Nya kunskaper

veckobrev

19 juli 2019 | Så var det dags för det årliga sommarmötet och den här gången ingick dessutom fortbildning av styrelsen.

Under onsdag och torsdag denna vecka samlades förbundets styrelse och adjungerade för sommarmöte, vilket innebar strategiarbete och ett förlängt styrelsemöte där många löpande frågor avhandlades. Vi höll till i Eggby väster om Billingen, inte långt från Toran där Magnus och Margareta Håård, som byggt upp SFs seminverksamhet, bor och verkar. Magnus och Margareta tycker att styrelsen i ett förbund som driver en seminverksamhet måste ha grundläggande kompetens i seminering, så de passade på att utbilda hela gänget. De som redan gått seminkurs fick repetera, guld värt inför hösten. Nu är vi taggade till tusen, och alla i styrelsen som har möjlighet kommer att seminera i höst.

seminelever
Förväntansfull skolklass anländer till Toran och svidar om till rena kläder och skor. Foto Anna Bergström

I år kommer man att kunna få hem doser av baggar som finns i lager tidigare under hösten. Detta för besättningar som vill betäcka tidigare än i november, då de nya baggarna kan levereras till gård. För tidig leverans, som kommer redan under vecka 38, måste beställning göras senast vecka 36. Senast vecka 36 (den 2-6 september) behöver även kvävekärl beställas för köp eller hyra. Beställning av doser senast 23 oktober. Vecka 44 kommer doserna, om man inte beställt från lagret för tidig leverans. Hör av er till semin@faravelsforbundet.com om ni har frågor. Mer information kommer i Fårskötsel. Gård & Djurhälsan håller två seminkurser i sommar för er som behöver utbildning för att seminera i egen besättning.

Häng på och prova seminering i höst, det är kul och inte svårt eller krångligt. Brunstpassning är nyckeln till framgång, så man behöver kunna kolla tackorna ca var sjätte timme. Ett tips om man inte kan passa brunster på grund av jobb utanför gården är att synkronisera tackorna och seminera de som brunstar under en helg. På det viset kan man få åtminstone en del seminlamm att rekrytera från.

seminkurs2

Så nära skarpt läge man kan komma. Man får den träning som krävs när man går seminkurs. Foto Britta Wendelius

SFs medlemsantal är något lägre än vanligt och det tror vi beror på att ca 1000 fårbesättningar gjorde sig av med fåren under förra hösten. Medlemsantalet visar inte någon alarmerande minskning och vi tror och hoppas att många som tömde fårhuset på grund av fjolårets torka kommer att satsa på får igen, men vi behöver slå våra kloka huvuden ihop för att värva nya medlemmar. Många fårägare vet inte att vi finns och vad vi gör, och dem vill vi förstås försöka nå.

Att våra lokalföreningar syns i olika sammanhang är en viktig kontaktyta och er insats för att locka nya medlemmar är viktig. En ny folder om varför man ska vara med i SF tas nu fram. Informationsfoldern kan även beställas hem för spridning på det privata planet, till exempel när man säljer livdjur. Vi återkommer med kontaktinformation när den kommit från tryckeriet!

Vi vill gärna veta om ni önskar annat stöd från förbundet för att värva nya medlemmar, skriv en rad till Britta. Tänk också på att man kan låna ullbibiliotek, Jubileumsullen och snygga rollups till evenemang.

Man betalar bara halva årsavgiften om man blir medlem efter 1 juni–30 september (läs mer här), så det är inte dyrt att gå med under sommaren. Oktober–december betalar man full avgift, men den gäller då också 2020 = bra deal.

Arbetsgrupper har tillsatts för att jobba med de två motioner som Stämman i Mora antog. Ulf, Elof, Gudrun och Viktoria startar upp arbetet om juridiska och ekonomiska konsekvenser med resistenta parasiter vid köp och försäljning. Thomas, Gudrun och Viktoria jobbar med frågan om säkrare klassning mellan lamm och får på slakterierna.

Höstens ordförandekonferens då ras- och lokalföreningarna och förbundsstyrelsen träffas, hålls den 26 oktober. Preliminär plats Stockholmstrakten. Notera i kalendern, ni som är ordförande.

Besättningen i Skåne som drabbats av CODD är utslaktad och byggnader och marker kommer att stå tomma under en tid. En omfattande smittspårning i grannskap och kontaktbesättningar har gjorts, men ingen smitta har hittats utanför besättningen. Prover analyseras både här och i England, för att jämföra bakteriestammarna med de som finns i övriga Europa. Hela branschen har jobbat tillsammans runt CODD-utbrottet, och gemensam information kommer i augusti.

Vi kommer att genomföra sambedömningen för gårdsmönstrare som hålls hos Stefan Josefsson i Ramkvilla fredagen den 26 juli. Detta trots att alldeles för få anmälda – i skrivande stund endast 4 personer. Som ett led i SFs arbete att öka antalet tillgängliga mönstrare måste chans till sambedömning erbjudas, så träffen blir av. Men vi uppmanar alla som kan vara intresserade och har erfarenhet att mönstra att ta chansen att delta. Kontakta i så fall omgående Britta (076-76 33 980) eller kursledare Birgit Fag (070-6401601).

Mönstringskurser steg 1 och 2 för pälsmönstring hålls på många platser under sommaren. Vi vet att flera kurser är fulltecknade, men kolla om det finns platser kvar om du vill gå mönstringskurs och anmäl intresse för kommande kurser om du inte fått plats till Britta. Man får ett skriftligt intyg efter genomgången kurs, och vi kommer på förbundsnivå att dokumentera alla som utbildas för att kunna förse er med aktuell information, tipsa om vidareutbildning och för att när tillräckligt utbildning finns kunna förmedla kontaktuppgifter till besättningar som söker mönstrare (obs frivilligt).

Ni som arrangerar mönstringskurser, glöm inte att skicka deltagarlistan i ifyllt skick tillbaka till Britta.

Styrelsen får ibland frågor från lokalföreningar och medlemmar om de profilvästar i ull som vi bär när vi ska vara snygga och representera SF. Västarna är verkligen sköna och praktiska, och som sagt helt i ull. Man kan beställa dem genom By Mårs på Gotland. By Mårs gör inte broderiet av logga och namn, men man kan själv ordna med att sätta dit egen föreningslogga och/eller använda SF logga. Våra emblem med logga och namn är broderade på en tygbit av samma material som västen, som med diskreta stygn sytts fast på västen. För tillgång till SFs logga i rätt format för tryck/brodyr, kontakta Anna.

Mora8

Einar, iklädd skönaste profilvästen, intervjuar här vår nyaste styrelseledamot Mia Brandqvist för Fårpodden. Arkivbild från Stämman i Mora 2019. Intervjun finns att lyssna på här. Foto Titti Strömne

För er som är nyfikna på hur det har gått för de tasmanska embryolammen som i våras föddes i ett antal svenska Leiceserbesättningar har Norra Älvsborgs Fåravelförening i samarbete med Leicesterfårföreningen, LRF och Bjärke Hushållningsgille bjudit in till Sommarträff. Temat är fåravel på Tasmanien. Roland Höckert från Järpås kommer också att berätta om hur han använder får i sin ekologiska fröodling. Norra Älvsborg bjuder generöst in medlemmar, granndistrikt och andra intresserade. Den 25 juli kl 18.00 i Gendalens Bygdegård, missa inte detta!

Den somriga nyhetstorkan får uppvägas med några boktips.

Ernstomslag
Bild Bonnier Fakta

Ernst Kirchsteiger har nyss släppt boken Ärliga material (ISBN 9780777772652) som handlar om fem material – järn, sten, trä, glas och ull. Ernst sjunger ullens och pälsskinnens lov. Läsvärt, och en bra present när man vill ge bort något bläddervänligt med fina bilder och bra budskap. SF har bidragit med faktagranskning av kapitlet om ull. Det kommer en utförlig recension av boken i Fårskötsel nr 5 som kommer i mitten av augusti.

Ernstbok
Kolla, vår logga är med i boken! Foto Anna Bergström

Eva Twengström på Gotland har tipsat om boken The Remarkable Story of the Humble Animal That Built the Modern World av Alan Butler (ISBN 9781905047680). Låter superintressant.

En annan bok på engelska som verkar intressant är Clara Parkes nya bok Vanishing Fleece: Adventures in American Wool (ISBN 9781419735318). Clara Parks är en förgrundsfigur i ull- och stickvärlden, woolfluencer tror jag att man kan kalla henne. Boken är en roadtrip genom USA med ull som tema. Clara Parks har också ett populärt Instagramkonto.

Avslutar med en länk till Dalefoot Composts. Ett lantbrukarpar i Lake District har utvecklat en serie kompostmaterial baserade på ull. Det finns massor av länkar till trädgårdsmästare som skriver om sina försök med komposterna. Som exempel på vad ull kan vara värt om den tas tillvara och utvecklas till nya koncept: en påse Wool Compost Ericaceous Double Strength, 30 liter, kostar 10.99 pund vilket motsvarar ungefär 130 kr.

Trevlig helg önskar SF!

Eggbymiddag
Styrelsemöte på mysiga Fredriksons Pensionat Sjöbacka. Till middag fick vi stek av tacka från Lycke Lamm, helt nästgårds. Vi älskar kött från äldre djur, det smakade mums! Margaretha Fredrikson

dromfangare

Tack för inspiration och kunskap! Britta överräcker paket innehållande något ulligt och lockigt till Magnus och Margareta. Foto Gudrun Haglund Eriksson

praodagbok
Cirkeln sluts. När Britta var 15 år pryade hon som husdjurstekniker (seminör) och tyckte det var ett drömyrke. Hon blev inte seminör till yrket, men nu har hon utbildning för seminering i egen besättning och en spännande höst och vår emotses på Stjärnbäck. Foto av dagbok från pryotiden upphittad under sommarens vindstädning.

balpaslottet
Vad är väl en bal på slottet … Foto Elof Nilsson

nyabeten
Idag blev det nya beten på Bengtstorp. Foto Gudrun Haglund Eriksson

nyavindskyddet
Myser vid nya vindskyddet. Foto Britta Wendelius

Sammanställt av Anna