Gräsmarker viktiga på många sätt

Naturliga gräs- och betesmarker är viktiga för att bevara den biologiska mångfalden, och nu visar en ny studie att det finns ytterligare minst nio skäl till varför det är viktigt att dessa marker bevaras.

Det är forskare från SLU samt Lunds och Stockholms Universitet som har utfört studien. I den har man kartlagt ekosystemtjänster från gräsmarker i Nordeuropa och Sydafrika.

– Vår kartläggning breddar bilden av vad gräsmarkerna gör för oss. Att de har betydelse för biologisk mångfald har uppmärksammats men inte lika många tänker på att de kan motverka klimatförändringar och att de kan bidra till matproduktion på marker som inte kan odlas upp. De behöver både bevaras och skötas så att de kan fortsätta bidra med många olika nyttor till samhället – de är viktiga för att skapa framtidens mångfunktionella jordbrukslandskap, säger professor Jan Bengtsson, SLU, i ett pressmeddelande.

Gräsmarkerna i Nordeuropa och Sydafrika skiljer sig åt.
–I Sydafrika är de ett naturligt ekosystem medan våra svenska gräsmarker till stor del är en kulturell produkt som kräver bete, röjning eller andra insatser för att hållas öppna. Men trots skillnaderna finns också många gemensamma nämnare mellan gräsmarkerna i olika delar av världen, berättar Regina Lindborg vid Stockholms Universitet.

Hela artikeln och 10-punkterslistan över varför gräsmarker är viktiga
Jordbruksaktuellt: Gräsmarker viktiga på många sätt ››