Ett spännande initiativ

veckobrev

22 november 2019 | Ropen de skalla, svensk ull åt alla!

I tisdags hände något historiskt. 35 personer från 20 ledande kläd- och inredningsföretag, man skulle vanligen kanske kalla dem konkurrenter, träffades för att prata om svensk ull. Detta kallas för the Swedish Wool Initiative. De planerar att tillsammans göra ett större ullinköp för att kunna komma igång med produkter av svensk ull. Intresset var helt överväldigande. Får och ull är glödhett, och vi fårbönder får stå mitt i rampljuset. Okunskapen om ullen och dess inneboende superegenskaper är visserligen stor, men hungern efter kunskap är genuin och mycket större.

Vi är helt överväldigade över responsen och planerar redan för nästa steg i Swedish Wool Initiative. Tanken är att träffas igen inom kort, för att diskutera nästa steg och vad som behövs för att skala upp, vilka behoven är och hur stora volymer de olika företagen tycker sig behöva.

Vi skickade ut ett pressmeddelande om the Swedish Wool Initiative i måndags. TT har nappat och det ska komma något från dem under helgen. Förhoppningsvis kan det sätta en boll i rullning. Vi vill inget hellre än att media börjar skriva om de fantastiska saker som händer runt svensk ull just nu. Och att den mycket välanvända rubriken om att svensk ull slängs nu får gå till kompostering.

TT
– Kom igen tjejer, hon är från TT, nu vänder vi vår bästa sida till.
Claudias får börjar möjligen bli luttrade, men vi tror att de ändå hoppas på en ny kvart i rampljuset. De bidrar gärna med vad de kan för att sprida kunskap om världens bästa fiber. Foto Claudia Dillmann

Nästa Fårpodd som kommer snart handlar om ull, så tycker ni det varit mycket på sistone kommer där fördjupning och sammanfattning. Det blir intervjuer från Ull i kubik, Ull & spinn-SM, branschträffen i Uppsala och om Vinnovaprojektet som pågått under hela 2019. Dessutom ställer vi frågan om nya marknader för ull kommer att påverka vår avel.

Även på skinnsidan nappar det och även här är klädföretagen på hugget. Vi kan avslöja att Filippa K redan har provsytt upp en kjol i svensk lammnappa som kommer att släppas under 2020. Jackor för både kvinnor och män beräknas släppas under hösten 2020.

lammnappa-Jodi
Kolla kolla! Jodi från Filippa K visar kjolen i lammnappa. Foto Claudia Dillmann

ATL har intervjuat Gudrun om får- och lammstölder. Enligt Polisen gör bristen på brottskod för stöld av lantbruksdjur det omöjligt att ta fram statistik över djurstölder. Så verkliga siffror över hur vanligt detta är finns inte, men vi tror att stölderna har ökat. Många kontaktar oss och det tas ofta upp när vi möter fårägare. Viktigt är att polisanmäla stölder, även om ärendet troligen läggs ner direkt.

Igår hölls det första mötet om kriminalitet och hot mot lantbruksföretagen inom ett SLU-projekt. Alla djurslag är representerade och LRF är med i referensgruppen. Anna Kristoffersson från Skånes fårintressenter deltog i mötet fick ta med sig vårt förtroende att bevaka fårfrågorna, då vi inte hade möjlighet att vara där.

Idag är det möte med Viltförvaltningsdelegationen (VDF) där klövviltsförvaltning och övergripande riktlinjer för licensjakt på lo 2020 ska diskuteras.

Vi har svarat på en remiss från LRF om hållbarhetsmål för det gröna näringslivet, den finns att läsa på hemsidan.

lunta
Fler remisser är under bearbetning. 250 sidor om EU-direktiv om otillbörliga handelsmetoder mellan företag i jordbruks- och livsmedelskedjan står på tur. Foto Britta Wendelius

Det har kommit en hel del värdefull respons från lokal- och rasföreningar på frågan om hur ordförandekonferenserna bäst läggs upp. Stort tack för det!

Gudrun hade under veckan äran att sitta i juryn för Matverk i Närke. Chansen att avsmaka nya produkter säger man inte ju nej till. Men ännu intressantare är mötet med de övriga jurymedlemmarna, som alla kommer med olika insikter och kunskaper som ska dryftas och diskuteras för att juryn ska kunna komma fram till ett gemensamt beslut. Juryn bestog av personer med olika bakgrund; kockar, en gastronom, från Almi, bank, handel, Hushållningssällskapet, länsstyrelsen, och Gudrun som representerade de gröna näringarna. Många olika perspektiv på lokalproducerad mat, med andra ord. Tävlingen anordndas av länsstyreslen för att främja innovation inom området och en ökad lokal produktion och förädling.

Om Får och Foder har nu haft sin första kurs, den hölls i Hultsfred. Vår föreläsare Theo den Braver från Gård och Djurhälsan fick många positiva omdömen över innehållet, och det verkar som att upplägget uppskattades av deltagarna. Vi var såklart lite nervösa över hur tekniken skulle funka, men trots en något svajig uppstart då delar av IT-nätverket ballade ur, så var man igång med ett alternativt digitalt verktyg cirka två minuter efter utsatt starttid. Bra jobbat av alla inblandade. Ett extra Tack till Caroline Hemmingsson som var arrangemangets kontakt och bollplank i Hultsfred!

Hultsfred
Från den digitala föreläsningen om Får och Foder vid gårdagens premiär. Deltagarna rapporterade att både ljud och bildkvalitet var över förväntan och innehållet i kursen mycket lärorikt. Foto Caroline Hemmingsson, ordförande i Norra Kalmars Fåravelsförening, som fixade smörgåsfika och varmt mottagande till alla deltagare.

Passa på att anmäla dig om du inte redan gjort det. SF och Gård & Djurhälsan tillsammans testar lösningar för att bättre och enklare nå ut med kunskap och kompetens. Fårfolket ligger i framkant, och vi hoppas att du vill vara med. Den här typen av föreläsningar, där vi nyttjar digitala hjälpmedel kan öka våra möjligheter att föra ut kunskap inom området ”hålla får”. Fler orter och datum kommer ut efter nyår.

Nästa vecka startar utbildningen Driftledare Lantbruk i Umeå, där man kan välja inriktningen får. Det finns ett stort behov av utbildad arbetskraft och vi är glada att den här utbildningen nu kommer igång.

packning
Vi passar på att preppa eleverna med matnyttigt material om får, ull och SF. Foto Britta Wendelius

Snart är det dags att börja fundera över vem du vill nominera till titeln Årets Fårföretagare 2020. Alla engagerade fårhållare är viktiga för fårnäringen, oavsett om det handlar om lammkött, ull, skinn, avel, bevarandearbete och/eller naturbete för öppna landskap. Det här är ett sätt att uppmärksamma och hedra eldsjälar inom fårnäringen. Medlemmar nominerar till sin lokalförening, och varje lokalförening kan nominera en kandidat. Även rasföreningarna får nominera varsin kandidat, så även det är en väg att förslå sin favorit. Mer info kommer. Även kandidater som nominerades 2018 eller 2019 kan förslås

Trevlig helg önskar SF!

Stina
Gjort som Stina, redo för vintern? Foto Gudrun Haglund Eriksson

Inomhus
Kvällsfodringen är klar, arbetsdagen är klar. Det är helt stilla, det enda som hörs är lite prassel i halmen och ett stilla ensilagetuggande. En av de bästa stunderna på dagen och även fast kroppen vill in och sätta sig i en stol så blir man stående och bara njuter. Att jobba med något som känns meningsfullt och man trivs med är värt mycket. Foto Einar de Wit

Sammanställt av Anna