Grattis Årets leverantör Lamm! Johan Svensson, Staxgård Lamm i Sölvesborg

Utmärkelsen tilldelas Johan Svensson för sin banbrytande syn på resursanvändning i samband med ombyggnationen av ett grisstall till lammproduktion samt ett starkt engagemang för hållbarhet och lokal produktion, t ex genom fokus på naturbete. Utöver det gör Johans engagemang i att hitta nya metoder och tekniker, i kombination med hög produktkvalitet, honom till en mycket uppskattad och respekterad samarbetspartner.

Foto HKScan

Staxgård Lamm drivs av Johan Svensson och har idag en produktion med ca 280 tackor men planer finns för ytterligare tillväxt. Att det blev just lamm för Johan var lite av slump enligt honom själv och han har byggt upp verksamheten från grunden, där ett av stegen var att bygga om ett grisstall och anpassa det till den lammproduktion som idag alltså är företagets huvudverksamhet. På gården finns även en omtyckt gårdsbutik som drivs av Johans sambo Frida.

Gårdens tackor och lamm betar på naturbetesmark vilket bidrar till både biologiska mångfald och öppna landskap. All spannmål som odlas på gården används till djuren. Utöver spannmålet, som krossas, syras och lagras i ”korvar” på plats för framtida bruk, så utfordras tackorna med bland annat majs.

Johan är en ung och driven leverantör som alltid är öppen för att testa nya metoder och tekniker med stora ambitioner för framtiden. Samtidigt är han kvalitetsmedveten och leveranssäker med lamm av hög och fin kvalitet. Man känner sig alltid välkommen till Johan med familj och en öppen och bra dialog gör honom till en uppskattad samarbetspartner.

– Det känns väldigt roligt att få en utmärkelse för en verksamhet som jag har byggt upp från grunden, det visar att vi gör något riktigt bra, säger Johan.

Läs även om Årets leverantör Nöt respektive Gris på HKScans hemsida.