Svensk sommar

veckobrev

16 juli 2017 | Gissar att vi har sommar i hela landet nu. Många verkar lyckas med att skörda vall mellan skurarna och vi håller tummarna för alla som är igång. Eller som Einar säger appropå det opålitliga vädret ”Det känns inget vidare att kvaliteten på vinterns foder ska hänga på slumpen, men just nu finns inget annat att göra än att blunda och hoppas …”

Det går framåt för nystart av Dalarnas Fåravelsförening. En interimsstyrelse har bildats och den ska jobba för att få till stånd ett årsmöte och en valberedning. De kommer att kalla till årsmöte i samband med SM i ull. Jätteroligt att ni är på gång!

Nya rekommendationer för riksbedömningarna har kommit och de gäller smittskydd med avseende på fotröta. Djur från besättningar med F-status kommer bedömas först, därefter övriga och sist besättningar som sanerat mot fotröta under året. Detta innebär en ny rutin: att samordnarna vid anmälan behöver veta om djuren har F-status eller inte. Gård & Djurhälsans rekommendationer inför riksbedömningarna 2017 ››

Elof har haft fullt upp med få vallen skördad mellan alla regn och mingel. I tisdags träffade han kungen på Stenhammardagen. Dock inte som SF-representant utan som lammföretagare på Gotland, fast dessa två Elof är till förväxling lika, så jag vet inte om någon märkte det. Årets tema var bland annat livsmedelsstrategin. Bland talarna fanns Per Strömberg från ICA, Åsa Odell, LRF och Elisabet Backteman, Regeringskansliet. Den gemensamma slutsatsen var att det är allas ansvar att öka den svenska livsmedelsproduktion. Handlingsplanerna nämdes som ett av arbetsverktygen inom primärproduktionen.

Elitlamms support-team har samlats för genomgång och utbildning inför en arbetsuppgift som kommer att vara högt prioriterad den närmaste tiden: att gå igenom de får och lantrasgetter för vilka det sökts stöd för utrotningshotad husdjursras (även kallat Mutro). Det är Jordbruksverket som satt upp regelverket för vilka djur som är berättigade till stödet, och vår uppgift är att på Jordbruksverkets uppdrag kolla att besättningarna och djuren uppfyller deras krav.

En ny regel för i år är att ett djur godkänt för Mutro-stöd ska vara insatt i avel. Är det inte redan ordnat så gå in i Elitlamm och sätt om förra årets lamm och killingar till livdjur, om ni sökt Mutro-stöd för dem.

Viltskadecenter har publicerat resultatet av vinterns lodjurinventering.

På tisdag bryts det för årets första avelskörning, vilket innebär att djur av de raser som får avelsvärden (Leicester, Finull, Rya, Texel, Suffolk, Dorset, Oxforddown, Shropshire, Gotlandsfår och Jämtlandsfår) ska vara registrerade i avelsregistret för att komma med. Det här har jag påmint om så många gånger att jag känner mig tjatig, men här finns mer att läsa.

Hemsidans lästips blir projektet ULLiHOP i Norrbotten-Västerbotten.

Skön helg önskar SF!

naturbruk1
Spännande möte med nästa generation inom grön näring, en grupp elever från Ösby Lantbruksgymnasium i Sala. Eleverna har varit hos Britta på Stjärnbäck för att få inblick i fårskötsel, då skolan inte har egna får. Om lektionerna på Stjärnbäck säger Britta :
– Aktiviteten var inte direkt kopplad till SF, men som representant för Svenska Fåravelsförbundet så spiller jag inget tillfälle att slå ett slag för fårnäringen och branschorganisationerna för får i Sverige. Förutom den teoretiska genomgången av hur ett Fårår kan se ut på en gård med vårlamning, så fick eleverna även själva väga lamm och väga och hullbedömma tackor. Det praktiska momentet uppskattades mycket av ungdomarna.

naturbruk2

Foto: Kersti Broman-Pettersson

blaeld

Vykort från Gotland där blåelden bryter igenom betongen. Foto: Elof Nilsson

doc

När man är ny med får är det värdefullt att ha någon mer erfaren vid sin sida. Gäller förstås både fårägare och valpar. Här har vi Fårhagens Doc, blivande medarbetare på Toran. Foto: Magnus Håård.

Sammanställt av Anna