Rätt plats är där fåren är

veckobrev

9 augusti 2019 | En lugn vecka när det gäller styrelsearbete, mötena har ännu inte riktigt kommit igång efter semestern.

Ett större vargangrepp har ägt rum i Östergötland under veckan med 14 dödade djur. Det finns många får och nöt i det aktuella området. Länsstyrelsen har meddelat att det inte blir skyddsjakt då man inte vet vilken varg som ligger bakom det senaste angreppet. Det finns förståeligt nog en oro bland fårbesättningarna i området, och vi är i kontakt med flera av dem. Kontakta Gudrun eller Ulf vid behov av stöd och råd.

Idag och imorgon är det Ullmarknad i Österbybruk. Där kan man stöta på Claudia och hon är som alltid sugen på att prata får, ull, nappa och SFs verksamhet. Massor med aktiviteter, hela programmet här.

hildur1 hildur2
Här kan man känna på ull, läsa om den, gissa rasen och sedan få svaret. Kul upplägg! Foto Claudia Dillmann

Holewas1
Camilla Holewa visar ull från klövsjöfår. Foto Claudia Dillmann

Holewas2
Ulligt hantverk. Foto Claudia Dillmann

Idag besökte Svenskt Kötts vd Isabel Moretti Nors på Gotland, där gotländsk lammproduktion i sommarskrud presenterades.

20190809_103408_resized
Gotländska lamm som kryddar sig själva med backtimjan. Foto Elof Nilsson

Igår släppte IPCC sin rapport om markanvändning (sammanfattning av rapporten finns här), som nu får mycket uppmärksamhet. Isabel deltog i via länk i direktsändning på SVT igår för att uttala sig om produktion och konsumtion av kött. LRF och Svenskt Kött jobbar aktivt för att föra in fakta om svensk köttproduktion i debatten, och försöker få till stånd en mer nyanserad och sansad debatt. Allvarligt läge men stor potential för svenskt jord- och skogsbruk, skriver LRF.

På söndag är det fårdag och riksbedömning av köttrasbaggar i Noraström i Västernorrland. Värt ett besök både med och utan djur. Ni som är där träffar både Ulf som ska döma, och Claudia som ska prata ull och skinn.

Det verkar vara fart på livdjurshandeln i år. En del hela besättningar säljs, men många verkar också starta upp, för nya besättningar anmäler sig till Elitlamm varje dag. Cirka 1000 fårbesättningar försvann efter fjolårets torka, det är förfärande många och säger det mesta om hur svårt läget var för ett år sedan. Men hoppet är det sista som överger människan och vi hoppas förstås att många som tog en paus kommer tillbaka till fåruppfödarkollektivet, och att många nya vill satsa på får.

Elitlamms Marknadsplats hittar ni livdjur till salu. För att annonsera där behöver man använda antingen Avel & Produktion eller Fritid. Även på SFs hemsida kan man annonsera ut livdjur och prylar på gårdsnivå.

Det är underbart och spännande att starta med får och att välja ut sina första livdjur, men också mycket att tänka på. Många lagkrav, men också mycket annat som är viktigt för att livet med får ska bli så problemfritt som möjligt. Vi har en checklista på hemsidan till stöd när man ska köpa får. Tipsa gärna livdjursköpare och andra som kan ha nytta av den. Tycker du att vi missat något som borde vara med, tipsa Anna.

Blir det läge för att titta på film i helgen så finns bildande fårfilmer samlade i Kunskapsbasen. Det finns förutom vår stora film om ull och skinn, lamningsfilmer, styckning, stängsling, om djurvänlig hantering, grovfoder, med mera.

Passa annars på att lyssna igenom alla Fårpoddar, och tipsa oss sen om vad ni vill höra om i kommande poddar. Är Fårpoddarna redan slut rekommenderas Ullpodden och Kunskapspodden.

Mönstringskurs steg 3 i Piteå den 29/8, som vi skrev om förra veckan, har idag 12 anmälda deltagare. Kul!

Två veckor kvar till årets andra avelsvärderingskörning. Om alla lamm inte är registrerade, ta tag i det genast. Elitlammsupporten hjälper till om det behövs! Om vägningar och mönstringsresultat är registrerade före midnatt den 24 augusti (natten till söndag) så kommer de med i körningen, vilket ger säkrare värden.

Trevlig helg önskar SF!

Stiltje på mötesfronten passar ganska bra, för det är en del som ska hinnas med på gårdarna just nu.

plojas
Det ska plöjas. Foto Elof Nilsson

strangas
Putsas här, strängas där. Foto Elof Nilsson

troskas
Rågen ska tröskas. Foto Elof Nilsson

harvas
Det blir bra, riktigt bra, hälsar Elof som både har tur med vädret och skördelyckan på sin sida. Nästa år ligger i startgroparna. Foto Elof Nilsson

traskas
På väg hem till mönstring. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

trasnporteras
De lamm som inte går hem till mönstringen åker färdtjänst. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

monstras
Mönstring av lamm är intensivt och intressant. Många siffror och snabba beslut. Sekreteraren heter Minna Björk och har sommarjobbat på Bengtstorp. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

granskas
Pälsar granskas. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

vagas
Obligatorisk vägning. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

rakt
Elof visar upp en rak fåra och minns att det var precis här han fick börja välta och vända hö som 5-åring. Han blir nostalgisk på kuppen. Det var det här han ville hålla på med när han var liten, och drömmen har blivit verklighet. Härligt att vara lantbrukare och att befinna sig på rätt plats i livet. Foto Elof Nilsson

Sammanställt av Anna