8 ton ska bli mindre än två

veckobrev

15 februari 2019 | Rubriken syftar på klimatutsläpp, per person och år*. Idag blir det klimatprat även i veckobrevet. Men också en hel del annat.

LRF Köttdelegation där vi ingår, har haft möte under veckan. Det arbetas nu med strategier inför nya CAP. Rörande fåren trycker vi nu på för att få igenom en höjning av djurenhetsberäkningen till 0,20 tacka per djurenhet. Mycket hänger ännu i luften då budget inte är beslutad, men nya CAP blir en fråga vi får höra mer om framöver. Miljö och klimat var en annan stor fråga på agendan. Två stora rapporter har kommit (se nedan) och matens påverkan på klimatet är högaktuell. Utsläppen orsakade av livsmedel och transporter av livsmedel utgör ca 20 % av en persons koldioxid-utsläpp, resterande 80 % kommer från övriga transporter, boende, shopping och samhället gemensamt. Att kapa sin köttkonsumtion är alltså inte klimatkrisens stora lösning, vilket den ofta presenteras som. LRF Kött jobbar mycket med kommunikation runt denna fråga.

Naturvårdsverkets PRINCE-rapport om svensk konsumtions miljöpåverkan visar att drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker utomlands. Läs mer här. EAT Lancet är rapporten som kom i januari som föreslog maxnivå för nöt, lamm och fläskkött på 100 g per person och vecka, läs mer om den här. LRF Kött låter sig inte nedslås av enkla budskap utan kontrar med EAT Lancet-rapporten positiv för svenskt jordbruk. LRF Kött har samlat fakta och länkar med anknytning till EAT Lancet här. I mars kommer nya siffror som gäller Norden.

Att sluta äta importerat kött, som ger onödiga transporter, föds upp med för oss olagliga metoder och ibland med hjälp av oerhörda mängder antibiotika kan vi ändå kosta på oss att föreslå.

Mycket förberedelser nu inför Fårfest i Kil. Årets fest har temat Fårnyelse. I år kommer vi vara placerade i foajén, eftersom vår monter skapade folkstockning förra året. Britta som är vårt stora dragplåster har nu föresatt sig att även lyckas proppa igen foajén, så missa inte att prata med Britta, Claudia och Elitlamm-Ulf under festen. Hjälp till att proppa igen i år igen!

hdrpl
Håll utkik efter vår nya snygga vepa! Vid den finns vi under Fårnyelsefesten. Foto Britta Wendelius

Lokalföreningarnas årsmöten har rullat igång på allvar. Under veckan har Thomas deltagit i Västerbottens, Gudrun var med när Västmanlands höll välbesökt årsmöte och Claudia gästade Stockholm-Uppsalas. Alltid lika givande att träffa er på hemmaplan. I Västerbotten planerar man att starta upp en ullstation med ullförmedling – för kul att låta bli att skvallra om.

TimBritta
Byte på ordförandeposten i Västmanland. Britta tackar avgående Tim Höglund för mångårigt engagemang. Till ny ordförande valdes samma Britta, Wendelius alltså. Foto Gudrun Haglund Eriksson

AFFVstmnlnd2019
Västmanlands kandidat till Årets Fårföretagare 2019 utsedd. Anna och Tomas Olsson kommer att försvara Västmanlands färger. 2018 blev deras kandidat Årets Uppstickare. Jag tror att Britta här ställer den klassiska sportfrågan ”Hur känns det?”. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Frågan om det finns något studieförbund som SF har ett etablerat samarbete med har dykt upp. Svaret är att det inte finns något sådant på förbundsnivå, men att flera lokalföreningar har samarbeten med Studieförbundet Vuxenskolan. När det planeras för kursserie i lokalföreningarna, kolla gärna om något lokalt studieförbund är intresserat av smarbete. De är många gånger eld och lågor över att få chansen att erbjuda fårkunskap, och kan kanske hjälpa till med både lokal och administration. Finns det även samarbeten med andra förbund, tipsa oss gärna.

SFs kanslitelefon och Elitlammsupporten kommer att byta teleoperatör och telefonväxel på måndag. Vi hoppas på en smidig övergång, men skulle det vara svårt att komma fram under början av veckan så ha detta i bakhuvudet. Nu ska det vara slut på problem med täckning, som vi tyvärr haft med den tidigare operatören.

Elitlamms årsstatistik för 2018 finns nu rykande färsk att hämta här.

Guldsponsor2019

 

Veckas Guldsponsorpresentation: Donnia Skinn AB

Donnia Skinn är ett familjeföretag med sin bas i Tranås som i år firar sitt 30 års jubileum. Skinnen bereds på Donnias eget berederi i Bugonjo i Bosnien, som är ett av Europas modernaste med ett toppmodernt reningsverk som invigdes 2016. Genom att själva äga och driva berederiet kan man också garantera bra arbetsmiljö och goda arbetsvillkor för de anställda. 7 anställda jobbar i Tranås och ytterligare 33 personer i dotterbolaget Donnia Trade i Bosnien. Att bereda skinn är ett riktigt hantverk, det kan de som provat att handgarva skinn intyga. Genom hela produktionskedjan strävar Donnia alltid efter att göra det bästa möjliga av varje skinn och att erbjuda sina kunder en service utöver det vanliga. Både kromgarvning och vegetabilisk garvning erbjuds, och man kan dessutom vidareförädla de kromgarvade skinnen genom exempelvis färgning och vaxning. Donnias beredningspriser tål att jämföras. Om du lämnar in fler än 100 skinn under en säsong får du säsongspris på alla leveranser under säsongen.

Milamässan i Malmö pågår för fullt, här finns fårprogrammet. Lokalföreningen Skånes Fårintressenter skulle haft en monter på mässan, men på grund av olika förhinder kunde man inte bemanna uppmontern och fick därför ställa in sin medverkan. Det var för kort framförhållning och för många dagars bemaning för att vi skulle kunna täcka upp från förbundet. Men vi räknar med att ni som är på plats håller ställningarna för fåren. Om någon vill skriva några rader och rapportera vad som hände under Mila, så vore det välkommet.

Grand Travel Awards svenska ekoturismpris har tillkännagivit de nominerade till årets pris och för två av fyra nominerade spelar fåren en viktig roll. För vad vore Stora Karlsö utan den stora gutefårflock som håller ön i skick? På Ulvsbomuren Vildmark & Lantliv i Västmanland samsas fårskötsel med vargar i de omgivande storskogarna, och man kombinerar gårdens egna produkter med skogens och sjöarnas råvaror till innovativa och lokalproducerade smakupplevelser.

Många får klipps i dessa dagar. Facebooksidan Ullförmedlingen är en kanal som fårägare kan använda för att erbjuda ull till försäljning. Bra bilder på ullen och utförlig beskrivning gör stor skillnad för hur många som är intresserade och vad de är beredda att betala för ullen.

Har ni hunnit börja längta efter ett nytt Fårpodden-avsnitt? Nästa avsnitt kommer att kretsa runt Fårfest i Kil, det kommer strax efter festen. Prata i Einars mick om du vill vara med i podden! Det blir också ett inslag om lammadoption. Ganska snart ett nytt avsnitt alltså.

Trevlig helg önskar SF!

rbsh
På Stjärnbäck laddar man inför lamning. Klippning i god tid såklart.

bsh
Extra selén till tackorna …

rbsh
… och var sak på sin plats. Av Brittas bildserie drar vi slutsatsen att det är ca sex veckor kvar tills de nya små liven bräker i Stjärnbäcks fårhus. Foto tre ovanstående bilder: Britta Wendelius

20190215_081227
Inte så dumt att komma ut en stund när solen skiner. Foto Gudrun Haglund Eriksson

MalinGunnarsson
Veckobrevsläsning? Tack Malin Gunnarsson i Långsjö för denna fina bild!

Sammanställt av Anna

*Källa Svenska Miljöinstitutets Klimatkontot. Naturskyddsföreningen uppger svenskars medelutsläpp till 11 ton, så siffrorna varierar en del beroende av hur man räknar.