Vi arbetar vidare med rovdjursfrågan …

Rapport gällande Fåravelsförbundets arbete med rovdjursfrågan. Förutom det vi gör på egen hand sker mycket av arbetet med rovdjursfrågan i samarbete med LRF. Läs även LRFs text om hur man jobbar med rovdjursfrågan.

Under de senaste två åren har förbundet svarat på ett tiotal olika remisser, varav fem under våren 2016 kring rovdjursfrågor – Skyddsjakt på varg, Ändring av jaktförordningen och förordningen om allmänna förvaltningsdomstolars behörighet, Angående femårig genetisk förstärkning, Åtgärder för att förebygga angrepp på tamdjur av stora rovdjur samt utredning kring Rovdjursangrepps påverkan på landsbygdsföretagens ekonomi.

Två år i rad har en manifestation hållits regionalt och lokalt mot att den beslutade rovdjurspolitiken inte genomförs. Dessa gav en mängd politikerkontakter och olika mediala inslag som resultat.

Förbundet har återkommande kontakter med Naturvårdsverket och ansvariga politiker. I maj 2016 träffade förbundet Landsbygdsministern för att bland annat diskutera rovdjursfrågor.

Förbundet är representerade i brukarrådet på Viltskadecenter i Grimsö samt i ”De fem stora” och har på olika håll i landet representant i Viltförvaltningsdelegationerna.

Vi har deltagit på Jordbruksverket i diskussion kring ”Åtgärder för att förebygga angrepp på tamdjur av stora rovdjur” och inte minst skrivit ett flertal debattartiklar både lokalt, regionalt och nationellt – bland annat i DN.

Resultat är givetvis något alla som jobbar med påverkansarbete vill se och visst kan man vara besviken över att allt arbete inte gett det resultat som vi vill se. Tyvärr står ju inte arbetsinsatsen alltid i relation till resultatet och varför inte? Jo politiska beslut grundas i stor omfattning i omsorg om väljarna, och just i detta fall så väger tyvärr nog både landsbygdsväljare och fårföretagare lätt.

Läs mer
LRF: Så jobbar LRF med rovdjursfrågan ››