Einar de Wit är nr 7 på Land Lantbruks 50-lista

På Land Lantbruks årliga 50-lista finns personerna som de bedömer gjort störst avtryck inom de gröna näringarna under året som gått. Kul att tre hårt arbetande lammproducenter som alltid är beredda att kliva fram och föra fårnäringens talan uppmärksammas! Stort grattis och stort tack för era insatser!

7. Einar de Wit, 59 år, fårproducent, Falköping.

Vargen etablerar sig snabbt i landets södra delar och attackerna mot djurbesättningar ökar kraftigt. Fårbonden Einar De Wit varnade redan i mars för riskerna och i maj fick han 24 får dödade av varg. Han krävde skyddsjakt och har debatterat flitigt.

16. Tomas Olsson, 51 år, regionordförande LRF Mälardalen, Kungsör.

Valdes till ny ordförande och fick en tuff start när han tvingades hantera torka och stora översvämningar. Kort därpå upptäcktes afrikansk svinpest i hans region. ”Året har varit väldigt tufft, nu får det räcka”, sa han i en av många intervjuer och vi håller med.

34. Malena Klasson, 55 år, fårproducent, Dalum.

I juli möttes Malena och hennes man Björn av alla djurägares värsta mardröm – 35 av deras får låg döda och flera var försvunna efter en vargattack. Hon berättade om sina erfarenheter i lokala medier och krävde att myndigheterna agerade.

Här finns hela listan

Bilden ovan på Einar har Hannah Svanteman tagit.