Virala ylletröjor

veckobrev

30 augusti 2019 | Veckan då möteshösten drog igång och vi fick vår första virala fullträff.

Förra fredagen hölls ett möte på Nämnden för Hemslöjdsfrågor med Ullkontoret, Ullvilja och Ullförmedlingen. På agendan fanns branschmötet som kommer att hållas i november och idéen att arrangera en svensk variant av Campaign for Wool 2020. Många starka viljor och livliga diskussioner. Vi försöker styra det till att det tänks stort runt ull. Sverige har redan en fantastisk Fårfest, så ska vi ha en ullvecka vill vi att den blir något nytt. Fortsättning följer.

Viltförhandlingsdelegationens studieresa i Tived med besök på två fårgårdar, som båda haft angrepp av varg och satt upp RAS-stängsel, innehöll bra dialog och möjlighet att diskutera små och stora problem runt rovdjuren. På den ena av gårdarna kröp vargarna in under ett fungerande RAS stängsel, och på den andra kom första angreppet två dygn efter att familjens första får flyttat in och man har sedan haft ytterligare ett angrepp. En minst sagt hård start på livet med får, men man vill ändå försöka utöka den idag 20 tackor stora besättningen. Besiktningsmännen pratade om stängsel, svaga punkter vid stängseluppsättning och vad man bör tänka på. Koncentrationen av hela Sveriges vargstam i Mellansverige är ett problem som vi ständigt återkommer till, samt att det fattas pengar till förebyggande åtgärder. Nästa programperiod ser dessutom ut att bli rejält försenad. Positivt är att det går att söka bidrag för röjning under stängsel med 5 kr per meter i hela Örebro län, där Tivedenreviret finns.

Rovdjursangrepp på lantbruksdjur leder till indirekta kostnader för lantbrukare genom ökat arbete och minskad produktivitet. SLU har gjort en studie för att undersöka dessa indirekta kostnader till följd av rovdjurs angrepp och närvaro. Resultaten visade att besättningar i områden med hög rovdjurstäthet och angripna besättningar hade cirka 25 procent lägre reproduktion jämfört med besättningar i områden med låg rovdjurstäthet. Gårdar i områden med hög rovdjurstäthet som inte drabbats av angrepp hade en merkostnad på cirka 230 kronor per tacka, medan gårdar som haft angrepp hade en merkostnad på cirka 710 kronor per tacka. I båda fallen jämfördes med gårdar i områden med låg rovdjurstäthet. Fäbodar som haft angrepp hade en merkostnad på cirka 1000 kronor per tacka jämfört med fäbodar som inte angripits.

Siffrorna är både skrämmande och nedslående och utgör ett av svaren på varför inte svensk lammproduktion ökar som vi tycker att den borde.

Ubildning för aktiva fårklippare hölls förra veckan på Norrby Gård, samtidigt som Filippa K och Röjk tog bilder till lanseringen av sina komande plagg i svensk FinDor-ull. På plats fanns också Gård & Djurhälsans Ulrika König som höll en föreläsning om CODD och pratade säkerhet och hygien med fårklipparna. Verkligen ett superbt tillfälle att sprida denna kunskap. Claudia passade på att berätta om SFs arbete med skinn och ull, och testade utbildningen i att klippa och sälja ull till industrin på fårklipparna. Utbildningen tar vi fram tillsammans med Matilda Andersson från Svenska Fårklipparförbundet och målgruppen är fårklippare. En del bra synpunkter kom fram, konceptet ska nu finslipas och beräknas bli klart senare i höst.

Norrby1
Fårklipparna fotas av Ulrika som fotas av Claudia. Foto Claudia Dillmann

Vårt Facebookkonto har ett ständigt flöde av aktuell information och snart är vi uppe i 2000 följare, det blir något att fira. Inläggen når inga horder, men vi tror i alla fall att mycket av informationen landar hos intresserade fårägare. Efter mötet på Norrby Gård publicerade Claudia en bild på tröjorna som kommer i höst, och det inlägget har nått virala nivåer jämfört med vad vi är vana vid. 16742 har när detta skrivs nåtts av inlägget, det har delats 97 gånger och antalet interaktioner är 4183. Detta var tydligen intressant!

Nu avlivar vi myten om att svensk korsningsull bara duger som marktäckare i trädgården! Här nedan ser ni Filippa Ks och Röjk Superwears nya fina tröjor i prima helsvensk korsningsull. Snart finns de att köpa i butik och via nätet. Vi kan vara stolta över vad våra svenska får förmår!

findortrojor
Ellen, marknadschef Filippa K och Yann, vd på Röjk, i de efterlängtade tröjorna. Foto Claudia Dillmann

Möte i Stockholm i onsdags med Svenska Köttföretagen och referensgruppen för rätt sortering och köttkvalitet. Det var intressant att möta de andra djurslagen och dagligvaruhandeln, rapporterar Thomas. Det var hans första möte med den här gruppen.

Även referensgrupp för klimat och hållbarhet har haft möte. Flera olika instanser deltog; handel, djurslagsföreningar, forskning, Jordbruksverket med flera. Bra möte gav en lovande känsla inför de som komma skall.

Köttdelegationen (LRF Kött) har haft lunchmöte idag med strategier och arbetsordningar på agendan. Elof ger tumme upp till balansen mellan framtidstro och realism i delegationen.

Telefonmöte med refernsgruppen för stöd och regler pågår medan veckobrevet skrivs. Händer något uppseendeväckande får Elof rapportera nästa vecka.

För att hyra eller köpa ett kvävekärl inför seminering i höst måste man boka senast nästa fredag, den 6 september, om vi ska kunna garantera tillgång till kärl. Vilken eller vilka baggar man ska använda kan man bestämma senare, om man vill invänta att årets utvalda tillkännages.

Beställningssedlar för seminutrustning och doser kan hämtas här.

Med anledning av den nya klövsjukdomen smittsam digital dermatit (CODD) har Gård & Djurhälsan uppdaterat sina karantänsrekommendationer.

För tredje året i rad minskar svenskarnas förbrukning av importerat kött, det visar den beräkning som Jordbruksverket gjort för första halvåret 2019.

wvn9wsvbnp44pnsjm7no
Figuren visar den procentuella utvecklingen av marknadsbalansens delar första halvåret 2019 jämfört med samma period 2018. De största procentuella förändringarna syns för lammkött, men det är också den sektor som är minst rent kvantitativt. Information om kvantiteter och längre serier finns på Jordbruksverkets webbplats. Grafik Jordbruksverket

LRF har ställt samman ett ganska omfattande material med tips för lantbrukare angående djuraktivister. Det handlar om vad man ska tänka på vid manifestationer, vid öppna gård-arrangemang, vad som gäller för kameraövervakning med mera. Finns bifogat i veckobrevets epostversion.

I veckan hade ERFA-gruppen i Gävleborg sin sista träff på Andreas och Cecilia Honkasalos gård Frankrike utanför Bergsjö. Temat var byggnader. Titti Strömne har hållit iträffarna och vid den sista träffen var veterinär Kalle Hammarberg inbjuden expert.

LottaWallberg
Foto Lotta Wallberg Bruun

Titti passade på att intervjua nestorn Kalle Hammarberg för Fårpodden. I nästa avsnitt får ni höra honom berätta om ett långt liv som vallpojke och veterinär med får och getter som specialitet.

Gör gärna som Gävleborg, skriv en rad och skicka en bild eller två från fårhändelser i lokalföreningar och andra fårsammanhang.

Kolla in programmet för Ull i kubik. Den 29 september på Öströö Fårfarm i Halland. Tänk på att tävlingsbidrag till Ull-SM ska vara framme senast 10 september.

Anmälningsblankett baggauktion på Gotland finns nu att hämta på hemsidan.

Veckans klimatinslag citerar Allan Savory, biolog från Zimbabwe och upphovsman till begreppet Holistic Management (holistiskt bete):
Agriculture is not crop production as popular belief holds – it’s the production of food and fiber from the world’s land and waters. Without agriculture it is not possible to have a city, stock market, banks, university, church or army.

Metoden Holistic Management grundlades när Savory insåg att en minskad mängd betande djur  inte alls minskar ökenbildning och koldioxid­utsläpp utan snarare ökar dem. Torr mark utan växtlighet kan inte absorbera vatten och inte binda kol till marken via växterna. Savory insåg att boskapens betande inte var ett hinder, utan snarare nyckeln till att bromsa klimatförändringarna. Det viktiga är att de är i rörelse. Överbetning uppstår när djuren betar för ofta på samma plats. Se Savorys berömda TED Talk med svensk textning här.

Trevlig helg önskar SF!

salttips

Tips på ett arrangemang för mineral och saltsten i fårhuset. Det är ju frestande att hänga direkt på fårgrindarna, men det blir ofta en tråkig beläggning och ärgning om man hänger salt och mineral hänger så det kommer i kontakt med fårgrindarna. Foto Britta Wendelius

livdjursval
Tillfälligt intag för genomgång av ungtackor. Dags attt välja ut årets livlamm. Foto Britta Wendelius

betarmellan
Det ska vara snyggt mellan hagarna också. Fåren fixar. Foto Claudia Dillmann

matresan
Nästa helg, den 7-8 september går Matresan i Örebro län av stapeln. Det finns en app att ladda ner till hjälp att hitta de 72 besöksmålen. I Örebro län finns världsberömd fårglass, fantastisk fårost och mycket mer. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Veckobrev 1
Jesper Eggertsen mönstrar leicesterlamm. Det är viktigt att ha koll på vad man sysslar med, även om årets resultat inte blev ett av våra bästa, reflekterar Einar efter att en av årets höjdpunkter är avklarad. Foto Einar de Wit

lammarute
När man inte nöjer sig med en lamning per år kan det se ut såhär i fårhagen i augusti. Finullstackor och en del gotlänningar lammar för fullt på Bengtstorp. Foto Gudrun Haglund Eriksson

komfaren
Kom fåren. Foto Gudrun Haglund Eriksson

Vasternorrl
Solnedgång i Västernorrland. Landskapet är fantastiskt och som gjort för får. Nu finns det 248 fårbesättningar med drygt 7000 får i Västernorrland (SJV juni 2018). Hur många fler får plats? Ska vi flytta dit? Foto Thomas Eriksson

Sammanställt av Anna