Bulgarien stoppar spridning av PPR med hjälp av IAEA och FAO

Bulgarien har stoppat spridningen av Peste des Petits Ruminants (PPR), mycket tack vare stöd från IAEA och FNs livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO).

PPR är en allvarlig virussjukdom som dödar 50–80 % av infekterade djur, mestadels får och getter. Detta var det första utbrottet av PPR inom EU, och att snabbt stoppa spridningen var av avgörande betydelse.

Förra sommaren i Voden, i sydöstra Bulgarien, upptäckte boskapsuppfödare att djur var sjuka. Strax efter rapporterade myndigheterna att landet stod inför ett utbrott av PPR. Inom några dagar kom två bulgariska forskare till IAEA för att få utbildning och materiel för att snabbt upptäcka och identifiera PPR-viruset med hjälp av kärntekniska metoder. Idag är området under aktiv övervakning, och inga fler fall har rapporterats sedan juli 2018.

Som en följd av sjukdomsutbrottet infördes restriktioner mot förflyttning och handel med djur, detta är standardproceduren inom EU. Sex månader efter att det senaste fallet inträffade visar den aktiva övervakningen, som genomförts av de bulgariska veterinärmyndigheterna, att viruset inte längre cirkulerar i landet – en förutsättning för att man ska kunna upphäva restriktionerna.

– De flesta av de europeiska laboratorierna är varken bekanta med eller beredda att hantera denna sjukdom, säger Giovanni Cattoli, chef för djurproduktions- och hälsolaboratoriet vid den gemensamma FAO/IAEA-sektionen för kärnteknik för livsmedel och jordbruk. Detta är en exotisk smitta som kan passera under deras radar. Men lyckligtvis lyckades Bulgarien snabbt ställa rätt diagnos, och vi gick in helhjärtat för att stödja dem.

Idag har de bulgariska myndigheterna fortsatt aktiv övervakning i området.
– Vi har stort förtroende för Bulgariens förmåga att kontrollera sjukdomen, men arbetet måste fortsätta, sade Cattoli. På samma sätt som den nått Bulgarien kan den nå andra europeiska länder.

Läs mer
novinite.com: Bulgaria Stops Spread of Animal Disease with Help of IAEA and FAO ››
Översatt med Google ››