Seminverksamheten fortsätter

Nu går vi som seminerat och väntar på årets resultat i form av fina ”seminlamm”. För Gotlandsfårägarna fanns i år hela 9 toppbaggar att välja på så förhoppningarna på fina lamm är stora. Starten för ytterligare en ras, Dorper, blev lite tvekande. Bara en besättning seminerade med Dorper i höstas. Kanske kom informationen om Dorper för sent.

SF:s styrelse har tagit beslut om att fortsätta med seminverksamheten i minst två år. Men nu måste vi få med fler raser! Du som är intresserad av semin, skicka ett mail till semin@faravelsforbundet.com och tala om vilka raser Du vill ska erbjudas 2017. Vi kommer också att kontakta dem som visade intresse för semin i Webbenkäten och i samband med det senaste lammtåget.

Avelsvärden för korsningsraser

I samband med den första avelsvärdeskörningen i år kommer vi att testköra systemet och under förutsättning att det fungerar bra publiceras den första officiella avelsvärdeskörningen i början på september.

Kort från avelsutskottet

Avelsutskottet har i år haft rasgruppsmöten för att diskutera respektive rasgrupps frågor (päls, ull och tyngre raser). Gemensamt har bestämts att stängningsdatum för årets avelskörningar blir 20 juni respektive 25 augusti. Avelsvärden kommer sedan att publiceras den 7 juli respektive 8 september.

Rasföreningarna måste anpassa sina avelsplaner efter en ny EU förordning, den så kallade Zooteknikförordningen, men det innebär inte någon praktisk förändring av avelsarbetet.

Man vill få de genetiska trenderna åskådliggjorda på ett bättre sätt, helst i Elitlamm och så att man kan se den egna besättningens utveckling jämfört med den nationella.

Elitlamm visade att avelsvärden för EUROP klassificering och fett skattade före slakt stämde bra med utfallet efter slakt.
Därutöver diskuterades många olika detaljer om Elitlamm, avelsvärderingen, härstamningsbevisen etc. Protokollet har skickats ut till rasföreningarna.

Text: Magnus Håård