100-åringen som klev ut i ett nytt verksamhetsår

veckobrev

26 maj 2017 | Den gångna veckan inleddes på lördagen med Årsstämma och firande av 100-årsjubileum i Sunne. Följt av söndagens Lammriksdag, en heldag fylld av seminarier.

sunne8

Selma Spa i Sunne.

Ett stort TACK vill vi rikta till deltagare, talare, sponsorer, samarbetspartners och arrangörer! Med er medverkan blev det en Stämma att minnas, och Lammriksdagen kunde presentera ett digert och högintressant program.

På hemsidan finns lite bilder från Sunne, och även några av Lammriksdagens talares presentationer.

Under veckan har den nya styrelsen konstituerat sig och hemsidan har uppdaterats så att kontaktuppgifter och ansvarsområden är aktuella när ni vill kontakta oss. När det gäller våra Utskott så kommer det att bli en del förändringar. Några nya Utskott har tillkommit och tanken är att fler personer ska involveras i arbetet. ATL har hunnit skriva om detta före vår egen hemsida – så kan det gå när webbredaktören stannar hemma då det är Stämma. Hur som helst, budskapet är att vi vill knyta till oss personer med vilja att engagera sig i våra Utskott. Medlemmar med tankar och idéer, hör gärna av er!

Ny i förbundsstyrelsen är Claudia Dillmann. Claudia kommer att ta vid efter Anna H som ansvarig för ull och skinn. Hon biträds av Gudrun på skinnsidan. Claudia är mathantverkare, har varit Matambassadör för Uppland och hon har jobbat i många projekt som handlar om att sprida kunskap om mathantverk. För SFs räkning är Claudia redan igång som ansvarig för det i allra högsta grad pågående ullprojektet. Claudia är en äkta ullnörd med en liten allmogefårbesättning på gården och hon brinner för uppgiften att lyfta svenska skinn och ull. Dessa idag underskattade råvaror som faktiskt håller världsklass. Hon vill stimulera till nya ullprodukter och nya spännande användningsområden. Välkommen Claudia, det känns himla bra att få med dig i arbetet!

2016 års årsredovisning finns nu publicerad här på hemsidan och i år har även en utökad version av verksamhetsberättelsen tagits fram för att sprida mer ljus över vad som gjorts och hänt under det gångna året. Snyggt, lättläst och med bilder, missa inte denna.

Det har varit rådsmöte på Rovdjurscentret De 5 Stora i Järvsö där verksamheten presenterades för de 11 organisationer som ingår. SF är en av dessa. De 5 Stora jobbar på uppdrag av Naturvårdsverket för att sprida kunskap om de stora rovdjuren till allmänhet, myndigheter och andra organisationer.

Dagen efter rådsmötet hölls en seminariedag på temat Rovdjur och tamdjur. Gudrun var en av föreläsarna och hon pratade om utbildning av tjänstemän, om hur lammproduktion fungerar och om fårägarens kontakt med myndigheter.

SLU-forskaren Jens Jung var en annan av föreläsarna. Han forskar om skador på tamdjur vid rovdjursförekomst, både direkta och indirekta skador. Hans fokus är mycket på de indirekta skadorna och han har ett projekt på gång nu för vilket han söker kontakt med djurägare som drabbats av angrepp. Helst vill han komma i kontakt med besättningar som haft angrepp under de senaste åren och då främst varg- och loangrepp, men även övriga rovdjur är av intresse. Jens forskar även i Kenya och Brasilien.

Denna forskning är viktig för oss, både för att öka kunskapen runt angrepp, men ännu viktigare att försöka få en relevant bild av hur djuren påverkas efter ett angrepp och av rovdjursförekomst i form av ändrande beteenden, sämre tillväxt, lägre fertilitet osv. Ni som vill ni vara med och medverka i denna forskning tag kontakt med Jens Jung på jens.jung@slu.se. Tag kontakt nu, projektet är redan igång!

Riksbedömningsplan för ull och päls är sammanställd och sänd på remiss till distriktens samordnare. Planen kommer att publiceras här på hemsidan under veckan som kommer, håll utkik.

Vi bjuder nu in till mönstringskurs för pälsfår. Den här inbjudan riktar sig till dig som har gått steg 1 och 2 i pälsmönstring och nu vill lära dig mer om hur man mönstrar pälsfår. Kursen hålls den 5 augusti på Gotland hos Marianne och Lars Nobell, Katthammarsvik. Kursledare är Katarina Fritjofsson.

Studie- och mässresan till Frankrike som vi skrivit om tidigare är nu verklighet. Program och praktisk information hittar ni här. Häng med, det kan bli en riktig häftig upplevelse och samtidigt möjlighet att träffa både svenska och franska kolleger. Alla vi besöker talar enligt uppgift engelska, så oroa er inte över eventuellt ringrostig skolfranska. Begränsat antal platser, anmäl senast den 10 juli!

Om träffen i Bulgarien har Elof och Maria har skrivit en artikel som ni kommer att kunna läsa i Fårskötsel nr 4. I brevlådan den 22 juni.

För att spinna vidare på förra veckans tankar om lammbönders arbetsmiljö så vill vi tipsa om att en del distriktsföreningar har klippstol, tackvändare och liknande hjälpmedel i sin ägo, som medlemmar kan hyra eller låna. För små besättningar kan den här sortens hjälpmedel kännas lite väl dyra, trots att de sannolikt sparar kroppen och knoppen en hel, så ett samägande bör vara en väldigt bra idé. (Finns det inte grejer i ditt distrikt kan det vara värt att försök att lobba i egna distriktet, eller att rådgöra med Ulf.)

Britta hälsar att hon hunnit med en hel del Elitlammssupport under veckan och att det fortfarande är lika roligt. Ja nästan ännu roligare för nu börjar hon klara av att besvara en hel del på egen hand!

Detta innebär att Elitlammsupporten är väl rustad inför den kommande högsäsongen och det känns toppen. Se nu till att registrera era lamm i tid och att lammen är inlagda i avelsregistret när vi bryter för den första avelskörningen den 20 juni. Fick du en klump i magen nu så dröj inte att kontakta oss för lite hjälp att komma på banan. Läs mer om vad som ska göras i Elitlamm inför avelsvärderingen här.

Skön långhelg och grönt gräs hoppas vi att ni har med filmsnutt från västmanlänskt betessläpp.

 

sunne7

Kalle Hammarberg som inledningstalade i Sunne. Kalle måste vara en av de roligaste personerna i Fårsverige!

sunne9

Svenska Köttföretagen hade gjort en pedagogisk tavla där man tydligt kan se vilka punkter i handlingsplanen som inte blivit påbörjade än, vilka som är under arbete och vilka punkter som redan blivit avklarade. Målsättningen är att alla ”pluttar” ska sitta till höger när vi är färdiga.

Film: Britta | Foto: Einar | Sammanställt av: Anna