Dags att kora Sveriges bästa lammskinn

Det är skinn från fårraserna Gotlandsfår och Leicesterfår som har de önskade egenskaperna och får vara med och tävla. Alla tävlingsskinn bedöms av erfarna skinndomare, och uppfödarna får ett papper med siffror på skinnets olika egenskaper. En sorts betyg på hur man lyckats med sitt avelsarbete.

Förutom skinn tävlar även färdiga produkter under Skinn-SM, t ex nallar, mössor, väskor, pälsar och annat som tillverkats av skinnen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Det här är Ing-Marie Thorsson från Flöje, Lidköping. Förra året blev hon svensk mästare i lammskinn på Skinn-SM. Vem blir det i år? Det får vi se söndag 8 mars  i Tranås när fåruppfödare från hela landet tävlar om vem som producerar de bästa skinnen, som ska vara lockiga, glansiga och mjuka i färgerna vitt eller olika nyanser av grått.

Under SM-dagen finns alla tävlingsskinn utlagda i lokalerna på Badhotellet i Tranås, där evenemanget hålls, så besökarna kan känna och titta på dem. För det är inte bara ögat utan även handen som avgör.

Under dagen hålls också en rad intressanta föreläsningar för alla fårintresserade. Bland annat berättar två framgångsrika fåruppfödare om hur de arbetar med sin produktion och sitt avelsarbete, det blir ”skinnskola” där man får lära sig vilka egenskaper ett bra skinn ska ha, hantverkare som syr i skinn visar och berättar om sina produkter, och skinnsömnadsmaterial kommer att finnas till försäljning.

Tävlingen arrangeras av avelsföreningen Gotlandsfårsföreningen i samarbete med de två skinngarverierna Tranås Skinnberedning och Donnia Skinn.

Mer information finns på Gotlandsfårsföreningens hemsida www.silverlock.se samt på föreningens Facebooksida.

Text och foto: Karin Wennås, Gotlandsfårsföreningen

SkinnSM2020