Svante och Monica Olsson, Ljungskile 

Svante & Monica betyder mycket för oss fårägare i regionen och är en stor inspirationskälla. Trots att som de båda säger; “Vi håller på att knyta ihop säcken”, så har de ännu en mycket fin besättning med gotlandsfår, även om de haft mångdubbelt fler under den mest aktiva delen av yrkeslivet. 

Nominerade av Bohusläns fåruppfödare 

Efter 50 år som fårägare i Bohuslän har de satt ett stort men ödmjukt och lågmält avtryck till många fårägare i regionen. Svante var “Fårklipparen” i väldigt många år, han har ett djuröga och en kunskap om fårens beteende som inte många andra människor har, hans hantering av fåren ser så lekande lätt ut. Han för och de följer, som en dans. 

Svante har ett stort engagemang i vallhundsklubben och fårvallning där hans kunskap att hantera både hundar och får gjort honom till en nestor i vallningskretsar. 

Monicas stora engagemang och kunskap i hemslöjd och handarbete delar hon med sig av bl a som kursledare inom ullhantering, spinneri och tovning. 

Motivering

Svante & Monica betyder mycket för oss fårägare i regionen och är en stor inspirationskälla. Trots att som de båda säjer; “Vi håller på att knyta ihop säcken”, så har de ännu en mycket fin besättning med gotlandsfår, även om de haft mångdubbelt fler under den mest aktiva delen av yrkeslivet. 

De är goda föreningsmänniskor lokalt och ofta deltagit i aktiviteter med Bohusläns fåruppfödare, Vallhundsklubben, Bondens dag på Backamo för att nämna några. Svante är sedan länge hedersmedlem och var under många år styrelseledamot i lokalföreningen. 

Till sommaren visar de upp sin gård under ett gårdsbesök med några specialteman som vi ser fram att få ta del av. De är och har varit folkbildare för fårskötseln, i vår region och för Svenska Fåravelsförbundet.