Vi gillar fårklippare

veckobrev

25 oktober 2019 | Många roliga möten denna vecka. Smakmöte, Lamm 2019 och i morgon är det ordförandekonferens.

Från seminfronten rapporteras att idag har till och med Nors AdBlue, baggen som fattade långsammast, lämnat sperma. Vi håller tummarna för att den också går att frysa. Nu har alla baggarna lämnat sperma, om än små kvantiteter i vissa fall. Alla kommer därför inte att kunna få sina betällda första-val. Men vi har ytterligare en vecka på oss, och de som inte får i år kan kanske få nästa år. Beställningar till Gotland skickades iväg igår, och är förhoppningsvis framme på måndag. Övriga försändelser går iväg under kommande vecka. Äntligen dags att kavla upp ärmarna ute i besättningarna. Ett stort lycka till alla som seminerar i år!

I måndags höll Exeptionell råvara sitt Smakmöte med provning och korning av landets bästa råvarorna inom kategorierna nöt, gris och fågel. Intressanta programpukter om lamm bjöds det också på. Haflidi Halldorsson från Icelandic Lamb höll ett föredrag kring isländsk lammupfödning, en storytelling som inte gick av för hackor. Vi lägger på minnet att det finns mycket att lära av hur man gör på Island. Svensk djuruppfödning i ett hållbarhetsperspektiv diskuterades av en panel där Elof representerade oss och lammen. Utvecklingsarbetet runt får och lamm som pågår i Kalmar län presenterades, vilket var oerhört inspirerande. Lammen äger. Till lunch serverades förresten fantastiskt god ungtacka! Fler bilder längre ner, och här finns film om smakmötet.

Smakmotet2019
Foto Elof Nilsson

Lammproducenternas Lamm 2019 pågår i dagarna två i Gränna. Många intressanta föreläsningar, igår fokus på ekonomi, resistenta parasiter, ull och skinn. Claudia var en av gårdagens föreläsare, framtiden för svensk ull och lammnappa var hennes ämne. Idag gäller vall och bete, hur vi klarar eventuella framtida torrår och marknadsspaning följt av seminarium om lammöverlevnad. Thomas är på plats för förkovring, mingel, känna näringen på pulsen och prata SF-frågor med alla hugade. Thomas rapporterar att stämningen är positiv och att lammbönderna verkar känna framtidstro.

Uttern2019
Uttern glimmar välkomnande mot lammproducenter på seminarium. Foto Thomas Eriksson

Lamm2019
Charlotte Åkerlind respektive Johanna Bengtsson in action på Lamm 2019. Foto Thomas Eriksson

Höstslakten av lamm går bra och kampanjen #höstlamm har slagit väl ut. Det ska inte vara några långa köer för lamm i dagsläget. #höstlamm uppskattas av alla led verkar det som, och det är förstås fantastiskt roligt. Även Scans satsning på styckmästarens utvalda får lovord från många olika håll. Kvalitet säljer.

Fortsätt att väga era lamm och följ upp tillväxten på de på de som är kvar, så att planeringsanmälningar kan följas och den lammhungriga marknaden få de lamm som beställs. Betäck gärna några extra tackor, lammen efterfrågas.

kollfoder

#kollpålammen kräver koll på foder. Uppdelat i olika partier, uppmärkt, analyserat och plan gjord för i vilken ordning balarna ska fodras. Foto Britta Wendelius

Vargreviret i Östergötland orsakar problem och förståelsen från länsstyrelsens sida för djurägare och de betande djuren brister tyvärr. Det finns övrigt att önska både när det gäller hänsyn och handlingskraft. Det här varit rovdjursangrepp även i andra delar av landet den senaste tiden. Hör av er till lokalföreningen eller till oss i förbundsstyrelsen vid behov av råd och stöd.

Tre remissvar har sänts in, två till Jordbruksverket och ett till Naturvårdsverket. De gäller nationell förvaltningsplan för vildsvin, avgifter för offentliga kontroller som påverkar SFs seminverksamhet och råd gällande ett antal ersättningar och stöd. Alla remissvar finns tillgängliga via hemsidan.

Branschträffen om ull den 11 och 12 november blev fullbokad på nolltid och har därför flyttats till en större lokal. Alla på reservlistan har erbjudits platser, möjligen finns ett fåtal platser fortfarande kvar. Vill man nappa en sådan är det bråttom. Hämta det uppdaterade programmet här och anmäl här.

Britta klippte avelsbaggarna själv, eftersom de var på bete när klipparen var plats. Med anledning av hur jobbigt detta var vill Britta uppmana till kärleksbombning av yrkesfolket som klipper våra får, och det ställer vi förstås upp på.

#gilladinfårklippare säger vi bara!

gilladinfarklippare
Av rädsla att skada viktiga delar fick det bli handklippning med kökssax under magen. Vill ju ha lamm till våren. Foto Britta Wendelius

Hallands länsstyrelse går före och slår fast att halländska betesdjur behövs. Länsstyrelsen har på uppdrag av regeringen tagit fram en strategi för hur man ska nå de klimatmål som Sverige och världens länder enats om. Utsläppen av klimatgaser ska halveras fram till 2030. Transporterna ses som viktigast att göra någonting åt, men jord och skogsbruk undantas i Halland eftersom de bidrar med så mycket av det vi behöver. Källa SR P4 Halland.

I morgon är det ordförandekonferens där förbundsstyrelsen och lokal- och rasföreningarnas ordföranden träffas för att jobba ihop. Det blir spännande föredrag på tema avel, avelsvärdering och ull. Vem som vinner eposttävlingen kommer att avslöjas, det blir en rysare då flera lokalföreningar har presterat extremt bra. Dessutom kommer vi tillsammans att diskutera vad som är på gång i respektive förening/förbund, och hur vi ska lyckas med att nå ut till fler fårägare med allt bra som görs för fåret. En ny medlemsvärningsfolder finns med på plats, och alla får med sig en bunt hem. 36 deltagare, det blir trivsamt trångt på slottet i Ulfsunda. Välkomna alla som är på väg dit!

Medlemsbroschyr
Färsk och snygg folder att stoppa i handen på lämpliga fårälskare. Foto Britta Wendelius

Trevlig helg och mysigt höstlov önskar SF!

redleaf
Foto Gudrun Haglund Eriksson

fisk
Ulf menar att man ibland måste koppla bort både får och lantbruk. Om inte annat så för att orka mer får och mer lantbruk ; ) Titta på fisk funkar för Ulf.  Foto Ulf Ekholm

rvetet
Mild höst och Elofs rågvete växer fint. Foto Elof Nilsson

Fler bilder från Smakmötet 2019, en tillställning som gav mersmak på flera fronter. Foto Elof Nilsson

ungtacka
Ungtacka till lunch – himmelskt god.

provningnot
Är man nörd när man får ståpäls av en bild som denna? Även om lamm är bäst kan någon gång ibland, en riktigt välhängd nötbiff passa bra som omväxling. Här känner man ju nästan doften.

Haflidi-Halldorsson
Haflidi Halldorsson från Iclandic Lamb. Här finns inspiration och kunskap att hämta.

Sammanställt av Anna