Norge: Hanteringen av Maedi-Visna kommer bli resurskrävande och ta tid

Det norska veterinärinstitutet har hittat Maedi-Visna (MV) i en fårbesättning i Trøndelag, och antikroppar mot viruset har påvisats i en kontaktbesättning.

Hur MV utvecklas, i kombination med att norska fårbesättningar har mycket kontakt med varandra, gör att hanteringen av utbrottet kommer att bli resurskrävande och ta tid. Samtidigt har veterinärinstitutet fått tillgång till bättre laboratoriemetoder sedan det föregående medlingsutbrottet i Norge 2002–2006.

– Veterinärinstitutet anser att situationen är allvarlig och hanteringen blir resurskrävande. Det beror på att virusinfektionen utvecklas långsamt hos djuren, antikroppar mot viruset kan komma sent och det kan finnas få infekterade djur i varje besättning, liksom strukturen hos fårgruppen som orsakar många kontaktpunkter mellan olika fårlag, säger Jorun Jarp, akut- och säkerhetsdirektör på Veterinærinstituttet.

Den norska myndigheten för livsmedelssäkerhet och veterinärinstitutet arbetar för att skapa en bra plan för sanering och för att förhindra att skador sprids. Planen förväntas vara klar efter sommaren.

Hela artikeln
Bondebladet: Håndteringen av mædi vil bli ressurskrevende og ta tid ››