Exceptionellt rolig nyhet

veckobrev

13 december 2019 |  Vi gör vågen för Exceptionell Råvaras beslut att jobba nationellt med får och lamm och frågar alla som föder upp lamm; vad skulle få dig att börja använda semin?

Exceptionell Råvara har beslutat att får och lamm ska tas med i det nationella arbetet. I Kalmar län pågår ett projekt om får och lamm, det minns ni nog att vi skrivit om tidigare, och det här är supergoda nyheter både för det projektet och för oss alla. Nytt från projektet i Kalmar län är att smakmöten med kött från tacka kommer att genomföras på sex resaturanger under vår och höst 2020. Restaurangerna ska laga till smakbufféer och så långt det är möjligt använda hela djuret; färsrätter, rökt, lufttorkat, hela produkter och rätter som till exempel pulled sheep. I upplägget ingår att restaurangen, kocken och uppfödaren presenterar maten, smakerna, köttet och hur det har fötts upp och levt. Det här blir spännande och vi kommer förstås att följa arbetet.

Pinfärsk information om Om Får och Foder-kurserna: på gång nu efter nyår med klara datum och orter är Värmland, Dalarna, Skaraborg, Kronoberg och Gävleborg. Kurserna läggs löpande ut på Gård & Djurhälsans hemsida. Information om vilka datum som fortfarande är möjliga att boka upp har skickats ut till lokalföreningarna, så ni som vill hålla kurs behöver passa på att boka in er nu. En lämplig lokal och en kontaktperson som hälsar välkommen och serverar fika är vad som behövs. Britta sköter hela administrationsapparaten, inklusive att skicka ut och ta emot anmälningar, och SF står för lokalkostnaden. Ett erbjudande ni inte kan motstå.

Vill du gå Om Får och Foderkurs, kolla med din lokalförenings styrelse om det är en kurs på gång där du bor. (Alla fårägare är välkomna, så dra med vänner och bekanta som har får att mätta till kurserna.)

Gård & Djurhälsan kommer att hålla kostnadsfria informationsträffar angående den nya klövsjukdomen smittsam digital dermatit (CODD) tillsammans med generell smittskyddsinformation. Första träffen är den 16 januari i Luleå, och den sista i Malmköping den 25 februari. Däremellan på nio platser runt landet. Läs mer och anmäl dig på Gård & Djurhälsans hemsida.

Styrelsemöte via telefon i måndags som nästan helt dedikerades åt att diskutera seminverksamheten. Fler behöver använda semin för att verksamheten ska vara långsiktigt hållbar, och frågan är hur vi kommer dit. Får-Sverige behöver ett ökat smittskyddstänk, tillsammans med större försiktighet vid handel och förflyttningar av livdjur. Resistenta parasiter är på frammarsch och troligen är CODD inte den sista allvarliga sjukdom som dyker upp i landet. Vi som använder semin tycker att det är suveränt bra både för smittskydd och för avelsframsteg. Men många tvekar, kanske för att det verkar krångligt och tidskrävande, eller för att det finns för få eller inga baggar av många raser.

Vill du seminera men saknar din ras i utbudet? Då vill vi gärna veta det och ungefär hur många doser per år du skulle behöva för att satsa på semin. Skicka ett mail till Mia. Även svar på frågan vad som krävs för att du ska börja seminera välkomnas.

Vi kommer att lägga lite krut på att beskriva hur man går tillväga för att lyckas med semin, för det behöver varken vara särskilt besvärligt eller tidskrävande. Får man till brunstsynkroniseringen kan man lyckas med att seminera önskat antal tackor över en helg. Klart. Resten släpps till vanliga baggen och sen är det bara att vänta och hoppas att man får ett antal fina seminlamm ca fem månader senare, och att något av dem är en bagge lämplig för egen rekrytering. Några fina tacklamm blir det nog också. Fast nu var det inte meningen att detta skulle beskrivas idag, mer om detta kommer. I överskådligt och lättillgängligt format.

Protokollsammanfattning från det seminfokuserade styrelsemötet går ut till ras- och lokalföreningarna idag. Finns att efterfråga hos er lokala ordförande och sekreterare.

Astrud
Minns ni den här bilden från i våras? Anna skrev då ”Astrud, som är min härstamningsmässigt intressantaste tacka, fick en tjej och en kille. Far till lammen är en hemmagjord bagge efter semin-TEO. Vore kul om det kunde bli något av av dessa. #slutenbesättning”. Fantasin om att dessa två skulle bli något särskilt slog in, de var årets två bästa lamm och båda har rekryterats. Baggen efterbetäcker några lämpliga tackor efter årets semineringar, och till tacklammet har förstås en lämplig seminbagge valts ut. Gotlandsfåravel har aldrig varit roligare, enligt Anna.

Har ni sett hur bra inavelsanalysen i Elitlamm Avel & Produktion och Fritid blivit? Med olika färgkoder visas numera hur hög inavelsgraden är i olika kombinationer. Mycket användbart! Inte minst när man ska välja seminbaggar och för slutna besättningar.

Denna vecka har vi fått många samtal om rovdjur och den diskussion som Moderaterna tog upp i Riksdagen förra veckan. Vi måste tillbaka till den ursprungliga rovdjurspolitiken, den som beslutades i Rovdjurspropositionen och som väldigt många då stod bakom. Att tamdjurshållningen inte får försvåras på grund av rovdjur i någon del av landet. Det är samma budskap som vi förde fram under vår Manifestation i Stockholm förra året.

Vi får signaler om att beslut om skyddsjakt tar onödigt lång tid att behandla. Upplever ni som är berörda det så, hör gärna av er. Vi behöver få en samlad blid av frågan för att kunna driva att snabbhet i skyddsjaktsärenden är av största vikt.

Hjälp också om möjligt jägarna att samla in vargskit, så att vi får en relevant inventering av antal individer. De svar som hittills analyserats visar på att det väldigt är många vargar i vissa revir.

Nu är även Lövsta kött med och bidrar till gemensamma branschmedel. Svenska bönder sätter via slaktavräkningen årligen av miljontals kronor i nationella branschmedel. För dessa pengar åstadkoms mycket och de bidrar till kunskapshöjning, ökad djuromsorg, minskad klimatpåverkan, förbättrad produktion och lönsamhet i hela värdekedjan för svenskt kött. Nu har Lövsta Kött beslutat att ansluta sig och bidrar fortlöpande till de olika branschgemensamma satsningar som görs. Tack för det Lövsta kött!

Årets tionde års- och månadsstatistik över animalieproduktion från SCB visar att slakten av får och lamm under hösten varit lägre än efter torksommaren 2018. Slakten av lamm var under oktober 12 % lägre än 2018, och slakten av tackor och baggar 8 % lägre.

SCBokt2019
Grafik SCB

Filippa K vidareutvecklar med fler produkter från svenska får och lamm. Kjolen tillsamans med en kappa och en kort jacka, planeras för höstkollektionen 2020. I augusti nästa år alltså, då gäller det att hänga på låset för tröjorna i svensk ull gick åt fortare än smör smälter i solsken.

Martina Jall,Foto Jodi Everding
Martina Jall, inköpschef på Filippa K, visar upp kjolen i lammnappa. Foto Jodi Everding

Ull kan verkligen användas till tusen olika saker. Här en intressant artikel om ull som sårvård och ryttaren ryttaren Jessica Timgren-Forss som botar hästar med hjälp av kardad råull. I Finland finns ull att köpa på apotektet och det säljs mycket av den. Vi får undersöka om ull även finns på svenska apotek. Någon som vet?

Tack alla som postade bilder med ulldekorerade adventstakar! Denna stake kom via epost. Se många fler på vår Facebooksida.

MaritaAndersson

Foto Marita Andersson

Skön luciahelg önskar SF!

lusse
Gudrun lussade för fåren i morse, som själva lyser tillbaka som tusen juleljus. Foto Gudrun Haglund Eriksson

plankan
Har ni självmordsbenägna möss i fårhuset? Döda möss lockar inget får att dricka vatten, så Britta tipsar om olika sätt att hjälpa mössen ur baljan så att de kan gå och dö någon annanstans. Först musplankan – enkel och effektiv. Foto Britta Wendelius

klattermusen
Följd av Klättermusen – för atletiska och sportiga möss. Foto Britta Wendelius

BrittaT3

I tomteverkstäderna jobbas det för högtryck inför julen. Tomten behöver all hjälp han kan få att fylla säckarna med mjuka svenskproducerade klappar i skinn och ull. Foto och hantverk Britta Thoren, Örbäcken.

klappar

Svåröverträffade klappar. Foto Gudrun Haglund-Eriksson

Sammanställt av Anna