala, Östhammar, Knivsta och Sigtuna kommuner. På sikt och efter projektets slut kommer plattformen att fungera som en nationell tjänst för ullförmedling som ersätter facebookgruppen med samma namn.

Läs mer
Ullförmedlingen: Lättare att köpa och sälja svensk ull ››